zelfverzekerder worden
Selfcare

Zelfverzekerder worden? Miss Dude geeft 4 tips!

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over onzekerheid. Op het moment dat ik het artikel publiceerde, twijfelde ik heel erg (mede vanwege de foto die ik in het artikel deel) of ik het eigenlijk wel had moeten publiceren. Achteraf gezien ben ik ontzettend blij dat ik het wel gedaan heb. Niet zo zeer vanwege de positieve reacties op de foto (alhoewel het natuurlijk super fijn is om mooie complimenten te krijgen), maar vanwege de reacties over het onderwerp. Dat het zo herkenbaar is. Daarom deel ik vandaag mijn 4 tips om zelfverzekerder te worden. 

WAT IS ZELFVERZEKERDHEID PRECIES?

 

Zelfverzekerdheid, of zelfvertrouwen is een toestand waarin je (sterk) vertrouwen hebt in je eigen kunnen.

 

Simpel gezegd is zelfverzekerd zijn dus voldoende zelfvertrouwen hebben. Vertrouwen in wat je kunt en wie je bent. Je voelt je goed en straalt dat ook uit. Maar, guess what.. Iedereen is wel eens onzeker. Ja, zelfs de meest succesvolle mensen waarvan we denken dat alles op rolletjes loopt. En waarvan we denken dat ze alles onder controle hebben. Newsflash! Ook die personen hebben dingen waar ze onzeker over zijn, maar die benadrukken juist die punten die wel super gaan. Waardoor het lijkt of ze mega zelfverzekerd zijn.

ZELFVERZEKERDER WORDEN.

Laat ik voorop stellen dat onzekerheid eigenlijk heel normaal is. We hebben er allemaal wel eens last van en ondanks dat het geen fijn gevoel geeft, is het geen ramp. Tenminste, zolang het je niet belemmerd in je functioneren. Als het je wat voorzichtiger maakt is dat niet zo erg, het helpt je om de situatie in te schatten. Maar op het moment dat die onzekerheid er voor zorgt dat je bepaalde dingen helemaal niet meer gaat doen, dan word het wel een ander verhaal. Die onzekerheid kan dan omslaan in angst of een depressie. Gelukkig zijn er diverse manieren die je kunnen helpen om je zelfverzekerder te voelen en te worden.

 

OVERTUIG JEZELF VAN JE EIGEN KUNNEN.

Een positieve mindset brengt je een heel eind op weg. Want zeg nou zelf, als jij tegen jezelf zegt “dat gaat me toch niet lukken” dan zal het waarschijnlijk ook niet lukken. Tip 1, overtuig jezelf ervan dat jij dit dus gewoon wel kan. Oké, dat gaat misschien niet zo in 1x, maar wat mij in het verleden vaak heeft geholpen is overal briefjes achter te laten waarop stond “Ik geloof dat ik het kan, dus ik kan het”.

En daar bleef het niet bij, ik zei regelmatig iets positiefs tegen mijzelf, als ik voor de spiegel stond. In het begin dacht ik, ja daaag wie hou ik voor de gek? Maar na een tijdje stond ik voor de spiegel en dacht “hm, volgens mij kan ik dit gewoon”. Als jij gelooft dat je het kan dat straal je dat uit, hallo zelfverzekerdheid! En als jij uitstraalt dat je het kan dan zullen anderen dat ook zien.

VERGELIJK JEZELF NIET MET ANDEREN.

We hebben allemaal wel iemand waar we enorm tegen op kijken. Hij of zij lijkt alles te hebben wat wij zelf ook willen. Als je door die persoon geïnspireerd word om het beste uit jezelf te halen, is daar natuurlijk niks mis mee. Maar soms slaan we hier een “beetje” in door. We bestuderen alles wat die persoon doet, of heeft gedaan, en gaan diezelfde dingen proberen te doen. Als we dan niet het gewenste resultaat behalen kan dat voelen als falen en dat is absoluut niet bevorderlijk voor het gevoel van zelfverzekerdheid. En dat niet alleen, het kan zelfs zo erg zijn dat je aan niks anders meer kan denken en het dus een obsessie word.

Dus tip 2: Stop met jezelf met anderen te vergelijken! Er zal namelijk altijd wel iemand zijn die het beter kan (wat het dan ook mag zijn). Doe gewoon je eigen ding, op jouw eigen manier (en tempo!). Laat je inspireren door anderen, maar blijf wel jezelf.

LEER VAN ERVARINGEN, MAAR VAT ZE NIET PERSOONLIJK OP.

Al doe je nog zo goed je best, soms lukt het gewoon niet in 1x. Dat kan natuurlijk behoorlijk demotiverend zijn. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik ga die situaties of ervaringen dan helemaal analyseren. Wat deed ik goed, wat deed ik fout? Wat deed de ander  en wat werd er gezegd? En het stomme is, dat ik de positieve dingen vaak vrijwel direct naast me neerleg zonder er ook nog maar even over na te denken.

En de dingen die, in mijn hoofd, negatief waren? Ja, die blijven in mijn hoofd zitten. Soms kan ik het dan niet loslaten en dan trek ik het mij persoonlijk aan. Ook al weet ik dat het 9 van de 10 keer niet persoonlijk bedoeld is, zo voelt het dan wel. Op zo’n moment kan ik er dus ook niks van leren, omdat ik niet meer helder naar de hele situatie kan kijken.

Tip 3 is dan ook: staar je niet blind op wat jij deed, maar naar de hele situatie. Wat zei en deed de ander? Hoe was mijn reactie en het belangrijkste: wat kan ik hier van leren? Blijft het je toch dwars zitten? Bespreek het dan eens met je partner of je bestie. Door erover te vertellen zie je vaak zelf ook wel in dat het toch niet allemaal zo slecht was als je dacht.

DRESS TO IMPRESS.

 

zelfverzekerder worden

 

We kennen allemaal wel de uitspraak “Dress to impress”. Dat is gelijk tip 4! Trek iets moois aan, doe je haar leuk, doe een mooie make up op en shinen maar! Niet zo zeer om indruk op anderen te maken, maar meer om jezelf een extra goed gevoel te geven. Dit werkt voor mij echt altijd. Als ik een comfy en leuke outfit aanheb en zowel mijn haar als mijn make up goed zitten.. Dan krijg ik daar echt een positieve boost van. En als jij je goed voelt, lekker in je vel zit dan straal je dat ook uit. Gooi er nog even een killer smile tegen aan en je bent klaar om te gaan doen wat jij wilt!

Uiteraard gaat er wel even overheen voordat mijn tips je helpen om zelfverzekerder te worden, het zal een work in progress zijn. Stop daarom niet na 1 of 2 keer proberen. Hou vol! Jij bent het namelijk ontzettend waard om meer in jezelf te geloven ♥

 

Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze dan achter in een reactie. 

 

Volg je mij al op social media? Ik ben te vinden op FacebookInstagram en Twitter 

 

 

20 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.