Special Needs Kids

Waarom een goede planning noodzakelijk is.

Bij ons thuis gaat het allemaal niet vanzelf. Oké, dat klinkt heel zwaar maar dat valt eigenlijk wel mee. Bij ons thuis is er niet zoveel ruimte voor “we zien wel hoe het loopt”-dagen. En dat is jammer, maar zeker niet zonder reden!

 

Waarom geen spontane acties?

Als wij iets leuks willen gaan doen met de meiden kunnen wij niet spontaan onze spullen pakken en gaan. Nou ja, theoretisch gezien kan dat natuurlijk wel, maar het is niet echt verstandig. Voor ons zijn de spontane uitstapjes geen probleem, ikzelf hou er van, maar Nadia kan dat dus absoluut niet aan.

Als wij ’s morgens ineens het idee krijgen om ’s middags een boswandeling te gaan maken, dan komt dit niet goed aan bij Nadia. Ze weet dan niet meer hoe ze op een gepaste manier moet reageren. De dag verloopt dan anders dan ze verwacht had en dat is dus foute boel. Nu hoor ik je denken “Jullie zijn de ouders, ze heeft gewoon te luisteren!” Maar zo werkt het hier dus niet.

In het verleden gingen we wel spontaan er op uit, maar dat ging dus altijd gepaard met een mega strijd waardoor er geen lol meer te beleven was.

 

Voorbereiden en plannen.

Doordat de uitstapjes zo’n strijd opleverde, hebben we een periode gehad dat we gewoon niet weggingen. Het was het niet waard. Heel stom natuurlijk, want wij wilden ook wel eens even lekker weg. En aangezien wij Nadia natuurlijk wel gewoon mee wilde nemen moesten we een manier vinden om de strijd voor te zijn.

We kregen het advies om uitstapjes tot in detail te gaan plannen, zodat het allemaal duidelijk zou worden voor Nadia. Het leek ons in eerste instantie nogal onzinnig, want hoe zou dit kunnen helpen? Hoe kan een geschreven planning helpen als het uitleggen en bespreken van een uitstapje niet helpt?

Uiteraard hebben we het plannen vrijwel direct uitgeprobeerd en guess what? Het werkte! Eerlijk gezegd was onze planning lang niet perfect, maar het ging in ieder geval een stuk beter.

 

Dagelijkse routine.

Onze planning voor uitstapjes werden steeds gedetailleerder en we merkten keer op keer hoe goed het werkte. De uitstapjes verliepen steeds meer ontspannen en waren dus weer leuk en gezellig.

Omdat de dagelijkse dingen ook niet altijd even soepel liepen, besloten we om per dag een globale planning te maken. Zodat Nadia precies kon zien wat er op een dag zou gaan gebeuren.

In het begin verzette ze zich nogal tegen de dagelijkse planning. “Dat is heus niet nodig hoor!!” riep ze dan.  Maar omdat wij zagen hoe goed een planning werkt voor haar hebben wij doorgezet. En zoals wij eigenlijk al wisten, zag Nadia zelf ook in dat een planning haar goed helpt. Nu vraagt ze er zelf om. Het verschilt nog wel eens of we pictogrammen gebruiken of gewoon geschreven tekst. Dat ligt echt aan wat Nadia zelf wil. De afgelopen tijd is een geschreven planning voldoende.

 

planning

 

Gebruiken jullie thuis ook een planning? of een To do list?

Wil je op de hoogte blijven van Miss Dude Blogging? Volg mij dan op Facebook,  Twitter of Instagram

 

 

 

 

 

 

15 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.