strakke planning vs losse planning
Lifestyle

Strakke planning VS losse planning: het experiment

Normaal gesproken leef ik echt op mijn strakke planning. Ik plan mijn hele dagen van ochtend tot avond. Het klinkt misschien een beetje extreem, maar voor mij werkte dat echt heel fijn. Toch ben ik een experiment aangegaan wat betreft het plannen, omdat ik te vaak in de knoei met mijn strakke planning. Vandaag vertel ik je over mijn strakke planning vs losse planning experiment.

HET EXPERIMENT.

Zoals ik al zei werkte een strakke, en volle, planning altijd super goed voor mij. Tot een week of 6 geleden. Ik was namelijk al blij als ik twee dingen van mijn planning afkreeg. Op een of andere manier was er een sleur in mijn dagelijkse bezigheden geslopen, want ik was zo druk met nadenken en nutteloze dingen doen dat ik vrijwel nergens nog tijd voor had. Volg je me nog een beetje? Ik besloot toen dat ik eens een tijdje alleen het hoognodige in zou gaan plannen en het voor de rest maar eens gewoon zien.

VOOR-EN NADELEN VAN EEN LOSSE PLANNING.

Ik moest echt wel even wennen hoor, want ik plande eerst dus eigenlijk echt alles. Dat heb ik 3 weken lang niet gedaan. Ik zette alleen de echt belangrijke afspraken en deadlines vast in mijn planner en voor de rest bekeek ik per dag wat ik zou gaan doen. En kwam iets niet af? Tja, jammer dan.. morgen weer een dag. Ik kan je nu alvast vertellen dat dat echt lastig was voor de structuurjunkie in mij!

Maar er waren ook wel een aantal punten die ik stiekem wel prettig vond. Deze voordelen van het maken van een losse planning waren voor mij:

 • Er staat niks vast (op de belangrijke afspraken na dan), dus er was niks wat ik echt moest.
 • Er is voldoende tijd voor spontane acties, zoals wat gaan drinken met vrienden.
 • Minder schuldgevoel als je even een dagje niet zoveel doet.

Uiteraard waren er ook wel wat nadelen, dit waren de nadelen voor mij:

 • Een chaotisch gevoel, omdat er niks vast stond.. Ik was erg zoekende in wat ik moest gaan doen.
 • Planner ziet er leeg uit (nerd-alert, maar een lege planner vind ik echt niks, haha)
 • Er zit weinig druk achter de dingen die je moet doen, waardoor je snel met onafgemaakte taken zit.

VOOR- EN NADELEN VAN EEN STRAKKE PLANNING.

En dan mijn geliefde strakke, van ochtend tot avond gevulde, planning! Oh, wat vind ik het heerlijk om een mooi, gestructureerde ingevulde planner te zien. Ja, zoals ik al zei ik ben een beetje nerderlijk (= geen woord, I know) aangelegd 😉

De voordelen:

 • Je weet precies wat je allemaal moet doen én wanneer het klaar moet zijn.
 • Je kunt in één oogopslag zien of en waar je ruimte hebt voor dingen die tussendoor komen.
 • Het biedt houvast in chaotische tijden en zorgt ervoor dat je gefocust blijft.

Natuurlijk kunnen er ook wat nadelen aan zo’n strakke planning zitten. Ik had het nooit verwacht dat ik er nadelen aan zou ondervinden, maar toch wel. En dit zijn ze:

 • Je gaat te veel van jezelf verwachten. Je plant je hele dag vol, zonder eerst goed te kijken naar de tijd die je ergens nodig voor hebt.
 • Als je planning onrealistisch is kan het een onproductief gevoel geven, want je krijgt niet alles gedaan.
 • Je plant nutteloze dingen in om het maar in te kunnen plannen.

MIJN CONCLUSIE.

Ik heb altijd al strak gepland, dat heb ik dus niet hoeven testen 😉 maar het los inplannen wel. Ik heb 3 weken lang gewerkt met een losse planning om zo tot een goede conclusie te komen. En die conclusie is..

Zowel een strakke planning als een losse planning heeft zo z’n fijne punten, maar ik moet eigenlijk een middenweg gaan vinden. Gewoon niet te strak, maar zeker niet te los plannen. Een te strakke planning, waar ik me dus niet aan kan houden, geeft mij geen prettig gevoel. Ik krijg er een beetje het gevoel van dat ik faal, omdat ik lang niet alle taken afkrijg. En de losse planning zorgt ervoor dat ik zoekende en lui word. Als mijn planner vrij leeg is weet ik niet zo goed waar ik mee moet beginnen. De afgelopen weken zat ik daardoor steeds vaker op de bank te bedenken “hm, wat zal ik nu eens gaan doen” en voor ik het wist was ik een uur, en een aflevering van een Netflix serie, verder.. oeps.

 

BEN JIJ EEN STRAKKE- OF EEN LOSSE PLANNER?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

Eén reactie

 • Lodi

  Ik herken heel erg wat je schrijft. Niet eens dat ik zo van de vaste planning ben, maar ik kan er slecht tegen als er ineens iets tussen komt wat ik niet had gepland. Dan raak ik snel in de stress. Wat dat ben ik toch eigenlijk wel van de planning en zou misschien nog meer moeten plannen om alles ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.