samen dingen doen
Selfcare

Samen dingen doen is ook een vorm van zelfzorg

Bij een goede zelfzorg denken we al snel dat we dan iets alleen moeten doen. Want hoe kun je echt goed voor jezelf bezig zijn als je “afgeleid” word door anderen? Deels klopt het wel, maar soms is samen dingen doen juist een goede vorm van zelfzorg.

AF EN TOE IETS ALLEEN DOEN IS TOCH VOLDOENDE?

In sommige gevallen wel. Het ligt er aan waarom je af en toe iets voor jezelf wilt doen. Ben jij voor jouw gevoel prima in balans en doe je af en toe iets puur en alleen voor jezelf, omdat je daar zin in hebt. Of om even bij te komen van een baaldag.. ja, dan is dat voldoende! Maar ik ken niet zo heel veel mensen die zich goed in balans voelen en waarvoor af en toe even me-time voldoende is.

En daar komt bij dat af en toe iets voor jezelf doen niet zo heel veel bijdraagt aan een goede zelfzorg. Ja, ik hoor je nu denken “wat lul jij nou, jij hebt het altijd over me-time”. En dat klopt ook. Maar me-time alleen is natuurlijk niet voldoende om echt goed voor jezelf te zorgen.

SAMEN DINGEN DOEN DRAAGT BIJ AAN JEZELF GOED VOELEN.

We willen ons allemaal goed voelen, lekker in ons vel zitten en zo min mogelijk spanningen ervaren. We willen onszelf eigenlijk gewoon goed voelen. En wat dat goed voelen precies inhoud in heel persoonlijk, maar in het algemeen is het een beetje wat ik hierboven al beschreef. Hoe je ervoor zorgt dat je je goed voelt is net zo persoonlijk natuurlijk. Tegenwoordig roept iedereen te pas en te onpas dat je voldoende me-time moet nemen. Even lekker de boel de boel moet laten en gewoon de focus op jezelf richten. De rest komt allemaal later wel.

Ik hoor steeds vaker dat het toch lastig is om tijd voor jezelf vrij te maken, zeker als je een druk gezin hebt kan het een hele opgave zijn. Nu ben ik wel van mening dat het, zelfs in een druk gezin, echt wel mogelijk is om wat tijd voor jezelf te plannen. Maar daar heb ik het binnenkort wat uitgebreider over ;).

 

samen dingen doen

 

Je kunt ook best samen iets doen om even op te laden. Je hoeft je me-time echt niet alleen te doen. Als je hoofd overloopt met gedachten waardoor het eigenlijk allemaal even te veel is, kun je ook samen met een vriendin of met je partner er even uit gaan. Even samen uitwaaien op het strand of een dagje naar de sauna. Even weg uit de dagelijkse “sleur”. Een andere omgeving kan nieuwe inzichten geven en het is natuurlijk ook heel gezellig als je samen iets gaat doen.

OPLADEN OM ER WEER EVEN TEGENAAN TE KUNNEN?

Ik ga regelmatig met mijn man een half dagje weg als de meiden op school zitten. We gaan dan samen weg om allebei even ons rustmoment te kunnen pakken. Zo zijn wij beide gek op het strand en kunnen daar allebei enorm rustig van worden. Op zo’n dagje doet hij zijn ding en ik het mijne. Tussendoor nemen we echt even de tijd om samen ons ding te doen. Vaak is dat praten over waar we tegenaan lopen in het gezin of op het gebied van werk. Voor mij werkt dat vaak beter dan even een beetje tijd voor mijzelf alleen te nemen. Na zo’n dagje kan ik er dan weer even tegenaan.

Ik ben nog wel een beetje zoekende naar een wat meer lange termijn oplossing. Want het is heel fijn om samen weg te gaan, maar dat doen wij meestal op een moment dan  van ons het echt hard nodig heeft. En dan is het eigenlijk al te laat. En soms is er ook even geen ruimte om een dagje weg te gaan.

ZELFS MET DE KINDEREN ERBIJ KUN JE EVEN GOED TOT RUST KOMEN.

Ik zei dit laatst tegen een volger en zij verklaarde mij voor gek! Tja, misschien ben ik wat dat betreft een beetje te positief, maar ik denk.. of nee ik weet dat het kan. Je zult dan misschien wel je verwachtingen wat bij moeten stellen. De verwachtingen van de activiteit, maar ook de verwachtingen die je van de kinderen hebt. Kinderen zijn vaak al tevreden met een dagje ergens spelen. En zeg nu zelf, word jij ook niet heel blij als je je kinderen ziet genieten. Ik in ieder geval, ik kan daar echt van tot rust komen.

 

NEEM JIJ VOLDOENDE TIJD OM EVEN TOT RUST TE KOMEN? EN DOE JE DAT DAN ALLEEN, OF OOK SAMEN? LAAT HET MIJ WETEN IN DE REACTIES ♥

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

Eén reactie

  • Saskia

    Mooi artikel en zeker iets om bij stil te staan. Wat ik alleen doe? Voor mijn zwangerschap was ik veel in de natuur (wandelen/skaten) nu wat minder aangezien mijn energielevel erg laag is. Echter wil ik dit zeker weer oppakken. Ook kijk ik meestal alleen een serie/film, lees een goed boek of neem een uitgebreide lange douche. Heerlijk om even op te laden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.