stretchy sand
Special Needs Kids

Stretchy sand, kliederboel of ideaal speelmateriaal?

Als ik heel ver terug denk, je weet wel aan die tijd dat ik zelf nog een kleine mini dude was. Dan herinner ik mij vooral dat ik graag buiten speelde, lekker rennen en fietsen én de zandbak natuurlijk. Alyssa is net als mij, ze speelt het liefste buiten in de zandbak of op de schommel. Nu zag ik laatst bij de Action “Stretchy Sand” staan en ik vond het gelijk interessant. Ik besloot het mee te nemen voor Alyssa en vandaag vertel ik je of wij het wat vinden.

EH, STRETCHY SAND?

Ja, dat was mijn eerste gedachte ook. Wat is dat dan weer? Je kunt het zien als een combinatie van zand, klei en slijm. Als ik het zo opschrijf klinkt het niet zo heel aantrekkelijk, want.. halloohoo troep?! Ik kan je alvast verklappen dat dat over het algemeen wel meevalt, behalve als je Alyssa heet 😉

STRETCHY SAND ALS SENSOPATISCHE ACTIVITEIT.

Oké, ik was niet zomaar benieuwd of het wat zou zijn voor Alyssa. Op het dagcentrum is ze veel bezig met sensopatische materialen. Zo word ze daar enorm rustig van slijm en knetterzeep en thuis vind ze het fijn  om met klei bezig te zijn. Gewoon lekker friemelen en de verschillende texturen ervaren. Ik hoopte dat het zand haar ook die rust kon bieden, want de overprikkeling is momenteel extreem aanwezig.

IDEAAL SPEELMATERIAAL OF KLIEDERBOEL?

Bij het zien van het emmertje met daarin het groene en gele zand werd Alyssa direct enthousiast. Achteraf gezien was dat waarschijnlijk omdat ze het al een beetje kende van het dagcentrum. “Open maken mama helpe” zei ze enthousiast. Ze dook er als het ware gelijk in. Normaal gesproken heeft ze een beetje stimulans nodig om te beginnen, omdat ze niet zo goed wat ze er mee moet doen. Maar daar was nu absoluut geen sprake van. Alyssa begon gelijk om een grote bal van het zand uit elkaar te trekken, de lange slieren die overbleven gebruikte ze om haar hand mee in te smeren.

Het was onwijs mooi om te zien hoe ze er binnen no time ontspannen van werd. Alle omgevingsgeluiden en andere prikkels (waar ze vaak moeite mee heeft) leken haar ineens niet meer te raken. Ze zat aan tafel met een glimlach op haar gezicht een beetje voor zich uit te kijken en het zand te kneden. Na een tijdje wilde ze wel graag samen me het zand spelen.. “mama helpe pannenkoek”. Ik maakte er een heuse (niet zo goed uitziende) pannenkoek van en Alyssa bestrooide deze met, tja het soort beleg is mij nog steeds niet duidelijk 😀

Alyssa speelt nu regelmatig met het zand. Vooral als ik zelf echt even iets moet doen, of gewoon als ze echt te veel last heeft van alle prikkels. Wat papa en ik nu van het stretchy sand vinden? Tja, wij zien de voordelen, maar ook wat kleine nadelen. Zo kan Alyssa in haar spel nogal eens wild met de slierten om zich heen zwaaien en ja.. dan beland er zand op haar kleding, op de grond en zelfs in haar schoenen die een end verderop staan.

stretchy sand

TOCH WEL EEN AANRADER.

Waar kindjes spelen zal het nooit helemaal netjes zijn, toch?! En als je wat rondvliegend kleverig zand kunt handelen, dan is het stretchy sand absoluut een aanrader! Ik ben sowieso een voorstander van speelmateriaal wat echt ervaren kan worden en wat het fantasiespel bevordert. Nu is het ervaren van materialen natuurlijk voor Alyssa, en kinderen die net als Alyssa 1 of meerdere beperkingen hebben, enorm belangrijk. Maar ook voor kinderen die het soms lastig vinden om zichzelf bezig te houden is materiaal als dit leuk en leerzaam.

Wat aan dit zand ook heel fijn is, is dat het (ondanks dat het kleverig word) met een beetje water zo van de handjes af gewassen is. En dat vinden de mama’s en papa’s vast wel weer fijn. Wel na het spelen even een doekje over de tafel of het zeil (waarop gespeeld is) halen, want het laat een licht gekleurd laagje achter. Het stretchy sand is te koop bij de Action voor een paar euro (sorry weet niet meer precies wat ik ervoor betaald heb).

HAD JIJ AL EENS VAN STRETCHY SAND GEHOORD?

Volg je mij al op social media? Je kunt mij volgen op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.