Scheerbultjes voorkomen doe je zo
Scheren, we doen het bijna allemaal. Oksels, benen en de bikinilijn. Ondanks dat het mooie zomerweer voorbij is, willen we toch niet gelijk een wintervacht kweken. Tenminste, ik niet. Maar scheren heeft ook gelijk wel een nadeel; scheerbultjes en ingegroeide haartjes. Heel vervelend en soms enorm pijnlijk. Waar komen die vervelende plekken vandaan en belangrijker nog, hoe voorkom je ze?
HET LEED DAT SCHEERBULTJES HEET.
Jeuk, rode vlekken, bultjes en soms zelfs hele grote plekken die eruit ziet als een abces. Van die ongemakken waardoor je je afvraagt waarom je er überhaupt nog aan begint. Maar ja, gewoon de boel niet scheren is ook weer zo wat. Je zou kunnen overwegen om de haren weg te (laten) halen door middel van waxen of ontharingscrème, maar dat is nog geen garantie dat je geen last van bultjes of rode plekken krijgt.
HOE ONTSTAAN DE ZOGEHETEN SCHEERBULTJES?
Een scheerbultje ontstaat meestal 1 of 2 dagen na het scheren. De haartjes die weer groeien kunnen omkrullen waardoor ze terug de huid in komen. Dat haartje kan bacteriën en schimmels bevatten die dan gaan ontsteken. Vooral in de bikini-lijn is dat geen pretje. En in sommige gevallen blijft het ook niet bij een “simpel” bultje, maar word het een abces (en daar heb ik helaas ervaring mee).
TIPS OM SCHEERBULTJES TE VOORKOMEN.
Ondanks dat scheerbultjes niet altijd te voorkomen zijn, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om ze zoveel mogelijk te voorkomen.
1. Eerst scrubben, dan scheren.
Voordat je aan de slag gaat met scheercrème en een scheermesje, is het verstandig om eerst je huid te scrubben. Door de huid te scrubben verwijder je dode huidcellen en gaan de haartjes omhoog staan, wat het scheren makkelijker maakt.
2. Scheren met lauw water.
Hoe verleidelijk het ook is om, als je onder de douche scheert, de watertemperatuur flink omhoog te gooien.. echt lekker voor je huid is het niet. Sowieso is te warm water niet goed voor je huid, maar scheren met (te) warm water zorgt voor nog meer huidirritatie. Je kunt beter lauw water gebruiken tijdens het scheren. En na het scheren even afspoelen met koud water, dat sluit de poriën waardoor er minder makkelijk bacteriën in de huid kunnen nestelen.
3. Gebruik een nieuw/scherp scheermesje.
Pak een nieuw scheermesje om te scheren. Een bot scheermesje, of 1 die je al eerder hebt gebruikt, raakt je huid veel sneller geïrriteerd. Wat sneller wondjes of bultjes geeft.
4. Niet tegen de haren in.
Je zou zeggen dat het effectiever is om tegen de haren in te scheren en het geeft misschien wel een gladder resultaat, maar het is minder goed voor je huid. Door tegen de haren in te scheren, is het meestal zo dat je meerdere keren achter elkaar over het zelfde stukje huid gaat. Elke keer dat je over dat stukje huid gaat irriteer je de huid extra.
5. Sudocreme.
Na het scheren is je huid een stuk droger dan gewoon, daarom is het heel belangrijk je huid in te smeren met een vette crème zoals sudocreme. Sudocreme is niet alleen goed voor babybilletjes, het helpt ook een geïrriteerde huid kalmeren
6. Niet te vaak scheren.
Elke dag scheren is niet alleen een heel karwei, maar ook een aanslag op je huid. Wil je toch regelmatig scheren om bijvoorbeeld stoppels te voorkomen? Scheer dan om de dag, zo heeft je huid in ieder geval een beetje de kans om zich te herstellen.
TOCH SCHEERBULTJES?
Heb je ondanks deze tips toch last van scheerbultjes of flinke jeuk? Probeer er dan niet aan te zitten. Knijp de bultjes zelf niet uit, want daarmee vergroot je de kans op ontstekingen. En geloof me, dat wil je gewoon echt niet! Meestal gaan de bultjes binnen een paar dagen zelf weg of “klappen” de bultjes open. Dat laatste is een beetje vies, maar als je die plekjes dan goed schoonhoudt dan is het zo weer over. Zit het bultje er na een dag of 5 nog? Dan kun je er beter even naar laten kijken door de huisarts of dermatoloog.
Wat is jouw beste tip om huidirritatie na het scheren te voorkomen?
Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en Twitter