koolhydraat arm eten
Lifestyle

Onze ervaring met koolhydraat arm eten

In mijn omgeving hoorde ik veel over koolhydraat arm, oftewel KHA,  eten. Iedereen die ik erover sprak was laaiend enthousiast waardoor ik lichtelijk nieuwsgierig was geworden. Maar niet nieuwsgierig genoeg om het zelf te proberen, want het leek me zo’n gedoe. Totdat de man het echt wilde proberen, maar dan ook echt he. Dus er was geen ontkomen aan, wij gingen koolhydraat arm eten!

WAAROM KOOLHYDRAAT ARM ETEN?

Waarom koolhydraat arm en niet calorie arm ofzo? Tja, weet ik het?! Ik hou mij er normaal gesproken helemaal niet mee bezig. Wel met gezond leven hoor, maar zodra het een naam heeft en op een dieet lijkt haak ik af. Maar de man wilde het graag proberen. Hij had van zijn vader gehoord wat het allemaal voor zijn gezondheid had gedaan en na zelf wat research gedaan te hebben wist hij het zeker, dit wilde hij proberen.

Zowel de man als ik wilden ook wel wat kilo’s en centimeters afvallen (1 van ons wat meer dan de ander 😉 ) Maar buiten dat wilde wij ons vooral fitter voelen en beter in ons vel zitten. En dat blijkt dus enorm goed te gaan als je koolhydraat arm eet, tenminste.. dat is wat “die anderen” zeggen. Nou, oké dan, let’s try this!

GEEN BROOD, AARDAPPELS EN PASTA! OH HELP, WAT DAN WEL?

Geen aardappels was nog niet eens het ergste (alhoewel.. geen friet was wel een dingetje hoor), maar geen brood.. daar zag ik wel tegenop. De pasta ging ik niet missen, want dat eet ik sowieso alleen als ik echt niks anders kan bedenken. Maar goed, wat eet je dan wel?

Wij hebben het niet allemaal zelf uitgevogeld, maar hebben de startperiode van The New Food gedaan (#nospon). Wij bestelden de startersgids en daar staan 4 weekmenu’s in voor ontbijt, lunch en diner. En er staat een lijst met tussendoortjes in die je kan eten. De gids staat ook vol met informatie, maar ik neem aan dat jullie eigenlijk gewoon willen weten wat wij dan gegeten hebben in plaats van brood en aardappels 😉 en wat wij er nu eigenlijk van vonden.

DIT ATEN WIJ ALLEMAAL

Oké ik kan niet alles op schrijven en laten zien, maar hier zijn een aantal voorbeelden van wat wij in de startperiode hebben gegeten:

ONTBIJT:

Voordat ik hier een lijstje neerzet, moet ik je toch wel even vertellen dat wij bij sommige ontbijtjes echt wel even onze twijfels hadden. Sowieso zijn er ingrediënten, die je volgens de startgids regelmatig moet gebruiken, waarvan wij dachten “huh, dit kan toch niet gezond zijn”. Maar goed, een greep uit de ontbijtjes die wij aten:

 • 150 ml Griekse yoghurt met ongeklopte en ongezoete slagroom (2 eetlepels) en een lepeltje suikervrije jam.
 • Aardbeien of spinazie smoothie.
 • Pannenkoek van mozzerella.
 • 3 gebakken eieren met 3 plakken gebakken bacon en wat plakjes tomaat (ik deed er komkommer bij, want ik lust geen tomaat).
koolhydraat arm eten
Geen mooi opgemaakt bord, want het ei werkte niet mee *eyeroll*

LUNCH:

Van alle soorten maaltijden hadden wij het meeste moeite met de lunch! Niet omdat het qua hoeveelheid te weinig was, maar omdat het eigenlijk enorm eentonig was. Nu weet ik best dat elke dag een boterham ook eentonig is, maar dat vind ik toch anders. 9 van de 10 keer was de lunch een maaltijdsalade. Nu denk ik bij een maaltijdsalade sowieso al aan een andere salade dan in het boekje stond, maar oké.

De maaltijdsalade die je dus zeker 4 keer per week als lunch had was niet meer dan een beetje ijsbergsla, 2 gekookte eieren en gerookte kipfilet of gerookte zalm. De dressing maak je van 1 eetlepel Griekse yoghurt en 1 eetlepel Zaanse mayonaise. Af en toe mocht je er wat komkommer of paprika bij doen, maar verder was er niet veel variatie.

