overprikkelde kleuter
Lifestyle

Tips om statisch haar te verminderen

Vorige week benoemde ik het al in mijn blogpost over de winter, de koude temperaturen zijn niet fijn voor je haar. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar mijn haar is momenteel echt ontzettend statisch. Zodra ik ’s morgens mijn haar borstel springt het alle kanten op en het knetterende geluid is gewoon zwaar hinderlijk. Alyssa heeft er ook ontzettend last van. Ze probeert d’r statische haren zelf een beetje onder controle te krijgen, maar ja dat werkt natuurlijk niet helemaal. Daarom ging ik op zoek naar handige tips om statisch haar te verminderen.

Hoe komt het dat je haar statisch word?

Statisch haar ontstaat doordat de luchtvochtigheid in de winter veel lager is dan in de andere seizoenen. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is wordt er als ware een laagje water op je haar en huid gelegd. In de winter vloeit dit laagje water niet weg, maar blijft het hangen waardoor de statische elektriciteit nergens heen kan. Het blijft dan aan je haar plakken waardoor een statische lading ontstaat. 

Oké, duidelijk. Maar hoe kom je er in godsnaam vanaf? Of hoe kun je het in ieder geval verminderen?

Verzorg je haar extra goed. 

Een veel voorkomende tip is om je haar zo min mogelijk te wassen. Maar als ik naar mijn eigen haar kijk is dat echt geen optie. Statisch haar is niet fijn, maar vettig haar ook absoluut niet. Buiten het feit dat dat niet lekker aanvoelt, ziet het er ook niet zo fris uit. 

Probeer je haar net wat minder te wassen en als je het wast, gebruik dan zeker niet teveel shampoo. Dit droogt je haar namelijk nog meer uit én maakt het dus nog meer statisch. Gebruik (zeker in de winter) een goed voedende en vochtinbrengende shampoo en conditioner. 

Als dit nog niet voldoende werkt gebruik dan eens een serum. Als je je haar wat verzwaart word het minder snel statisch. 

Laat je föhn wat vaker liggen.

Föhnen droogt je haar (nog meer) uit, en maakt de lucht rondom je haar droger. Daarom is het beter om je haar aan de lucht te laten drogen. Kun je echt niet zonder je föhn? Zet je föhn dan op de “koele” stand.

 

Tips om statisch haar te verminderen

 

Wasdroger doekjes! 

Toen ik deze tip online tegenkwam, moest ik mijzelf toch echt even achter m’n oren krabben.. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar het schijnt ontzettend goed te helpen als je een wasdroger doekje over je haar haalt. Wel even goed al je lokken onder handen nemen met zo’n doekje, en dan echt je hele haarlokken. 

Haarlak.

Normaal gesproken gebruik ik niet zo vaak haarlak, maar in de winter is haarlak mijn bff! Het is namelijk een goed hulpmiddel om je statische lokken in bedwang te houden. Spuit wat haarlak in je borstel voordat je je haar gaat borstelen. Wel opletten dat de haarlak niet opgedroogd is als je je haar borstelt.

 

Tips om statisch haar te verminderen

 

Nog een paar tips.

  • Gebruik een borstel van nylon of varkenshaar.
  • Vermijd wollen- of synthetische kleding.
  • Doe een beetje handcrème of bodylotion op je handen en als de crème bijna droog is, even je handen door je haar halen.
  • Hang waterbakjes in huis. Deze zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid wat verhoogd word, waardoor je haar minder (snel) statisch word. 

Heb jij nog tips om statisch haar te verminderen? Of heb jij het geluk dat jouw haar niet zo snel statisch word? Let me know ♥

Volg jij mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter. See you there! ♥

11 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.