vrijdag de 13e
Persoonlijk

Vrijdag de 13e

Vandaag is het vrijdag de 13e! Voor bijgelovige mensen is dit een dag waarop ze het liefste binnen blijven, anderen vinden het hele vrijdag de 13e verhaal maar onzin. Wat vind jij, onzin of niet?
Ik ben zelf absoluut niet bijgelovig. Onder een ladder door lopen doe ik sowieso al niet, maar een zwarte kat.. kom maar katje (behalve die irritante zwarte kat die hier in de buurt rondloopt, die is gewoon zó niet leuk!)

 

Paraskevidekatriafobie.
Eh, wat? Juist, ik kende het ook niet, maar paraskevidekatriafobie is de officiële benaming voor angst voor vrijdag de 13e. De term is bedacht door een Amerikaanse therapeut- en historicus. Hij stelde dat als je het woord vloeiend uit kon spreken, je genezen was van je angst voor vrijdag de 13. Hmm, oké dan..

 

Waarom is vrijdag de 13e een ongeluksdag?
Eén van de verklaringen is dat vrijdag de dag was dat Jezus werd gekruisigd, als die dag dan ook nog samenvalt met het Europeese ongeluksgetal 13.. dan moet deze dag wel extra ongeluk brengen.
Er word ook wel gesteld dat vrijdag de 13 is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki.
Loki de Noorse god van het vuur was niet uitgenodigd voor een etentje van de andere goden. Dat was geen groot wonder want het was een boze, gemene en kwaadaardige god. Twaalf goden zitten rond de tafel in het Walhalla en dan verschijnt Loki, dit maakt dertien. Loki was kwaad en weet een ruzie uit te lokken tussen de goden. De verhalen verschillen nogal maar het eindigt met de dood van de mooie Baldr, beschoten door zijn blinde broer Hodur. Dertien tafelgasten brengt dus zeker ongeluk!

 

Ongeluksdag, of toch niet?
Ik ben zelf toch echt te nuchter om te geloven dat vrijdag de 13e gelijk staat aan ongeluk. Voor mij is het een dag als alle anderen. Zo ben ik vandaag gewoon langs een zwarte kat gelopen en er is niks gebeurd. En als je het, net als mij, heel nuchter bekijkt.. dagelijks gebeuren er erge dingen dus dan zou elke dag een ongeluksdag kunnen zijn. Ik denk dat de mensen die er wel in geloven daar hun persoonlijke redenen voor hebben, bijvoorbeeld door opvoeding of misschien hebben ze wel iets ergs meegemaakt op een vrijdag de 13e.

 

Hoe zit dat bij jullie? Zijn jullie bijgelovig? Hebben jullie de dingen vandaag anders gedaan vanwege de datum? Laat het mij weten in de reacties, wie weet kun je mij op andere gedachten brengen 😉

 

Wil je op de hoogte blijven van Miss Dude Blogging? Volg mij dan op FacebookInstagram en Twitter

13 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.