
Heeft mijn kind een TOS?
Als ik TOS zeg, heb jij dan enig idee waar ik het over heb? Of zit je nu met opgetrokken wenkbrauwen? Als je er nog nooit van gehoord hebt ben je niet de enige, maar daar wil ik graag verandering in brengen. Niet omdat het een leuk onderwerp is, maar omdat het hoog tijd word dat er meer aandacht aan besteed word.
SPRAAKONTWIKKELING BIJ JONGE KINDEREN.
Ik was zó trots toen Alyssa haar eerste woordje zei. Ze was ongeveer 7 maanden oud en haar eerste woordje was “etuhhh”. Oké een beetje teleurgesteld was ik wel dat ze geen mama zei, maar dat is denk ik echt een moeder-ding. Heel lang was dit het enige woordje dat ze zei. Heel logisch eigenlijk, want zo rond het eerste jaar begint over het algemeen het echte brabbelen. Rond de leeftijd van 1,5 jaar zouden de eerste woordjes moeten komen en als je kindje 2 jaar is word er verwacht dat ze 2 woord-zinnetjes kunnen maken. Maar wat als het helemaal niet op gang komt? Is je kindje dan gewoon wat later, of is er reden voor bezorgdheid?
ALS JE TWIJFELT OVER HET SPRAAKVERMOGEN.
Als je je zorgen maakt over de spraakontwikkeling van je kindje zal ik je zeker adviseren om je zorgen te bespreken met de huisarts of het consultatiebureau. Deze kunnen aan de hand van de klachten (of het gebrek aan woordproductie) bekijken of het verstandig is verder onderzoek te doen. Dit kan bij een logopedist of het audiologisch centrum. Er kan namelijk sprake zijn van een spraakachterstand of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) Helaas zie en hoor ik het om mij heen maar al te vaak dat ouders afgewimpeld worden met de opmerking “Joh, dat praten komt vanzelf wel, ieder kindje heeft zijn eigen tempo”.
Dit heeft echt te maken met de onwetendheid. Ouders, maar ook bijvoorbeeld pedagogisch medewerkers en leerkrachten weten te weinig over spraakproblemen. En als het wel gezien word, weten ze vaak niet waar ze terecht kunnen voor hulp en of er behandelmogelijkheden zijn. Ook twijfelen ouders nog wel eens aan zichzelf; praten wij wel genoeg tegen en met ons kindje?
Signalen die kunnen wijzen op een taalontwikkelingsstoornis- of achterstand zijn:
– je kind spreekt in korte, onlogische zinnen,
– is slecht verstaanbaar,
– is stil en praat weinig,
– kan zich slecht concentreren,
– begrijpt anderen vaak niet,
– lijkt soms niet te luisteren.
TOS OF SPRAAKACHTERSTAND.
TOS en een spraakachterstand worden nog al eens met elkaar verward, de twee lijken wel op elkaar maar er zijn toch wel wat verschillen. Het grootste verschil is toch wel dat een spraakachterstand met de juiste begeleiding over kan gaan en een taalontwikkelingsstoornis is blijvend. Een spraak- of taalachterstand kan ontstaan als het kind op jonge leeftijd te weinig met taal te maken krijgt. Bijvoorbeeld als er te weinig tegen het kindje gepraat word, maar ook als ouders/verzorgers te snel ingrijpen zodra het kindje iets probeert te zeggen.
TOS is een taalontwikkelingsstoornis en komt bij ongeveer 5% van de kinderen in ons land voor. Bij kinderen met een TOS verloopt de taalontwikkeling anders dan bij leeftijdsgenootjes. Zo hebben ze bijvoorbeeld moeite met het onthouden van woorden en klanken. Er is nog weinig bekend over de oorzaak van een TOS. Er word gedacht dat het probleem in een deel van de hersenen ligt, maar hoe of wat is nog onbekend. Een taalontwikkelingsstoornis kan nog opgesplitst worden in een specifieke taalontwikkelingsstoornis en niet-specifieke taalontwikkelingsstoornis.
