Tos ervaring
Special Needs Kids

TOS deel 2: ervaringsverhaal Ilse

Vandaag deel 2 in de reeks artikelen over TOS. Vorige week schreef ik wat een TOS is en hoe je het eventueel kunt herkennen. Vandaag mag ik het verhaal van Ilse en haar dochter met jullie delen.

 

ILSE

 

Mijn moedergevoel zei dat er iets niet klopte, maar daar werd niet naar geluisterd.

 

Mijn dochter van 9 jaar oud, was altijd al erg rustig en zei niet zoveel. Naar mate ze wat ouder werd begon het echt op te vallen. Toen ze in groep 3 zat begon ze moeite te krijgen met lezen. Ik bracht het onder de aandacht op school, maar daar werd niet echt op gereageerd. Als reactie kreeg ik  te horen dat ik maar meer met haar moest gaan lezen. Daar kon ik dus niks mee, ik wist namelijk zeker dat er iets was.

Toen ze in groep 4 zat heb ik een gehoortest uit laten voeren. De eerste paar keren was de gehoortest niet goed, maar uiteindelijk bleek dat er niks met haar gehoor aan de hand was. Wat er wel was wist ik niet. Het was zo frustrerend dat er niet naar mij geluisterd werd, maar op school zagen ze niet wat ik wel zag. Ik ben net zolang doorgegaan totdat er wel naar mij geluisterd werd, ik ben er zelfs voor naar de directeur van school gestapt.

 

ONDERZOEKEN EN TESTEN BIJ AURIS.

Uiteindelijk werden wij doorgestuurd naar Auris. Gelukkig hoefden we daar niet lang te wachten, binnen een paar weken konden we daar al terecht. Er zijn toen allerlei testen en onderzoeken gedaan waaruit bleek dat ze een TOS heeft.

 

REGULIER ONDERWIJS.

Mijn dochter zit op het reguliere onderwijs met een medium arrangement. Ze krijgt logopedie, maar het gaat erg moeizaam. Dat ze een TOS heeft is overduidelijk, maar ik vraag mij echt af of er niet nog meer is. Ze vind het niet leuk op school, omdat er veel vakken zijn waar ze moeite mee heeft. Het kost soms echt veel moeite om haar ’s ochtends op tijd op school te krijgen.

Ze zit nu in groep 6 en gelukkig heeft ze nu een juf die rekening met haar houd. Wat ook heel fijn is, is dat haar juf zich helemaal is gaan verdiepen in TOS. De juf gaat zelfs binnenkort naar een bijeenkomst over TOS, om het allemaal nog beter te begrijpen.

 

 MIJN ADVIES AAN ANDERE OUDERS.

Als je er op jonge leeftijd er al achter komt dat er iets niet klopt, trek dan gelijk aan de bel. Voor mij gevoel was ik best laat ik ben er pas achter gekomen toen ze 8 jaar was. Ik heb daarvoor wel altijd het gevoel gehad dat er iets met haar was, zij ontwikkelde zich op een hele andere manier dan mijn oudste dochter maar ja wist ik veel. Als je als ouders voelt dat er iets aan de hand is met je kind dan is dat vaak ook zo. Laat je niet afwimpelen, maar zorg dat je gehoord word!

Mensen zeiden dat het vanzelf wel goed zou komen en dat ik maar meer met haar moest praten

 

Wat ook ontzettend lastig is, is dat veel mensen het niet begrijpen. Tegen mij werd er gezegd dat het allemaal vanzelf wel over zou gaan en dat ik meer met haar moest praten. Dit soort opmerkingen zijn heel vervelend, want wij, ouders van kinderen met een TOS, doen er alles aan om onze kinderen te begeleiden. Ik hoop daarom dat deze artikelen bijdragen aan meer begrip.

 

Lieve Ilse, ontzettend bedankt voor het delen van je verhaal.♥  Ik hoop, net als jij, dat er meer begrip komt én dat andere ouders niet dezelfde lange weg moeten doorlopen, maar dat ze wel direct gehoord worden. 

 

Heb je zelf een verhaal dat je, via mijn blog, wilt delen? Stuur mij dan een berichtje, ik deel je verhaal graag voor je.

 

Op de hoogte blijven van Miss Dude Blogging? Volg mij dan op FacebookInstagram  en Twitter

 

16 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.