zelfstandig zijn
Special Needs Kids

Onze puber wil zelfstandig zijn!

Het eerste wat je waarschijnlijk denkt na het lezen van de titel is “Duh! Natuurlijk wil ze zelfstandig zijn. Zo gaat dat en zo hoort het ook!” Dat klopt ook zeker hoor, maar als die puber een verstandelijke beperking heeft is dat wel even een lastig dingetje. In dit artikel vertel ik je wat ze wil en waarom dat dan lastig is.

Verstandelijke beperking

Als je mijn blogs al langer leest dan weet je dat onze puber een verstandelijke beperking heeft. Ze is 14, maar functioneert op een aantal vlakken niet als een 14 jarige. In principe kan ze prima haar ding doen, met wat hulp en begeleiding van ons. Ik zal nu niet beweren dat alles altijd vlekkeloos gaat, want dat is natuurlijk niet zo. Maar ja, bij wie gaat altijd wel alles gelijk goed? 

Ze weet zelf dat ze een beperking heeft, dat ze de dingen net even anders doet dan anderen en dat vind ze moeilijk. Ze probeert het ook heel erg te relativeren en ze bedenkt manieren om van haar beperking af te komen. Het is heel sneu om haar hier mee te zien worstelen, want wij willen natuurlijk niets liever dan dat ze alles zelfstandig kan gaan leren en doen. Maar realistisch gezien zullen er altijd dingen zijn die niet zonder hulp en begeleiding zal kunnen. Momenteel zijn er een aantal stappen richting zelfstandigheid die zij zo graag wil zetten, maar waarvan wij weten dat ze daar nog niet aan toe is. En dat is op zijn zachts gezegd heel moeilijk.

Onze puber wil zelfstandig zijn

Eerder schreef ik al dat ze een mobiele telefoon wil, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Zoals elke puber wil zij graag een baantje, om wat extra’s te verdienen én omdat zij vind dat je op een bepaalde leeftijd gewoon moet werken. Ze weet ook precies wat ze wil, ze wil folders bezorgen. Hartstikke leuk natuurlijk en heel goed dat ze wil gaan werken in plaats van hele dagen op de bank hangen. Maar wij hebben hier echt ons hoofd over gebroken. Waarom? Nou, omdat je toch een aantal vaardigheden en inzichten moet bezitten om dit werk zelfstandig te kunnen doen. En hoe hard het ook klinkt, die vaardigheden en inzichten heeft zij nog niet. 

Wij hebben er zo over getwijfeld, omdat wij het haar zo gunnen om iets voor zichzelf te hebben en te kunnen doen. We hebben er ook veel met haar over gepraat. Gevraagd wat ze denkt dat het werk inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken en hoe ze het aan zou pakken. Uit die gesprekken bleek dat ze eigenlijk geen idee had van wat er allemaal bij komt kijken. Daarom hebben wij besloten dat ze er toch nog niet aan toe is. Het was ook echt wel lastig om aan haar uit te leggen waarom wij het nog geen goed idee vonden. 

Mag ze dan helemaal niet werken?

Haar de droom ontnemen dat ze kan gaan werken konden wij niet over ons hart verkrijgen, daarom hebben we daar een goede oplossing voor gevonden. Toen wij haar vertelden dat ze folders bezorgen nog geen goed idee was, vroegen we haar of ze het een goed idee zou vinden om thuis wat werkjes te doen waar ze dan geld voor zou krijgen. Nou, dat vond ze natuurlijk wel interessant. We hebben haar ook wel uitgelegd dat we dit doen om haar te leren wat er allemaal bij het hebben van een baan komt kijken. Dus dat het meer is dan alleen je taak doen en klaar. We willen haar op deze manier leren dat ze instructies op moet volgen zonder een grote mond te geven als ze het niet leuk vind. Maar ook dat je niet zomaar kan stoppen als je er even geen zin meer in hebt.

Werkt dat nou een beetje op die manier?

Op zich werkt het best goed. Het blijft lastig voor haar om zonder hulp iets uit te voeren, daarom is één van ons wel altijd in de buurt om haar wat tips te geven. Ze heeft het ook nog wel nodig dat wij in de buurt zijn, want ze is het overzicht snel kwijt. Toch merken we nu al dat ze nadenkt over hoe ze een taak het beste aan kan pakken. En ze vind het ook echt heel leuk! Ze vraagt regelmatig wat voor werk ze deze keer moet gaan doen. En zelf komt ze ook met dingen die ze kan doen thuis als werk. Het was de eerste keer wel even vreemd voor haar dat ze niet direct haar “salaris” kreeg. We hebben haar gelijk maar uitgelegd dat als ze ergens werkt, ze 1x per maand het geld voor de afgelopen maand krijgt. Ze zag daar overigens wel een voordeel in; “Oh dan krijg ik in 1x meer geld”. 😀

Vergroot dit haar gevoel van zelfstandig zijn?

Daar kan ik heel kort en duidelijk in zijn.. Ja, absoluut! Het idee van werk hebben en daar betaald voor krijgen, geeft haar het gevoel dat ze steeds zelfstandiger word. En dat is precies wat ze wil. Ze wil, ondanks haar beperking, groot en zelfstandig zijn en ze ziet dit als een stap in de goede richting. En dat is het allerbelangrijkste..

 

Uitgelichte afbeelding is gemaakt door Daniel Trapman Fotografie

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.