Bij een specifieke taalontwikkelingsstoornis is er alleen sprake van een taalontwikkelingsstoornis. Er is geen sprake van verminderd gehoord of vertraagde ontwikkeling. Bij een niet-specifieke taalontwikkelingsstoornis loopt de taalontwikkelingsstoornis vertraagd of afwijkend als gevolg van een of in combinatie met een ander probleem zoals bijvoorbeeld verminderd gehoor, moeite met contactaanname of een verstandelijke beperking. Zowel bij een specifieke als bij een niet- specifieke TOS komen vaak andere stoornissen voor, zoals bijvoorbeeld ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) of ASS (Autisme Spectrum Stoornis).
HET AUDIOLOGISCH CENTRUM.
Bij het audiologisch centrum werken een team van experts die je kunnen helpen als je denkt dat je kindje achterloopt op het gebied van taal, spraak of als je kindje slechthorend of doof is. Tijdens een uitgebreid intake gesprek word er een gehoortest gedaan en word de reden van aanmelding besproken. Ook zal er veel informatie gevraagd worden over hoe je kindje zich heeft ontwikkelt tot nu toe. Aan de hand van het intake gesprek zal er een vervolgplan- of traject opgesteld worden.
Wij zijn met Alyssa bij Kentalis terecht gekomen. Wij hadden het intakegesprek met een logopedist. Zij heeft geprobeerd om Alyssa’s gehoor te testen, maar dat was nog erg lastig. Wij moesten ook vragenlijsten invullen over Alyssa’s woordenschat en woordbegrip. Ondertussen observeerde de logopedist Alyssa. Als snel was duidelijk dat er bij Alyssa sprake was van een flinke achterstand, maar om dat goed te testen was het advies om een logopedisch- en psychologisch onderzoek te doen. Nu kan ik heel uitgebreid gaan vertellen wat dat onderzoek inhoud en hoe het afgenomen werd, maar ik weet dat de aanpak nog al eens verschilt. het komt er op neer dat er gekeken word waar je kindje staat in zijn of haar ontwikkeling.

ADVIES OP MAAT.
Na het onderzoek komt er een adviesgesprek. Tijdens dit gesprek worden de resultaten van het onderzoek besproken. Voor ons was het niet heel schokkend, omdat wij al heel lang wisten dat er veel dingen niet klopte. Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat het een grote schok kan zijn als je tijdens zo’n gesprek te horen krijgt dat er inderdaad sprake is van een achterstand of een TOS. Er word dan ook aangegeven wat er volgens hun de beste vervolgstap is. Bij ons werd er heel erg getwijfeld, eerst werd er gesproken over de vroegbehandeling, maar dat bleek toch te hoog gegrepen voor Alyssa. Omdat Alyssa niet alleen een flinke achterstand heeft op het gebied van taal en spraak, maar ook een cognitieve achterstand.
Als er uit onderzoek blijkt dat je kindje een TOS heeft zal er hoogstwaarschijnlijk een behandelgroep geadviseerd worden. Dat is simpel gezegd een peuterspeelzaal waar alles zoveel mogelijk gericht is op de spraakontwikkeling.
Aangezien dit artikel al behoorlijk lang is geworden laat ik het voor nu even hierbij. Volgende week komt deel 2 online. In deel 2 vertel ik het verhaal van een moeder die een kindje me een TOS heeft.
Als je meer informatie wilt over TOS, kijk dan eens op de website van Auris of Kentalis
“Hadden jullie al eens van TOS gehoord? Of heb je misschien ervaring met een kindje waarbij praten niet vanzelfsprekend is? Ik hoor graag van jullie in de reacties ♥”
Wil je op de hoogte? Volg mij dan op Facebook, Instagram en Twitter
Gerelateerd

Mijn kleine geluksmomentjes

Trendy sieraden met korting
Dit vind je misschien ook leuk

Vrijdag de 13e
13 oktober 2017
Telefoon met abonnement, prepaid, of toch Sim Only voor Nadia?
5 april 2018
29 reacties
Nicole Orriëns
Ja, van een vriendin waarmee ik elke maandag koffiedrink. Haar zoontje heeft TOS.
