vakantie weer voorbij
Lifestyle

Productief werken | 5 tips om meer gedaan te krijgen

Productief werken, het klinkt zó fijn en ingewikkeld tegelijkertijd. Ik dacht altijd dat ik best productief bezig was, maar de laatste paar weken ben ik daar toch een beetje van teruggekomen. Het liep allemaal niet zo lekker en daarom ging ik voor mijzelf even terug naar de basis. Productief werken, hoe ging dat ook al weer?

PRODUCTIEF WERKEN, WAT IS DAT PRECIES?

Er is geen echte definitie van productief werken. ik omschrijf het zelf een beetje als in jouw tijd bezig zijn met het werken aan- en realiseren van jouw doelen. Dat kunnen doelen zijn op het gebied van werk, maar ook op persoonlijk gebied. Productief werken geeft vaak ook een heel fijn gevoel, je rond je taken af én dat geeft voldoening. Maar ja, hoe pak je dat aan? Op internet zijn heel veel tips en adviezen te vinden. En in plaats van die tips over te nemen, geef ik je mijn persoonlijke tips. De dingen die mij helpen om productiever te werken.

MAAK EEN REALISTISCHE PLANNING.

Het zal vast geen verassing zijn als ik je vertel dat alles, volgens mij, valt of staat bij een goede, duidelijke en vooral realistische planning. Het heeft namelijk heel weinig zin om een to do lijst van 2 a4-tjes te maken met het idee dat je die hele lijst in 1 dag afgewerkt krijgt. Ik maak op zondagavond een globale planning voor de hele week. Ik zorg dan dat ik ook ruimte vrij hou voor tijd voor mijzelf. Want zeker in drukke perioden is het ontzettend belangrijk om ook aan jezelf te blijven denken. 

Naast het globale plannen, maak ik elke avond even een half uurtje tijd om de volgende dag concreet in te plannen. Een extra tip die ik je mee wil geven is werk met korte to do lijstjes om de boel overzichtelijk te houden. Houd daarbij ook rekening met de taken die je moet doen, maar waar je eigenlijk weinig zin in hebt. Plan die taak als eerste taak in, dan begin je de dag met iets vervelends in plaats van dat je er tegenaan blijft hikken. De kans is dan namelijk vrij groot dat je het gaat uitstellen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

ZORG VOOR EEN OPGERUIMDE (WERK)OMGEVING.

Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. Als je bureau vol met troep en onnodige prullaria staat, dan kan dat heel snel voor afleiding zorgen. En afleiding staat gelijk aan het verliezen van focus en het niet afmaken van een taak. En ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar als ik me laat afleiden en daardoor een taak niet afmaak dan baal ik vreselijk van mijzelf. Oké dat is niet bij elke taak zo, maar bij belangrijke taken wel. Dus zorg voor een prettige werkomgeving.

 

productief werken

 

Niet alleen een opgeruimde omgeving is goed voor de productiviteit, maar wat dacht je van een goed geventileerde werkomgeving? Als je weg zit te zweten kan dit ook een grote bron van afleiding zijn. Zet dus, waar mogelijk, lekker een raampje open. Een glaasje of flesje water is ook een goed idee, want ondanks dat we druk bezig zijn moeten we er wel voor zorgen dat we goed gehydrateerd blijven. 

GEEN ONNODIGE ONDERBREKINGEN.

Facebook, Instagram en Whatsapp.. We all love it. Niks is fijner dan even (doelloos) rond te scrollen tussen foto’s en updates van vrienden en familie. En wat dacht je van mailtjes? Tegenwoordig gebruiken we overal onze telefoon voor. Ontzettend handig, behalve als je je moet concentreren. Zodra we een pingetje op onze telefoon horen zijn we geneigd om even te kijken. Want ja, we willen natuurlijk niks missen 😉

Lees ook: zonder deze apps functioneer ik niet

Als je niet per se bereikbaar hoeft te zijn zet je telefoon dan lekker uit! Is dat toch te drastisch? Zet dan het geluid van je apps en mailbox uit en leg je telefoon niet binnen handbereik. 

VERGEET VOORAL NIET TE PAUZEREN

Constant aan een stuk doorwerken lijkt misschien productief, maar dat is het absoluut niet! En heel eerlijk, wie houd dat vol? Ik in ieder geval niet. Dus vergeet vooral geen pauzes te nemen. En dan bedoel ik niet even snel een kop koffie of thee halen. Neem even lekker de tijd om een kop koffie (buiten) te drinken of om even je gemiste appjes te lezen 🙂 Neem ook zeker voldoende tijd om op je gemak te lunchen, want snel eten is ten eerste niet goed voor je lichaam en ten tweede geeft het vaak een gehaast gevoel. En dan begin je je werkzaamheden ook weer gehaast.. Need i say more? 

 

productief werken

 

ACCEPTEER DAT HET SOMS EVEN HELEMAAL ANDERS LOOPT.

Ondanks je goede en vooral realistische planning kunnen er altijd dingen gebeuren die roet in het eten gooien. Denk bijvoorbeeld aan je computer die ermee stopt, of je kan je echt niet concentreren omdat er teveel dingen zijn die je bezighouden. Shit happens en soms kan je er gewoon niks tegen doen. Dan kun je natuurlijk jezelf dwingen om toch al je taken te volbrengen, maar of je daar ook echt resultaat mee behaalt? In die gevallen is het verstandig om de boel gewoon even de boel te laten. Ga dan  gewoon even wat anders doen. Maak een wandeling om je gedachten te verzetten of ga even om de koffie bij een vriend of vriendin. Dat werk ligt er straks ook nog wel. En waarschijnlijk kun je er, na die break, weer met goede moed tegenaan.

 

Wat zijn jouw tips om productief bezig te zijn? Deel ze in de reacties ♥

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

12 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.