papa en mama tijd
Selfcare

Tips om angsten te overwinnen

We zijn allemaal wel eens ergens een beetje bang voor. Daar is niks mis mee, tenminste zolang die angst je niet belemmert in de dingen die je wilt doen.  Is dat wel het geval, dan is het misschien tijd om je angsten onder ogen te zien. Wat maakt je bang? En hoe kun je die angsten overwinnen? Ik geef je mijn tips, hopelijk heb je er wat aan.

WAAR BEN JE EIGENLIJK BANG VOOR?

Om je angsten te kunnen overwinnen is het belangrijk om te weten waar je eigenlijk precies bang voor bent. Benoem je angst eens hardop. Kijk ook of je angst echt zo simpel is als het misschien lijkt. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor meeuwen. Maar ben je dan echt bang voor een meeuw? Of zit daar toch meer achter? Ben je bang voor hoe die meeuw er uit ziet, of heb je eens een vervelende situatie meegemaakt waar ook een meeuw in voorkwam? Probeer voor jezelf zo duidelijk mogelijk te krijgen waar je echt bang voor bent.

Lees ook mijn tips om zelfverzekerder te worden

IS JE ANGST REALISTISCH?

Ik hoor je denken.. “elke angst is toch realistisch?”. Maar dat is dus niet zo. Ik dacht dat zelf ook altijd, totdat ik zelf kampte met angsten die eigenlijk nergens op sloegen. Nu wil ik daar zeker niet mee zeggen dat er onzin angsten zijn hoor! Op het moment dat je een angst hebt, is die voor jou heel aanwezig en kan je daar echt last van hebben. maar als je er eens echt goed over nadenkt zou het kunnen dat je er achter komt dat datgene waar jij zo bang voor bent eigenlijk helemaal niet kan.

angsten overwinnen

WAT GEBEURD ER ALS JE ANGSTIG BENT?

Voordat ik je mijn tips geef is het goed om te weten wat er bij jou gebeurd op het moment dat je angstig bent. Waarom? Als je zelf weet wat er gebeurd als jij in een situatie komt waar je angstig voor bent dan kun je daar bij voorbaat al op inspelen. Krijg jij bijvoorbeeld een hele droge mond? Dan kun je daar rekening mee houden en ervoor zorgen dat je een flesje wat of een pakje kauwgum bij hebt.

MIJN TIPS OM ANGSTEN TE OVERWINNEN.

Deze tips zijn niet wetenschappelijk onderbouwd of iets in die richting. Het is ook niet gezegd dat ze voor iedereen werken. Deze tips hebben mij geholpen in een tijd dat ik veel last van angst had. Hopelijk gaan mijn tips jou ook helpen.

 

Ga jouw angstsituaties niet uit de weg.

Angst is vaak een slechte raadgever. Jouw eerste reactie zal zijn om de angst uit de weg te gaan, want als er geen angstige situaties zijn dan is jouw angst er ook niet. Toch? Helaas werkt het niet zo. Je ontkomt er namelijk niet aan dat je (onverwacht) in een situatie terecht komt waar je erg angstig van word.

Ga ze daarom niet uit de weg. Als je bewust zo’n situatie in gaat kun je jezelf er van te voren al een beetje op voorbereiden en is de kans groter dat het eigenlijk helemaal niet zo eng is.

Praat erover met iemand die je vertrouwd.

Je hoeft het echt niet alleen te doen. Vertel je partner of je beste vriend/vriendin over je angst. Het zal waarschijnlijk even moeilijk zijn, maar als je het eenmaal verteld hebt lucht het vaak op. En de ander kan je misschien juist heel goed helpen!

Doe ontspanningsoefeningen.

Ga je angsten te lijf met ontspanningsoefeningen. En dan bedoel ik geen uitgebreide en moeilijke oefeningen, maar echt de simpele oefeningen die je overal kunt doen. Zoals een aantal keer goed en diep inademen – even vasthouden – en weer uitademen.

Houd bij welke stappen je moet nemen om je angst te overwinnen.

Ik ben sowieso erg van de lijstjes, maar bij het overwinnen van mijn angsten hebben lijstjes mij echt enorm geholpen. Ik maakte een lijst van stappen die ik moest zetten om mijn doel te bereiken. Door de lijst kreeg ik meer overzicht en kon ik een stap afvinken als ik die stap helemaal gezet had. En trust me dat werkt echt motiverend.

Vier elke overwinning.

Om nog even bij de lijstjes te blijven.. elke stap die je genomen hebt om je angsten te overwinnen mag je echt vieren! Zet in je lijstje dus zeker ook de beloning die jij jezelf gaat geven als je de stap genomen hebt. En jezelf die beloning dan ook echt geven hoor.

 

WAT IS JOUW BESTE TIP OM ANGSTEN TE OVERWINNEN? DEEL ‘M IN DE REACTIES ZODAT EEN ANDER ER MISSCHIEN WEL WAT AAN HEEFT ♥

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij volgen op FacebookInstagram en Twitter

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.