Bianca Schrijft
Hier had ik nog nooit van gehoord. Apart om te lezen. Wel soms ervaren dat kinderen een verkeerde letter gebruiken in een woord, etc, maar dit is echt heel wat anders. Weet niet zo goed wat ik er op kan zeggen.
missdudeblogging
Juist omdat er veel mensen zijn die hier nog van hadden gehoord heb ik dit artikel geschreven. Om meer bekendheid te krijgen voor TOS. Dat is namelijk hard nodig
Marion Stam
Ik kende het niet. Wel fijn dat ze nu weten wat het is.
Vera
Wat goed uitgelegd! Eerst wist ik niet wat het was en nu snap ik het helemaal 🙂
Renata
Had er nog nooit van gehoord – was zeer informatief goed opgemaakt 🙂
querine
ik heb nog geen kinderen maar een vriendin van ons haar zoontje heeft lichtelijk spraakgebrek dus ik ga het haar laten lezen!
missdudeblogging
Top! Misschien heeft ze er iets aan.
Natalie
Kende het nog niet, maar heb/wil dan ook geen kinderen. Wel goed dat er manieren zijn om er mee om te gaan! Niet iedereen ontwikkelt even snel natuurlijk…
Peggy
Nog nooit van gehoord, bedankt voor de uitleg!
Nathalie
Helaas ervaring inderdaad, onze dochter heeft vanaf 2,5 jaar op de vroegbehandeling gezeten bij Sint Marie (later Kentalis, nu Auris). Ondanks dat ze nu in regulier onderwijs zit is het nog altijd een issue, te goed voor cluster twee en eigenlijk niet goed genoeg voor regulier (passend) onderwijs. Onze dochter is inmiddels 10 en wordt in het voorjaar 11, met opnieuw zorgen.
Heel veel succes!!
missdudeblogging
Ik herken de issues. Onze oudste (geen TOS of spraakachterstand o.i.d) zit op speciaal onderwijs i.v.m beperkingen. Zij is eigenlijk te goed voor de school waar ze nu zit, maar niet goed genoeg voor een andere school. Ik wil je veel succes wensen voor de toekomst met je dochter, ik hoop dat ze in ieder geval wel goede begeleiding krijgt!
Kreanimo
Wat goed uitgelegd zeg!
Hier gaan veel mensen wat aan hebben.
Ik had al wel van TOS gehoord ja!
Succes met je dochter, als je weet wat er aan de hand is, kan de begeleiding goed worden afgesteld!
Daisy
Ik heb er nog nooit van gehoord. Tot nu. Ik heb zelf dan wel nog geen kindjes maar ik vind het zeer mooi dat je hier een artikel over schrijft om andere ouders een signaal te geven!
Mariëlle | Me-licious
Ik had nog nooit gehoord van TOS. Wel heb ik een neefje dat nu al 4 is en nog steeds niet graag praat en ook niet goed praat. Wie weet heeft hij ook wel TOS.
tamara
Voor jij erover vertelde had ik nog nooit echt duidelijk over TOS gehoord, vind het heel goed dat je hierover blogt en daarmee andere ouders of komende ouders erover kan informeren.
Tessa
Fijne uitleg, ik had er nog nooit van gehoord, maar er wordt me nu hier en daar wel wat duidelijk!
Nicole Orriëns
Duidelijke uitleg! Ik lees het met extra interesse omdat een goede vriendin van mij een zoontje heeft met een TOS. Hij zit inmiddels op de middelbare school.
Natalie
Ik kende dit eigenlijk niet, mijn neefje van 3 is echt al een spraakwaterval. Hopelijk zijn er genoeg (leuke) oplossingen om een TOS op te lossen!
Eke
Wat heftig joh, hoe gaat het inmiddels met je dochter? Ik was in de veronderstelling dat het altijd te maken had met doof- of slechthorendheid (dat laatste ben ik zelf) en zag altijd veel posters hangen in het AC, maar ik begrijp nu dat er verschil in zit.
missdudeblogging
Ik dacht eerst ook dat het alleen voorkwam bij dove- of slechthorenden, totdat een vriendin van mij dit benoemde. Met mijn dochter gaat het goed, toen ik dit artikel schreef werd het bij haar “spraakachterstand door algehele ontwikkelingsachterstand” genoemd. Nu zit ze op een orthopedagogisch dagcentrum waar ze ook logopedie krijgt, en nu word ze wel behandeld voor TOS. Met kleine stapjes gaat ze vooruit 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: