Werkt dat nou echt, zo’n verzwaringsdeken?
Alyssa en slapen.. het zal nooit een perfecte match worden.. *zucht* Al sinds ze 1,5 jaar is, is slapen een probleem. Een probleem die maar niet op te lossen lijkt, want we hebben zo goed als alles al wel geprobeerd. Zo ook een verzwaringsdeken, maar aangezien dat al weer wat jaartjes geleden is.. gaven we het toch nog een keer een kans. In deze blog lees je of het deze keer wel een succes is.
Ah joh, ze gaat vanzelf wel weer goed slapen.
Toen Alyssa 1,5 jaar oud was begon de ellende met het slapen. ’s avonds waren we er uren mee bezig om haar te laten slapen. En als ze dan eindelijk sliep (vaak tegen 23:00 uur) was ze na een aantal uur weer wakker. Ze was dan niet een beetje wakker, maar echt wakker. Dan lag ze een paar uur te zingen, klappen, kletsen en hard te lachen. Daarna viel ze dan nog wel in slaap, maar ze sliep dus gewoon te weinig.
“Ah joh, ze gaat vanzelf wel weer goed slapen” was de meest gemaakte opmerking die ik kreeg als ik aangaf dat ik me toch wel morgen maakte over haar slaappatroon. Gevolg door “het is een fase, maak je niet druk“. Tja, dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar als je bijna dagelijks met een kindje zit wat veel te weinig slaapt is dat zo ongeveer het laatste wat je wilt horen. In de loop van de jaren hebben we zo ongeveer alles geprobeerd, van de super nanny methode tot erbij gaan liggen.. van een muziekje aanzetten tot negeren. Er is al die tijd nog niets geweest wat echt hielp. Een tijdje hebben we een verzwaringsdeken mogen proberen van Alyssa’s toenmalige ergotherapeut. Dat ging welgeteld 2 nachten redelijk okè en was dus ook niet de oplossing. Wat enorm balen was, want ik weet dat een verzwaringsdeken veel voordelen kan hebben.
Het werd niet beter, juist slechter..
De opmerking “het gaat vanzelf wel weer beter” gaat bij ons helaas niet op. Alyssa is nu 9 jaar en het slapen is in de loop van de jaren niet beter geworden.. het is juist slechter geworden. Zo’n 3x per week is ze rond 02:00 wakker en gaat dan niet meer slapen en zo af en toe slaat ze een hele nacht over. Op mijn Instagram account deel ik zo af en toe iets over het slapen (of nou ja, het niet slapen) en 9 van de 10 keer krijg ik dan de vraag “heb je al eens een verzwaringsdeken geprobeerd?“.
Verzwaringsdeken van Calmzy.
We zaten er al even over te twijfelen of we toch nog een keer een verzwaringsdeken zouden uitproberen voor Alyssa. Het was immers al een aantal jaar geleden dat we een poging deden.
Van slaapwijsheid mochten wij een verzwaringsdeken uittesten, om te kijken wat voor effect het op Alyssa’s (on)rust en slaappatroon heeft. Een betere timing kon haast niet aangezien we het zelf toch eigenlijk wel weer wilden uitproberen.
Het was even zoeken naar een geschikte deken vanwege het gewicht. De kinderdekens hebben een gewicht van zo rond de 3 kilo, wat voor Alyssa te licht zou zijn. Alyssa weegt door haar medicatie meer dan wat je zou verwachten bij een 9 jarig meisje, dus het was even zoeken. Maar na wat overleg vonden we een fijne deken om uit te testen.
Onze ervaring met de verzwaringsdeken.
De deken is theoretisch iets te zwaar voor Alyssa, daarom besloten we om hem eerst op de bank te leggen. Dan kon ze eronder liggen terwijl ze een filmpje keek en konden wij goed in de gaten houden of ze nog wel vrij kon bewegen. Dat ging eigenlijk gelijk prima! Ze lag er heerlijk onder en leek het zelf ook wel fijn te vinden. Na een paar dagen hadden wij er voldoende vertrouwen in om de deken op haar bed te leggen.
