Tips om uit dat vervelende herfstdipje te komen
De temperatuur word kouder, de dagen worden korter en de blaadjes gaan vallen. De één houd ervan en de ander heeft daar echt last van. Je voelt je moe en lusteloos en hebt nergens zin in.. ofwel, je hebt last van een herfstdipje. Maar wat is een het precies? En belangrijker nog, wat kun je er tegen doen? In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen.
WAT IS EEN HERFSTDIPJE?
Een herfstdip, is officieel genomen een seizoensgebonden depressie. In principe heb je dezelfde klachten als bij een “gewone” depressie. Je bent een aantal weken het grootste deel van de dag somber en voelt je beroerd. Bij een herfstdipje hebben de klachten vrijwel altijd te maken met het te kort aan daglicht buiten (bron)
De klachten die mensen met een herfstdipje ervaren zijn meestal de volgende:
- extreme vermoeidheid,
- lusteloosheid,
- niet genieten van de dingen waar je doorgaans wel van geniet,
- gebrek aan concentratie,
- meer eten met als gevolg gewichtstoename.
IS EEN HERFSTDIPJE ONSCHULDIG?
Heel veel mensen hebben last van een herfstdip en ondanks dat het enorm zwaar kan voelen, is het niet direct nodig om hulp in te schakelen. Zodra de klachten langer dan 2 a 3 weken aanhouden is het wel aan te raden om even contact op te nemen met de huisarts. Deze kan aan de hand van je symptomen uitvinden of het een herfstdip is en wat je er tegen kunt doen. En of het eventueel noodzakelijk is om hulp in te schakelen.
TIPS OM UIT DAT VERVELENDE HERFSTDIPJE TE KOMEN.
Gelukkig zijn er voldoende dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je niet wordt meegesleurd in de negatieve en onprettige gevoelens. Ik zal niet zeggen dat het altijd even makkelijk is om deze tips ook te gaan doen, maar het is zeker het proberen waard.
ZORG VOOR VOLDOENDE DAGLICHT.
Te kort aan daglicht is één van de redenen waarom mensen last krijgen van een herfstdip. Zorg er daarom voor dat je toch zoveel mogelijk daglicht meepakt. Doe ’s morgens alle gordijnen op en probeer een lekkere wandeling te maken. Is er echt weinig daglicht vanwege het slechte herfstweer, dan zou je een daglichtlamp aan kunnen schaffen.
BLIJF IN BEWEGING.
Hoe verleidelijk de bank met dat fijne dekentje er ook uit ziet is het beter om er niet constant op neer te ploffen. Zoals ik hierboven al aangaf is daglicht enorm belangrijk, maar goed in beweging blijven ook. Voldoende bewegen heeft in veel gevallen een positief effect op depressieve gevoelen. Dus kleed je goed warm aan en kom van die bank af.
ZORG GOED VOOR JEZELF.
Goed voor jezelf zorgen is altijd ontzettend belangrijk. Het word nog eens extra belangrijk als je niet goed in je vel zit. Juist op die momenten zijn veel mensen geneigd om bijvoorbeeld minder gezond te eten of minder tijd en aandacht aan persoonlijke verzorging te besteden. En dat terwijl een gezichtsmasker of een lekkere bodylotion opdoen heel ontspannend kan werken. Gewoon blijven doen dus!
RITME EN STRUCTUUR.
Op de donkere dagen is het niet zo vreemd dat je het liefste zo lang mogelijk in je warme bed blijft liggen, want zodra je je dekbed wegslaat voel je de kou al. En daar word je meestal niet zo vrolijk van, ik niet in ieder geval. Maar dat gevoel van blegh, koud, ik wil niet, is echt maar tijdelijk!
Het is belangrijk dat je vasthoud aan je vaste ritme en structuur. Dus op tijd je bed uit, aankleden, ontbijten en aan je dagelijkse bezigheden beginnen. Als je dit niet doet, dan start je je dag al gehaast en dat is absoluut niet bevorderlijk voor je humeur. Die structuur en dat ritme is niet alleen belangrijk bij het opstarten, ook ’s avonds is het belangrijk dat je op tijd gaat eten en op tijd naar bed gaat. Voldoende nachtrust zorgt ervoor dat je net wat meer energie hebt overdag.
PLAN LEUKE DINGEN IN.
Je hebt er misschien op voorhand niet zoveel zin in, maar vergeet zeker niet om leuke dingen in te plannen. Bijvoorbeeld een filmavond met je beste vriend(in) of ergens lekker koffie drinken met je moeder. Gewoon even geen dagelijkse sleur. Soms is wat leuks doen met vrienden of familie voldoende om er weer even tegenaan te kunnen. Wil je echt de deur niet uit? Dan kan gezellig kletsen aan de telefoon ook heel therapeutisch werken.
Zoals ik eerder al aangaf is het niet direct noodzakelijk om de hulp van een arts in te schakelen, maar als je klachten langer aanhouden of ineens erger worden is het wel verstandig om een afspraak met je huisarts te maken. Hopelijk heb ik je in ieder geval een beetje op weg kunnen helpen met mijn tips ♥
Heb jij wel eens last gehad van een herfstdipje? of word je juist heel blij van de herfst?
Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en Twitter