Waarom wij Nadia naar een logeerhuis laten gaan.
Als ik tegen mensen vertel dat Nadia 1x in de maand een weekendje naar een logeerhuis gaat, dan word ik nogal eens vreemd aangekeken. Huh, een logeerhuis? Waarom dat dan? Hoe werkt dat dan? In dit artikel vertel ik je graag waarom wij Nadia naar een logeerhuis laten gaan én hoe dat dan precies werkt.
WAAROM GAAT NADIA NAAR EEN LOGEERHUIS?
Oké, first things first.. Nadia gaat al een hele tijd 1 weekend per maand uit logeren. Niet bij een tante of bij opa en oma, maar ze gaat naar een logeerhuis. Waarom naar een logeerhuis en niet naar opa en oma? Dat is eigenlijk heel simpel (al klinkt het misschien vreemd als je zelf niet te maken hebt met een kind met een beperking), opa en oma vinden het heerlijk als Nadia een dagje komt. Ze gaat dan schilderen of spelletjes doen. Maar vanwege Nadia’s beperking en de leeftijd van opa en oma is het langer als een dagje niet meer zo goed te doen.
Nadia is een lieve meid, die onwijs graag aandacht wil. Ze zou het liefste van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat naast je staan/zitten/lopen. Klinkt heel gezellig en tja, sommige kinderen hebben natuurlijk gewoon wat meer aandacht nodig. Maar het is gewoon veel soms. Voor ons als ouders zou het zo fijn zijn als we bijvoorbeeld even samen koffie konden drinken zonder dat ze boos word als ze ons even uit moet laten praten. Daarom gaat ze 1 weekend per maand logeren in een logeerhuis. (Obviously zijn er nog wel wat meer redenen dan alleen dit) Want wij hebben natuurlijk nog een meisje rondlopen die ook haar (extra) aandacht nodig heeft.
HOE WERKT DAT DAN?
Mocht je nu denken, hm dat lijkt mij ook wel wat even een weekendje kindvrij zijn, dan moet ik je helaas teleurstellen. Je kunt er niet zomaar je kind brengen om even een beetje vrije tijd te hebben 😉 Om voor een logeerhuis in aanmerking te komen moet je kind een indicatie hebben.
Logeeropvang is in de meeste gevallen bedoeld voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking, een meervoudige lichamelijke beperking of bijvoorbeeld een gedragsstoornis. Je kind krijgt in een logeerhuis 24 uur per dag de hulp, zorg en begeleiding die hij of zij nodig heeft. Zodat jullie als ouders even een beetje op kunnen laden en jullie kind kan ook even tot rust komen. Het logeerhuis biedt vaak leuke activiteiten en uitstapjes, zodat het ook niet voelt alsof je als kind zijnde tijdelijk weg moet. Want zo is het natuurlijk niet.
ONZE ERVARINGEN MET HET LOGEERHUIS.
Nadia gaat al een hele tijd 1 weekend per maand naar het logeerhuis. De weekenden dat ze daar is kunnen wij net even wat extra tijd en aandacht aan Alyssa en onszelf besteden. En voor Nadia is het heel fijn dat ze dan even geen “zeurende” ouders waar ze van alles van moet om zich heen heeft. En het zorgt ervoor dat de sfeer in huis niet te zwaar voelt.. voor zowel ons als Nadia en Alyssa.
Nadia gaat er met plezier heen en komt met grote verhalen weer thuis. Ze kent veel van de andere kinderen die er ook logeren en ze weet ook heel goed wat ze aan de begeleiding heeft. Wij hebben ook een goed contact met de begeleiding. Ze weten precies wat Nadia wel en niet aankan, maar ook wat wij absoluut niet willen dat ze doet. En daar word zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Aan het eind van het weekend krijgen wij in rapportage vorm te “horen” hoe het weekend gegaan is en of er bijzondere en/of opvallende dingen waren.
WANNEER MAAK JE DE BESLISSING OM EEN LOGEERHUIS TE ZOEKEN?
Mensen hebben al snel een mening als je uitspreekt dat je het zwaar vind om met bepaalde dingen van je kind om te gaan. “Je gaat je kind toch niet wegdoen, omdat je een beetje moe bent? dan had je je benen dicht moeten houden”. Ja, zulke opmerkingen worden er helaas echt gemaakt. Maar weet je, al die andere mensen hebben geen idee wat er allemaal komt kijken bij het opvoeden van- en dealen met een kind met een (of meerdere) beperking(en).
Als jij merkt dat het gewoon echt zwaar word, en dan niet even 1 keer een mindere dag, en dat je geen uitgebreid netwerk hebt waar je op kunt terugvallen dan kan een logeerhuis een optie zijn. Bij ons moest alles (de eerste keer) vrij snel geregeld worden, omdat wij te lang dachten dat we het zelf wel kon oplossen. Ik wil je dus echt adviseren om niet te lang te wachten als jij en je kind even een break nodig hebben. Het kan namelijk het verschil maken tussen constante strijd in huis (met alle gevolgen van dien) en rustige sfeer.
“LAAT JE NIET WIJSMAKEN DAT JE EEN SLECHTE OUDER BENT ALS JE DE STAP NEEMT OM JE KIND TIJDELIJK EVEN ERGENS TE LATEN LOGEREN. JE GUNT DAN NAMELIJK JE KIND EN JOUZELF NET EVEN DIE EXTRA RUST ZODAT JULLIE ER DAARNA WEER TEGENAAN KUNNEN.. SAMEN ♥”
Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en Twitter