mijn overprikkelde kleuter
Persoonlijk,  Special Needs Kids

Wat mijn overprikkelde kleuter mij heeft geleerd

Ja Dude, het is nu wel duidelijk dat Alyssa last heeft van flinke overprikkeling. Daar heb je al vaker over geschreven. Klopt absoluut! Maar heb ik ook al eens verteld wat voor belangrijke lessen zij mij, met haar overprikkelde lijfje en hoofd, heeft geleerd?

OVERPRIKKELING IS GEWOON KUT!

Iedereen die zelf wel eens last van overprikkeling heeft, weet dat overprikkeling gewoon kut is. Sorry, mooier of netter kan ik het gewoon niet maken. Bij jezelf is het dus al ehm, niet zo fijn, maar als je een kindje hebt die regelmatig flink overprikkeld is én die zelf niet kan zeggen wat er precies is of waar zij last van heeft.. dan maakt dat het toch echt extra lastig.

HET VRAAGT NOGAL WAT VAN JE.

Het legt een extra “druk” op jou als ouder zijnde, want jij moet precies inschatten wanneer je kindje gewoon enthousiast is of wanneer er een overkill aan prikkels aanwezig zijn. En daarbij komt ook nog dat je keer op keer moet weten hoe je je kindje het beste kan helpen. Dat is vermoeiend en frustrerend, want als het een beetje tegenzit is het elke keer weer iets anders wat jouw kindje kan helpen.

DIT IS WAT MIJN OVERPRIKKELDE KLEUTER MIJ LEERDE

Voordat het duidelijk was dat Alyssa erg snel overprikkeld raakt was ik niet zoveel bezig met manieren om haar enthousiasme wat in te perken. Want ik zag daar de noodzaak niet van in. Dat ze af en toe wat doordraafde nam ik voor lief. Ik was ook van mening dat dat allemaal bij het ontdekken van de wereld hoorde. Pas na de zoveelste keer dat ze niet meer kon stoppen ging ik nadenken over wat ik kon doen om haar wat sneller te kalmeren. Ook leerde ik haar signalen sneller herkennen, waardoor ik eerder in kon grijpen.

Mijn overprikkelde kleuter leerde mij al snel om creatief te zijn. Nee, niet qua activiteiten en bezigheden, maar creatief in het bedenken van handelingen die ik in kon zetten om haar te kalmeren.  Ik leerde bijvoorbeeld dat het bij Alyssa goed helpt om een liedje te gaan zingen, haar op schoot te nemen en stevig te knuffelen.

DIT LEERDE ZE MIJ OVER MIJZELF

Vanaf het moment dat ik (stief)moeder werd heb ik binnen no-time veel over mijzelf geleerd. Nadia was er altijd een ster in om mij een denkbeeldige spiegel voor te houden. Ze kopieerde vrijwel al mijn gedragingen en uitspraken. Deels was dat leuk, maar soms ook confronterend. Ben en doe ik echt zo?

Toen Alyssa geboren werd leerde ik ook heel snel nieuwe dingen over mijzelf. Zo leerde ik dat ik niet al te best functioneer op weinig slaap ;), dat ik een emotioneler mens ben dan ik al dacht en dat ik heel goed in staat ben om mijn aandacht over beide dames te verdelen.

Alyssa’s overprikkeling heeft mij ook weer het een en ander over mijzelf geleerd. Zo ben ik soms toch wat minder geduldig dan ik altijd dacht en ik ben de noodzaak van goed voor jezelf zorgen in gaan zien. Sterker nog, het heeft er voor gezorgd dat ik er dagelijks mee bezig ben en ik probeer zoveel mogelijk mensen te bereiken met mijn verhalen over zelfzorg. Juist omdat het zo belangrijk is, niet alleen als er iemand in je gezin extra aandacht nodig heeft. Maar voor iedereen is het belangrijk. Dus dank je wel lieve Alyssa, bedankt dat jij mama dat geleerd hebt ♥

 

WELKE BELANGRIJKE LES(SEN) HEEFT JOUW KINDJE JOU GELEERD?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.