nee zeggen
Selfcare

Waarom is nee zeggen soms zo moeilijk?

De volgende situatie kennen jullie vast ook wel. iemand vraagt je of je even ergens mee kunt helpen. Je hebt er eigenlijk geen tijd voor, maar nee zeggen vind je ook weer zo wat. Je antwoord dan met “eh, tja.. ik weet niet of het gaat lukken. Ach weet je, ja.. ik kan je best even helpen”. En op het moment dat je, al is het met enige tegenzin, ja hebt gezegd vraag je jezelf af waarom nee zeggen soms zo moeilijk is..

WAAROM IS NEE ZEGGEN SOMS ZO MOEILIJK?

Het antwoord op de vraag waarom nee zeggen zo lastig is, is eigenlijk best simpel. We willen anderen gewoon niet teleurstellen en daarom zeggen we vaak maar gewoon ja. We zijn bang om de ander te kwetsen of bang dat de ander ons dan niet meer aardig vind. Vaak halen we ons van alles is ons hoofd:

 • straks word zij boos op mij,
 • o jee, dat word een conflict,
 • ze vraagt het niet voor niks, ze zal mijn hulp echt nodig hebben,
 • als ik nu nee zeg dan voel ik me daar straks ontzettend rot over.

Lees gelijk even mijn tips om zelfverzekerder te worden

Toch is het gek dat we het niet altijd moeilijk vinden. Er zijn namelijk genoeg situaties waarin we het niet moeilijk vinden om nee te zeggen. Dat zijn meestal de vragen om hulp, van iemand die dicht bij je staat, in situaties die wij zelf al eens hebben meegemaakt en daarom weten we hoe prettig het is als er dan iemand is die je even kan helpen.

WE DENKEN NIET NA, MAAR GEVEN GELIJK ANTWOORD.

Eén van de redenen waarom we zo snel geneigd zijn om ja te zeggen is, dat we niet de tijd nemen om er over na te denken. In sommige gevallen is er misschien niet de tijd om er over na te denken, maar vaak kun je echt wel even de tijd nemen om er over na te denken. In plaats van direct een antwoord te geven kun je ook zeggen “ik moet even kijken of het me gaat lukken, ik kom er straks even op terug”. Dan geef je jezelf even de tijd om na te denken of je tijd en zin hebt om de ander te helpen.

STEL JEZELF, VOORDAT JE ANTWOORD GEEFT, EENS DE VOLGENDE VRAGEN.

 • Heb ik tijd om te helpen?
 • Heb ik er de energie voor?
 • Wat levert het mij op? (Klinkt natuurlijk ontzettend egoïstisch, maar dat is het absoluut niet. Sommige dingen zullen je stress geven terwijl andere dingen je juist energie of een goed gevoel geven)
 • Is het echt noodzakelijk, of is het voor de ander gewoon makkelijk als ik help?

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen, kun je een weloverwogen beslissing nemen; wel of niet helpen.

JE MAG GEWOON NEE ZEGGEN!

Bedenk je ook dat je gewoon nee mag zeggen als iemand je om hulp vraagt. Want, het is een vraag en een vraag kun je met ja of nee beantwoorden. Als je nee zegt, dan zeg je nee tegen de vraag en niet tegen de persoon. En buiten dat, je hebt ook gewoon het recht om nee te zeggen. En dan maakt de reden waarom je nee zegt eigenlijk helemaal niks uit. Je mag dat gewoon.

TIPS OM NEE TE ZEGGEN.

Aangezien het een lastig iets is (en voor sommigen ook lastig blijft) heb ik nog een paar tips voor je verzameld.

 • Hou het simpel. Je bent de ander geen uitgebreide verklaring schuldig, dus hou je antwoord kort (bijvoorbeeld: Nee, dat gaat me echt niet lukken)
 • Ondersteun je nee met lichaamstaal.
 • Wees duidelijk in jouw nee, zo laat je je niet overhalen om toch ja te zeggen.
 • Verander je antwoord niet, zelfs niet als de ander met een heel verhaal komt over hoe vervelend het is dat je niet kunt helpen.

Hopelijk heb je wat aan dit artikel en aan de tips. Nee zeggen tegen een ander is vaak niet leuk, maar als je overal ja tegen zegt hou je geen tijd en energie over voor jezelf. En, om anderen te kunnen helpen zul je zeker ook jezelf moeten helpen. Dit doe je door eens vaker nee te zeggen tegen een ander, want als je dat doet zeg je ja tegen jezelf en maak je van jezelf een prioriteit. En dat moeten we eigenlijk allemaal eens wat vaker doen ♥

 

Vind jij het moeilijk om nee te zeggen?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.