selfcare
Selfcare

Selfcare: meer dan me-time alleen

De termen selfcare en selflove vliegen je momenteel om de oren, iedereen heeft het er over. Het lijkt wel een beetje een hype te worden. En dat vind ik jammer, want ik vind het zo’n belangrijk onderwerp. Selfcare, oftewel zelfzorg, er word zoveel over gepraat.. maar met alleen erover praten kom je niet ver.

WAAR DENK JE AAN BIJ DE TERM “SELFCARE”?

Op Instagram vroeg ik mijn volgers waar ze aan denken bij de termen “selfcare en selflove”. De reacties leken over het algemeen erg op elkaar. Volgens mijn volgers is selfcare goed voor jezelf zorgen. En hoe dat dan gaat? Nou, een beetje lief voor jezelf zijn. Een maskertje hier, een avondje Netflix daar. En selflove? Tja, eh.. jezelf goed vinden zoals je bent? Denk ik..

Een aantal reacties waren wat inhoudelijker. “Selfcare is goed voor jezelf zorgen.. de tijd nemen om echt even op jezelf te focussen. Nee zeggen tegen dingen waar je geen tijd voor hebt, of geen zin in hebt en af en toe iets leuks voor jezelf kopen”. Dat komt, naar mijn idee, al dichter bij wat goede zelfzorg is. Al denk ik dat er nog wel wat meer bij komt kijken..

SELFCARE IS MEER DAN ME-TIME NEMEN!

Ik ben een groot voorstander van me-time! Me-time is ook absoluut een onderdeel van een goede zelfzorg, maar er komt toch echt wel wat meer bij kijken. Tot mijn verbazing nemen veel mensen wel steeds meer tijd voor zichzelf (jeej!), maar komen dan niet veel verder dan een serie kijken of een lekker warm bad nemen. Begrijp me niet verkeerd, beide zijn absoluut heerlijk ontspannend. Maar er is zoveel meer wat je voor jezelf kunt doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • Een boek lezen.
  • Een wandeling maken.
  • Creatief bezig zijn (tekenen, schilderen, handwerk).
  • Muziek maken of luisteren.

MIJN DEFINITIE VAN SELFCARE

Zoals ik net al aangaf is me-time een onderdeel van goede zelfzorg, tenminste.. als je het mij vraagt. Maar wat hoort er dan nog meer bij? Goed voor jezelf zorgen, voor zowel je buitenkant als je binnenkant. De buitenkant verzorgen is waar veel mensen de focus op leggen. Ik vind het verzorgen van je binnenkant zoveel belangrijker! Want als jij aandacht besteed aan je gedachten, gevoelen, wensen en behoeften dan straal je dat ook uit.

JA LEUK, MAAR HOE DOE JE DAT?

Nu komen we ergens 😉 Ik snap dat je misschien wel denkt “jij weet hoe je het aan moet pakken, dus jij hebt lekker makkelijk praten”. Haha, was het maar zo’n feest. Want let me tell you.. momenteel worstel ik enorm met het goed verzorgen van mijn inner self. Ik weet best wat ik kan, en eigenlijk moet, doen maar het wil even niet zo.

Ik weet namelijk heel goed dat het belangrijk is om voldoende rust te nemen; dus op tijd naar bed en mijn dagen niet te vol plannen. Voldoende tijd in te plannen om wat soul searching te doen; wat wil ik nu echt? Gaat het allemaal wel zoals ik dat graag zou willen? En zo niet, wat kan ik er aan doen om de situatie te verbeteren?

Maar wat ook belangrijk is, is leuke (offline) dingen doen. Er is namelijk veel meer in het leven dan alleen werken en online zijn. Spreek eens af met die ene vriendin, of ga er lekker op uit met je wederhelft en je kinderen. Even helemaal spontaan iets leuks gaan doen. Lekker lachen en genieten van elkaar, de omgeving, de activiteit.. echt je zult er positieve energie van krijgen.

 

WAT DOE JIJ OM JEZELF NIET VOORBIJ TE LOPEN?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

Eén reactie

  • Henk

    Tot jouw blog had ik nog nooit van de term selfcare gehoord, maar volgens mij is een manier om jezelf niet voorbij te lopen vooral niet teveel met hypes meelopen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.