pubermeisjes en make-up
Special Needs Kids

Pubermeisjes en make-up.

Pubermeisjes en make-up gaan vaak hand in hand. Een nagellakje, een beetje oogschaduw en de lipgloss niet te vergeten. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat is nou een goede leeftijd om ze te laten experimenteren met make-up? En wat voor make-up kan wel en wat kan eigenlijk echt nog niet? Ik vertel je wat ik er van vind en hoe wij tegen het gebruik van make-up bij Nadia aankijken. 

DE LIEFDE VOOR MAKE-UP BEGINT AL VROEG.

Meestal begint de liefde, of in ieder geval de interesse, voor make-up al op jonge leeftijd. Nadia was geloof ik een jaar of 4 toen ze nagellak ontdekte. Ik vond dat toen echt super leuk, gezellig samen nagels lakken en lekker tutten. We maakten er een echte meidenmiddag van. Het is ook heel lang bij alleen nagellak gebleven. Af en toe vroeg ze wel of ze een beetje oogschaduw mocht dragen, bijvoorbeeld op haar verjaardag of als we een feestje hadden. En dat deden we dan ook gewoon, want dat hoort er toch ook wel een beetje bij vind ik. Zo ging dat allemaal prima, tot ze 12 jaar was. Vanaf dat moment wilde ze ook naar school wat make-up op. Nu vonden wij 12 jaar best wel een redelijke leeftijd om een beetje oogschaduw naar school op te doen, zolang het maar niet te veel en te donkere kleuren waren.

EN TOEN WAS DAAR DE PUBERTEIT.

En toen kwam de puberteit. Nu is het dragen van make-up regelmatig onderwerp van discussie. Het gaat er dan niet om dat ze make-up wil gebruiken, maar meer om de hoeveelheid en de producten die ze wil gebruiken.

Als het aan haar zelf ligt, dan zou ze foundation, poeder, rouge, oogschaduw, oogpotlood, mascara en lipstick gebruiken. Nou.. noem mij maar ouderwets, maar dat vind ik echt een beetje too much voor een meisje van haar leeftijd. Ik vind het prima dat ze oogschaduw en iets van lipgloss gebruikt, maar verder vind ik het eigenlijk niet nodig. Nu hoor ik je denken, dude.. ze is 14! Ja, dat klopt. Maar dan nog vind ik het niet nodig dat ze dikke lagen make-up draagt.

 

Andere meiden die ik ken mogen het wel van hun moeder..

 

Nadia is erg gevoelig voor wat anderen doen en vinden. Daar komt het ook vandaan dat ze mascara en foundation wil gebruiken. En dat is natuurlijk niet zo gek, want in de puberteit zijn kinderen nu eenmaal met van alles aan het experimenteren. Maar ik ben van mening dat je als ouder ergens een grens moet trekken van wat wel en wat niet mag. Ze is 14 en met een beetje make-up ziet ze er nog steeds uit als een 14 jarige. Zou daar nog eens een dikke laag foundation (een klein beetje is niet genoeg hoor Eva! *eyeroll*) en weet ik veel wat nog meer bijkomen, dan zou ze er uitzien als een 16 jarige en dat gaat mij dus net even te ver.

MISSCHIEN BEN IK OOK GEWOON WEL OUDERWETS..

Zeg eens eerlijk, ben ik ouderwets? Is het raar dat ik er geen fan van ben dat jonge meisjes veel make-up dragen? Misschien ligt het er ook wel aan dat ik zelf niet zoveel make-up draag hoor. Ik heb ook nooit make-up gedragen omdat mijn klasgenoten of leeftijdsgenoten dat deden, maar puur omdat ik het leuk vond. En nog steeds. Ik heb het er ook regelmatig met Nadia over, dan vraag ik haar waarom ze mascara, foundation en weet ik het wat nog meer wil dragen. Haar antwoord is dan “iedereen die ik ken heeft dat ook”. Als ik haar dan vraag waarom ze het zo mooi vind, dan weet ze dat eigenlijk niet zo goed. Ik denk dat de sociale druk om erbij te horen nu echt z’n intrede heeft gedaan. 

Gelukkig hebben we wel goede afspraken kunnen maken over het gebruik van make-up. Ik heb haar ook uitgelegd waarom ze geen foundation en mascara mag gebruiken. Ze vind het nog steeds niet leuk, maar snapt wel dat we het niet doen om haar te pesten. Ze mag leuke oogschaduw, lipgloss en nagellak dragen naar school en daar laten we het voorlopig even bij. 

En Nadia zou Nadia niet zijn als ze je niet ontzettend zou verrassen met haar acties.. Vanaf het moment dat we met haar besproken wat ze van ons wel mag en wat niet, heeft mevrouw geen make-up meer opgedaan.. Echt hoor, pubers..

 

Wat vind jij een geschikte leeftijd om te beginnen met dragen van make-up? En mag jouw dochter dan zelf bepalen wat voor producten ze allemaal wil gebruiken? Ik ben hier oprecht benieuwd naar.

 

Uitgelichte afbeelding van Daniel Trapman Fotografie

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

 

 

 

 

3 reacties

  • Paulien

    Je hebt helemaal gelijk, als je het mij vraagt. Zeker wat betreft de foundation ben ik het met je eens. Ik werk op het mbo en zie van die jonge meiden met dikke lagen foundation en poeder… en het ziet er niet uit. Ze hebben het niet nodig. Zonder de dikke lagen make-up zien ze er een stuk mooier uit. Een beetje mascara, ach … Maar 14 jaar is ook best jong. Sterkte 😉

  • Priscilla

    Ik weet nog goed dat ik in de brugklas een klasgenote had die helemaal los ging met make-up. Vooral de hoeveelheid blush maakte haar net een clowntje. Ze werd daar dan ook mee gepest door kinderen uit de hogere groepen. Dat zou ik ten alle tijden willen voorkomen. Verder heb ik er nu nog niet echt een beeld bij hoe ik het later bij mijn dochter ga aanpakken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.