complimentjes krijgen
Selfcare

Waarom is een complimentje krijgen zo lastig?

Complimentjes zijn leuk! We geven ze regelmatig aan anderen. Maar als wijzelf een complimentje krijgen zijn we nogal eens geneigd om dat complimentje weg te lachen. Waarom doen we dat eigenlijk?

COMPLIMENTJES KRIJGEN VALT NIET ALTIJD MEE.

Goh meid, wat zit je haar leuk! Een simpel complimentje die wij vrouwen best vaak geven als het haar van die collega/vriendin/buurvrouw zo leuk zit. We denken er vaak niet eens over na, we zien het en zeggen er iets van. Maar als zo’n complimentje aan ons gegeven word is het vaak een ander verhaal. Ikzelf ben dan snel geneigd om er een heel verhaal om heen te vertellen. Waarom? Nou omdat het in mijn ogen allemaal wel meevalt met dat leuke haar. Of, als ik al niet zo happy ben, omdat ik denk dat ze zomaar wat zeggen zonder het te menen. Hallo onzekerheid!

WE OVERDENKEN EN ANALYSEREN TE VEEL.

Heb je dat ook weleens, dat je in je hoofd elk woord van het compliment gaat analyseren? En daardoor gewoon geen idee hebt hoe je moet reageren? Dat heeft voor een groot deel te maken met het verlies van controle. Denk er maar eens over na, zodra iemand jou een complimentje geeft kun je geen invloed uit oefenen op wat de ander zegt of doet. Je bent totaal onvoorbereid en dat kan je een mega ongemakkelijk gevoel geven. En dan ga je snel nadenken over een antwoord of een reactie. Meestal heeft dat ook nog eens het gevolg dat je er een beetje bij gaat blozen én dat je reactie ongemakkelijk over komt. Dat is niet alleen voor jezelf vervelend, het kan de compliment gever ook een ongemakkelijk gevoel geven. En dat is zonde, want dan is het effect van het complimentje gelijk weg.

ANDERE OORZAKEN.

Vaak word er gedacht dat alleen mensen die last hebben van een negatief zelfbeeld moeite hebben met het ontvangen van complimentjes, maar dat is helemaal niet waar. Er zijn namelijk genoeg mensen die een goed en positief zelfbeeld hebben, maar geen fan zijn van complimentjes krijgen. Een aantal voorbeelden:

Perfectionisme.
Een perfectionist stelt mega hoge eisen aan alles wat hij doet. En vaak is het allemaal net niet goed genoeg. Dus als een perfectionist een complimentje krijgt zal deze meet 100 redenen komen waarom dat compliment niet echt is, want hoe kan iemand nou een complimentje geven over iets wat niet goed genoeg is?

Sociale angst stoornis.
Mensen met een sociale angststoornis voelen zich sowieso ontzettend ongemakkelijk in sociale situaties. Ze proberen deze situaties ook op alle mogelijke manieren te voorkomen, want de angst zorgt ervoor dat ze anders reageren op sociale situaties. Ze zijn bang om beoordeeld te worden. Hoe goed de ander het ook bedoeld, ze klappen dicht waardoor ze zich nog slechter voelen.

Mensen die vroeger zelf weinig complimentjes kregen.
Als je tijdens het opgroeien zelf weinig complimentjes hebt gekregen is het niet zo gek dat je niet weet hoe je moet reageren als iemand je een complimentje geeft. Veel mensen die geen ervaring hebben met complimentjes zijn snel geneigd om de oprechtheid van het complimentje niet te accepteren.

TIPS OM EEN COMPLIMENT TE ONTVANGEN.

Als jij ook moeite hebt met het ontvangen van een complimentje, let dan even goed op. De volgende tips kunnen je misschien wel helpen, of je in ieder geval aan het denken zetten.

Erken het complimentje. Lach het niet weg en negeer het al zeker niet. Waarom? Omdat dit voor degene die jou het compliment geeft ook niet echt fijn is. Hij of zij is oprecht blij of trots als je het dan weglacht geef je het verkeerde signaal. Dus, erken het compliment. Sta even stil bij dat waarvoor je compliment krijgt.

Bedank de persoon die het complimentje geeft. Geen lange verhalen of uitleg, maar gewoon “dank je wel”. De persoon die jou een compliment geeft doet dat omdat hij of zij dat zelf graag wil. Dan is een bedankje toch wel op zijn plaats. Je hoeft er geen lang verhaal van te maken, een simpel bedankje is genoeg.

Kies ervoor om het complimentje echt aan te nemen. Er zijn weleens situaties waarin je je afvraagt of het complimentje wel oprecht en gemeend is. In die situaties kun je twee dingen doen. Je kunt jezelf blijven afvragen of de gever wel oprecht is of je kiest ervoor om te geloven dat de compliment gever het echt meent. Dat laatste geeft jou waarschijnlijk een veel beter gevoel dan de eerste optie. 

Complimentjes ontvangen zal in veel gevallen een aandachtspuntje blijven, bij mij wel in ieder geval, maar er aan werken is zeker de moeite waard. Want laten we eerlijk zijn, het is toch leuk als een anders ons waardeert en dat uitspreekt?!

 

Vind jij het moeilijk om een complimentje te krijgen?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.