jezelf blijven ontwikkelen
Selfcare

Wat is het nut van jezelf blijven ontwikkelen?

Vroeger dacht ik altijd dat ik na het behalen van mijn diploma helemaal klaar was met nieuwe dingen leren. Ik zag niet in waarom het zo belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen. Tegenwoordig is dat wel anders. Ik ben er nu juist een groot voorstander van. In dit artikel vertel ik je wat het nut is van jezelf blijven ontwikkelen. 

WAT IS ZELFONTWIKKELING?

Zelfontwikkeling is simpel gezegd jezelf ontwikkelen (duh!), maar is het wel echt zo simpel? Om jezelf te kunnen ontwikkelen moet je wel weten wat en waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Is dat puur gericht op je werk? Of wil je jezelf meer ontwikkelen op persoonlijk vlak? Om jezelf te kunnen ontwikkelen is het van groot belang dat je weet waar je nu staat en waar je heen wilt. De stappen die je zet om te komen waar je wilt zijn is zelfontwikkeling. 

SOMS LOOPT ALLES ANDERS DAN JE GEPLAND HAD.

Je weet van te voren nooit wat het leven je zal brengen. Je kan alles nog zo mooi en duidelijk gepland hebben, maar dat betekend niet dat het ook allemaal zo zal lopen als je had gedacht. Je interesses kunnen in de loop van de tijd totaal veranderen of er gebeurd iets waardoor je niet meer verder kan gaan zoals je dat altijd deed. Als je dan al je tijd en energie in 1 bepaalde richting hebt gestoken, dan heb je toch een probleem. Of nou ja een probleem is misschien wat overdreven, maar dan is het enorm lastig om iets anders op te pakken. Want waar begin je dan? 

Maar ook als alles wel loopt zoals je het gepland hebt is zelfontwikkeling een must. De maatschappij veranderd constant en er worden steeds meer eisen aan ons gesteld. Niet alleen in je werkgebied, maar ook van jou als persoon. Dus als je wilt blijven functioneren zoals je altijd deed kom je er niet onderuit. 

WAT IS HET NUT VAN JEZELF BLIJVEN ONTWIKKELEN?

Waarom zou ik mijzelf moeten blijven ontwikkelen? Daar heb ik allemaal geen tijd voor! Dat zei iemand laatst tegen mij toen we het over zelfontwikkeling hadden. Ik vind dat soort uitspraken best bijzonder. Voor veel mensen lijkt het dat het ontzettend veel tijd en moeite kost om jezelf te (blijven) ontwikkelen. Maar dat is echt niet altijd zo. Als jij bijvoorbeeld een boek leest over de versnelling van je fiets maken, dan leer je daar iets van, dus heb je jezelf een beetje ontwikkelt. Zo simpel kan het zijn. Nu was dit natuurlijk maar een voorbeeld, maar waarschijnlijk snap je mijn punt wel. Het hoeft niet altijd veel tijd, moeite en energie te kosten. 

Er zijn natuurlijk ook zelfontwikkelingsactiviteiten die wel veel van je vragen. Bijvoorbeeld een bijscholing voor je werk, dat kan vervelend zijn omdat het vaak tijd kost die je liever aan leukere dingen besteed, maar het levert je ook onwijs veel op. Sowieso leer je weer nieuwe dingen die in je werk, maar misschien ook wel in je privéleven, goed kunt gebruiken. En who knows, misschien levert die nieuwe kennis je wel een betere functie op met een hoger salaris (dat kun je dan weer gebruiken voor dingen die je leuk vind). 

WAT KAN HET JE OPLEVEREN?

Heel veel! Sowieso leer je jezelf goed kennen. Want je weet wat je wilt en bent bezig om daar te komen. Tijdens het hele proces leer je dingen over jezelf die heel erg waardevol kunnen zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je totaal niet happy bent met hoe je de dingen nu doet. Dat kan best even een domper zijn en soms heb je dan echt wel even de tijd nodig om alles op een rijtje te zetten. Maar dat is niet erg, want zelfontwikkeling is juist ook bewustwording. En hoe mooi en waardevol is het als je weet waar je tegen aan loopt en wat je er aan kan doen. 

Ondanks dat het hele proces van zelfontwikkeling niet altijd even makkelijk, soms zelfs frustrerend, is levert het je meer zelfvertrouwen op. Door tijd in jezelf te investeren zal je gevoel van eigen waarde alleen maar toenemen. Waarom? Omdat alles wat je tijdens dit proces leert en bereikt heb je aan jezelf te danken. Je hebt zelf alle stappen gezet en resultaat behaalt en daar mag je jezelf best een schouderklopje voor geven. Yes, you did it! 

 

Houd jij je bewust bezig met zelfontwikkeling?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.