slaappatroon
Special Needs Kids

Slaappatroon van Alyssa: gaat het al beter?

Als je mij op Instagram volgt heb je het vast al voorbij zien komen.. het slapen van Alyssa lijkt wat beter te gaan. Aangezien ik er regelmatig vragen over krijg, klets ik jullie vandaag even bij over het slaappatroon van mijn nacht-terroristje 😉 

GEEN SCHONE SLAAPSTER..

Alyssa zal nooit een schone slaapster worden. Het slapen verloopt al problematisch vanaf dat ze ongeveer 14 maanden oud was. Ze besloot zo rond die tijd dat overdag slapen echt iets voor baby’s was. Dan zou je denken dat ze ’s avonds wel lekker zou gaan slapen, maar dat was helaas vaak ook niet het geval. In die periode was het overigens nog wel te overzien. En eigenlijk was het ook helemaal niet raar, want er zijn heel veel kindjes van die leeftijd waarbij slapen een lastig ding is.

Vanaf een jaar of 2-2,5 werd het wel echt een probleem. Hele avonden lag ze in haar bedje te “kletsen” en te zingen. Nu zul je misschien denken “da’s toch gezellig?” en dat klopt ook wel. Het klonk allemaal heel leuk, maar ze leek er niet mee te kunnen stoppen en zo kwam er van slapen niks terecht. Ik mocht blij zijn als ze rond 23:00 eens in slaap viel. ’s nachts was ze ook steeds vaker wakker.. dan hoorde ik haar zingen en lachen. Uiteindelijk viel ze dan nog wel een uurtje in slaap, maar ze miste wel cruciale slaap uurtjes.

EEN FASE, OF TOCH ECHT EEN PROBLEEM?

Het is een fase, kreeg ik steeds te horen. Ze gaat vanzelf wel weer goed slapen. Of; ze is jullie gewoon aan het uittesten. Deze uitspraken kreeg ik standaard te horen. Eerst dacht ik nog dat dat het inderdaad wel zou zijn. Maar het ging niet over, sterker nog.. het slapen werd steeds minder. Voor ons was het dus wel echt een probleem. Voor Alyssa zelf overigens niet, want ze leek nergens last van te hebben.

slaappatroon

Het gezellig kletsen en zingen werd al snel huilen, huilen en nog eens huilen! Even troosten en dan haar kamer weer uitlopen werkte niet. Sterker nog, er was echt niets dat hielp. Heel sporadisch was er een dag tussen dat ze redelijk op tijd ging slapen en de hele nacht doorsliep. Dat werd dan weer opgevolgd door dagenlang ellende met het slapen.

SLAAPPROBLEMEN BIJ KINDEREN MET EEN BEPERKING.

Toen er duidelijkheid kwam over Alyssa’s beperkingen viel het kwartje. Kinderen (en ook volwassenen) met een beperking (bijvoorbeeld ADHD, autisme of een verstandelijke beperking) hebben vaak problemen met slapen. Ze kunnen niet goed in slaap komen doordat er te veel in hun hoofd zit wat ze bezig houd. Dat was en is nog steeds bij Alyssa ook het geval.

Bij Alyssa nam het hele extreme vormen aan, dat zelfs haar arts zich echt zorgen begon te maken. Er zijn namelijk dagen geweest dat ze pas rond 04:00/04.30 in slaap viel..

WE HEBBEN ECHT ALLES GEPROBEERD..

In de afgelopen jaren is er bijna niks wat wij nog niet geprobeerd hebben om Alyssa goed in slaap te laten vallen..

 • Strakke avondroutine (waar we dus echt niet van afwijken!)
 • Muziekje aan.
 • Muziekje uit.
 • Licht aan laten.
 • Deur op een kiertje laten (dat was dus geen succes!)
 • Bij haar op haar kamer blijven zitten.
 • Naast haar liggen tot ze slaapt.
 • Haar maar even laten mopperen/roepen/huilen.
 • Elke 5 minuten even bij haar kijken.
 • Melatonine.
 • Een zoutsteen lamp.

De melatonine heeft een tijdje heel goed gewerkt, maar na een paar weken had dat al geen effect meer. Ze heeft er nog een tijdje een anti allergie drankje bij gehad (wat vaker voor word geschreven om het slapen te bevorderen), maar ook dat was maar een tijdelijke oplossing. Het enige wat een soort van effect had, was naast haar liggen tot ze in slaap viel. Maar dat was voor mij niet meer te doen, want dat betekende dat ik tot 23.45 bij haar moest liggen. En aangezien ik ook maar gewoon een mens ben resulteerde dat in een gefrustreerde mama. En dat triggerde Alyssa weer.

HOE IS HAAR SLAAPPATROON NU?

Zoals ik aan het begin al schreef lijkt het nu beter te gaan met het slapen. Ze heeft vaak nog wel mijn hulp nodig, maar er is echt verbetering. Waar dat aan ligt? Sowieso helpt het enorm dat we (in overleg met haar arts) zijn gestopt met de medicatie die zij kreeg voor haar ADHD. Deze medicatie hielp sowieso niet zo heel erg, maar het verergerde haar slaapproblemen enorm.

Maar geen medicatie voor haar ADHD betekende ook dat de overprikkeling heel erg opspeelde. Er moest dus even gezocht worden naar een ander middel. Een middel dat haar slaapproblemen niet erger zou maken, maar wel de overprikkeling aan zou pakken. Het was even zoeken, maar sinds een aantal weken hebben we een middel gevonden die helpt bij haar overprikkeling (een beetje, want ze blijft gewoon heel erg druk) en wat het slapen bevordert. En dat laatste is waar onze prioriteit lag.

Naast de andere medicatie ben ik er van overtuigd dat ons afsluitende gesprekje ook bijdraagt aan het beter in slaap vallen. Voorheen was het voeren van een kort gesprekje geen optie, ze werd er alleen maar boos van. Sinds een aantal weken hoort dat gesprekje echt bij haar avondroutine.

DUS HET SLAPEN GAAT NU GEWOON GOED?!

Ik zou graag zeggen dat de slaapproblemen over zijn, dat ze nu een goed en gezond slaappatroon heeft, maar dat is niet zo. Ze heeft nog steeds medicatie nodig om in slaap te kunnen vallen. En ik moet nog steeds elke avond even bij haar liggen. Ook moet er echt een slaapmuziekje aan. Maar ik ben nu gemiddeld 1 a 1,5 uur (inclusief het douchen) bezig om Alyssa in slaap te krijgen. Uiterlijk 21.00 uur slaapt ze ’s avonds (uitzonderingen daargelaten).

Gemiddeld 2x per week is ze al heel vroeg wakker, tussen 03.00 en 04.30 uur. Daarna slaapt ze dan ook niet meer. De overige dagen is ze rond 06.00 uur wakker. Ik zou liever zien dat ze toch wat langer zou slapen, maar dit is echt een hele verbetering. Hopelijk blijft haar slaappatroon zo, want we hebben vaker gedacht dat we de oplossing hadden. Voorlopig gaan we op deze manier door, in ieder geval tot we de intake bij de “slaap-afdeling” van de epilepsiekliniek hebben gehad (over de epilepsiekliniek schrijf ik later nog een artikel!)

 

“DUIMEN JULLIE MEE DAT HET EXTREME SLECHTE SLAPEN NU ACHTER DE RUG IS? ♥”

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.