De eerste avonden was het in slaap komen met de verzwaringsdeken niet eenvoudig. Alyssa had erg veel lichamelijke onrust en dat frustreerde haar waardoor het slapen al helemaal niet lekker ging. De onrust is natuurlijk heel logisch, want er ligt ineens een zware deken bovenop je. Het was vanwege haar beperkingen ook lastig om het haar uit te leggen. Maar toen ze dan eindelijk sliep lag ze wel rustig. In haar slaap trok ze de deken een stuk omhoog, dus ik ga er vanuit dat ze het zelf wel fijn vond. Waar wij zelf het meest benieuwd naar waren, was het effect op het doorslapen.
Hoe gaat het slapen nu, met de verzwaringsdeken?
Het in slaap komen gaat, nu ze gewend is aan het gewicht, over het algemeen een stuk beter. Ze ligt een stuk rustiger en je ziet haar als het ware rustig in slaap vallen. Dat is echt heel fijn, want voorheen viel ze heel boos in slaap. Of de deken echt effect heeft op het doorslapen is moeilijk te zeggen, want dat gaat echt nog erg wisselend. Maar wat ik wel kan zeggen is dat wij ervan overtuigd zijn dat de deken een positief effect heeft.
Waarom we daarvan overtuigd zijn als ze toch nog erg wisselend slaapt?
Om te beginnen ligt ze vele male rustiger in haar bed.. als ze wakker word is ze niet gelijk aan het roepen of gillen. Regelmatig zie ik haar gewoon ontspannen liggen, dan ligt ze redelijk rustig te wachten tot ik haar kamer binnen kom. Ook zijn de tijden van ’s nachts wakker worden minder heftig (eerst was het rond 02:00, nu komt het vaker voor dat ze “pas” om 03:30-04:00 wakker word). Wat vooral erg veelzeggend is, is dat Alyssa zelf graag onder de deken ligt. Als je aan haar vraagt of de zwarte deken weg moet zegt ze heel duidelijk “Nee! Is Alyssa deken” Ook pakt ze de deken regelmatig als ze even rustig wil “chillen”.
Wat vinden we er nu eigenlijk van?
Voordat we begonnen met het testen van de verzwaringsdeken waren we hoopvol, maar ook een beetje sceptisch. We wisten allebei wat een verzwaringsdeken kan doen; dat het helpend kan zijn om goed te slapen. Maar, Alyssa’s slaapproblemen zijn niet de minste. Als ze vanuit het slaapcentrum al niet veel kunnen doen, dan zegt dat best veel.
Helaas is ook dit niet dé oplossing voor het doorslaap probleem, maar toch merken we het positieve effect van de deken op Alyssa (on)rust. Zo hebben we deze week een goede slaapweek gehad. We konden allemaal 5 nachten goed slapen (die ene nacht waar ze een half uurtje wakker was laat ik voor het gemak maar even doen), nu kan ik niet mer zekerheid zeggen dat dit door de deken komt, maar het is wel opvallend. Wij gaan er vanuit dat de ergste prikkels “onderdrukt” werden door de deken, waardoor er toch meer geslapen word dan zonder de deken. En buiten dat zijn we er erg blij mee dat het liggen onder de deken een rustgevend effect op haar heeft. Ze valt met de verzwaringsdeken rustiger in slaap. Er zijn geen boze buien voordat ze in slaap valt, waardoor ze meer ontspannen slaapt en wat langer slaapt.
Dus, om een lang verhaal kort te maken.. we zijn blij met de deken en tevreden met het rustgevende effect dat de deken op Alyssa heeft. Wat mij betreft is het zeker een aanrader voor als jij, of je kindje, moeite hebt met slapen.
Heb jij als eens een verzwaringsdeken geprobeerd?
Wil je op de hoogte blijven van updates over ons special needs leven? Volg mij dan op Instagram
* Deze blog in tot stand gekomen door een samenwerking.