Mom-time
Selfcare

Waarom een mom-time dag echt een aanrader is!

Een mom-time dag? Daar heb je als moeder toch helemaal geen tijd voor? Weet je wel wat er allemaal moet gebeuren op een dag? Ehm, ja.. dat weet ik. Ik ben zelf moeder en weet dus hoe druk je het dan hebt. Zeker als je naast je gezin ook nog zoiets als een baan hebt 😉 Maar hoe werkt dat dan zo’n dag en wat doe je dan?

WAAROM EEN MOM-TIME DAG?

First things first.. Waarom een mom-time dag? Een uurtje wat voor jezelf doen is toch voldoende?

In veel gevallen is een uurtje even wat voor jezelf kunnen doen voldoende, maar als jij maar heel af en toe dat uurtje neemt zul je merken dat je meer nodig hebt. Veel (vooral) moeders nemen gewoon geen tijd om even iets liefs voor zichzelf te doen. Ze zien er het nut niet van in, of weten niet waar ze de tijd vandaan moeten halen. En dan nog het schuldgevoel wat sommigen hebben. Newsflash.. tijd voor jezelf nemen is NIET egoïstisch. Sterker nog, het is juist onwijs goed. Niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor je omgeving. Als jij goed voor jezelf zorgt dan kun je namelijk beter voor anderen zorgen.

 

mom-time

 

Zelfs als jij regelmatig een uurtje voor jezelf neemt, kan ik je een mom-time (of dad-time) dag aanraden. Want soms is een uurtje gewoon niet genoeg! Soms kom je er tijdens dat uurtje “soul searching“, of  waar je dat uurtje ook voor gebruikt, achter dat er structureel iets moet veranderen om jezelf goed te voelen (en dus goed te kunnen functioneren). En waarom zou je, nadat je tot die realisatie bent gekomen, gelijk alweer terug moeten naar de drukte van de dag? Nee, gewoon goed de tijd nemen voor jezelf. Je word er ook zeker een fijner persoon van (meestal dan).

HOE WERKT DAT DAN, ZO’N MOM-TIME DAG?

Er zijn geen regels waar zo’n dag aan moet voldoen ofzo. Dus eigenlijk werkt het zoals jij wilt dat het werkt. Als ik zo’n dag hou, 2x per maand, dan zorg ik van te voren dat ik geen dringende taken heb die wel gewoon echt gedaan moeten worden. Ik plan zo’n dag ook altijd van te voren in en zorg ervoor dat mijn wederhelft weet dat ik even een dagje niet veel doe. Ik plan zo’n dag wel altijd als allebei de meiden een hele dag op school zitten. ’s morgens zodra ze naar school zijn doe ik de hoognodige dingen in huis en dan is het mama-tijd.

WAT DOE JE DAN ALLEMAAL OP ZO’N DAG?

Hoe ik mijn dag invul ligt echt aan de behoefte die ik op dat moment heb. Ik bedenk van te voren wel wat ik zou kunnen doen, anders dan word het een dag Netflix op de bank. En dat vind ik zonde (ook al is het soms echt wel fijn hoor, om “niks” te doen).

Mijn afgelopen mom-time dagen stonden vooral in het teken van het vinden van rust en balans. Er zijn nogal wat dingen in ons privéleven die er voor zorgen dat ik niet in balans ben. Dat is gelijk ook de reden dat ik de mom-time dagen nodig heb 😉 maar goed ik dwaal af. Het vinden van rust en balans. Het klinkt zo mooi en makkelijk, maar er gaat echt wel wat tijd inzitten. Ik heb mijn dagen dan ook vooral gevuld met naar buiten gaan. Tijdens de wandelingen die ik maak kom ik echt tot rust. Na zo’n wandeling heb ik weer even helder waar het misgaat en wat ik er aan kan doen.

Helaas is het momenteel zo dat ik dat maar kort helder heb. Zoals ik al zei spelen er gewoon wat dingen waardoor de balans dus wat minder is. Normaal gesproken probeer ik gelijk door te pakken als ik helder heb wat ik moet doen. Tegenwoordig doe ik dat anders (om te voorkomen dat ik gestrest raak). Nu schrijf ik actiepunten op en leg het weer weg. Ik ga dan iets totaal anders doen, bijvoorbeeld een uurtje “wegdromen” bij mijn favoriete muziek of even de stad in.

NIKS MOET, ALLES MAG..

Tijdens een mom-time dag kun je zelf bepalen wat je gaat doen. Op Instagram kreeg ik de vraag wat je dan zoal kunt doen, dus ik heb wat ideeën voor je verzameld. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee 😉

  • Lees een goed boek; bijvoorbeeld over jezelf ontwikkelen, of iets in de richting waar je op vastloopt. Nu heb je er tijd voor!
  • Maak een fijne, lange wandeling. Neem echt de tijd om goed om je heen te kijken en alles te ervaren.
  • Ga lekker koffie drinken of lunchen me een vriend of vriendin.
  • Luister naar je favoriete muziek of een interessante podcast.
  • Ga sporten (sporten vergroot het geluksgevoel en verminderd stress).

Er zijn natuurlijk nog heel veel meer dingen te bedenken, het ligt echt een beetje aan jouw interesses en waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Maar het idee blijft hetzelfde: neem zo af en toe even een dag voor jezelf. Plan de dag van te voren in, zodat je niet in de knoei komt met verplichtingen of taken die eigenlijk gewoon moeten. En een ander voordeel van het inplannen is, dat je je niet schuldig hoeft te voelen.. je werkt namelijk naar die dag toe.

 

HOE ZOU JOUW IDEALE MOM-TIME (OF DAD-TIME) DAG ER UITZIEN?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij volgen op FacebookInstagram en Twitter

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.