 

koolhydraat arm eten

 

Gelukkig stond er af en toe ook wat anders op het menu zoals:

 • een halve rookworst of 4 bockworsten met een beetje mosterd,
 • courgette soep (dit is nu overigens een van mijn favoriete gerechten!),
 • een bakje vol met dingen die je lekker vind, bijvoorbeeld blokjes kaas, plakjes worst, ei, vleeswaren, tomaat, paprika etc.

koolhydraat arn eten

 

DINER:

Voordat wij aan het KHA avontuur begonnen, was ik het meest benieuwd naar de diner’s. Want ik kon mij er geen voorstelling van maken hoe je na het eten een voldaan gevoel had van alleen een beetje vlees en groenten. Ik ben nooit een aardappel liefhebber geweest, maar het eten van aardappels zorgde er toch wel voor dat ik niet direct na het eten weer honger had.

Over het algemeen had ik niet direct na het eten weer honger of trek. En dat had echt te maken met de toevoegingen die er nog bij de groenten en het vlees komen. Een grote lepel crème fraîche  hier, olijfolie of roomboter daar en de (kruiden)roomkaas niet te vergeten.

De maaltijden waren gelukkig wat meer gevarieerd dan de lunch, wij vonden het alleen wel jammer dat je vaak 2 dagen achter elkaar het zelfde moest eten. Daar hou ik sowieso al niet van, maar ja het moest maar. Wat er ’s avonds op tafel kwam?

 • Gewokte spinazie (met ui en kruidenroomkaas) en 2 tartaartjes.
 • Sperziebonen met kip, kaas en tomaat.
 • Roerbak spruiten met spekjes, gehakt, geraspte kaas, crème fraîche en Italiaanse kruiden.
 • Stamppot andijvie met bloemkool (in plaats van aardappel), spekjes en geraspte kaas.

 

koolhydraat arm eten

 

ONZE ERVARING MET KOOLHYDRAAT ARM ETEN.

De startperiode duurde 4 weken. Die 4 weken hebben wij met gemak volgehouden en hebben er nog 2 weken aan geplakt voordat wij er mee stopte! De reden waarom wij er mee gestopt zijn is anders dan je waarschijnlijk zou verwachten. Wij zijn er mee begonnen om ons fitter te voelen en wat kilo’s kwijt te raken en dat is op zich gelukt.

Ik ben zelf qua kilo’s niet veel kwijtgeraakt. 2,5 kilo in totaal. En ja dat viel mij eigenlijk wel tegen, maar qua centimeters ben ik wel vrij veel kwijtgeraakt. Hoeveel het precies is geweest kan ik je niet zeggen, maar mijn broeken en shirts zaten echt veel te los ineens. Mijn wederhelft is wel wat meer kilo’s verloren en juist weer wat minder centimeters. Ik voelde mij wel een stuk fitter en ik sliep veel beter. Dus dat was enorm positief. Waarom we er dan toch mee gestopt zijn?

IT’S ALL ABOUT THE MONEY..

Ik heb het al eerder gezegd, gezond eten is gewoon duur. Vaak word er dan gezegd dat dat echt wel meevalt en dat je ook wel wat over moet hebben voor je gezondheid. En dat is natuurlijk ook wel zo, maar als je voor een week boodschappen ineens meer dan het dubbele betaald dan word ik daar nou niet per se vrolijk van. En voor het geval dat je denkt dat ik het lichtelijk overdrijf.. nee, echt niet! Sinds wij startte met koolhydraat arm eten waren we per week meer dan het dubbele kwijt aan boodschappen. En er zat dan echt niets extra’s bij. Nu is dat een keertje niet zo erg, maar op den duur werd onze portemonnee er wel erg verdrietig van. Wij zijn er dus mee gestopt omdat het voor ons gewoon niet te doen was.

NU WEER VOLOP AAN DE KOOLHYDRATEN DAN?

Nee, dat niet. Al moet ik zeggen dat de verleiding op momenten wel groot is. Want wij zijn gewoon friet, brood en ongezond lekkers liefhebbers, mooier kan ik het niet maken. Wij hebben in die 6 weken heel veel maaltijden ontdekt die we onwijs lekker vinden en we weten nu heel goed welke producten wel goed zijn en welke we beter niet te veel kunnen gebruiken. We eten wel af en toe lekker een boterham en zo af en toe wat gebakken aardappeltjes, maar verder proberen we de koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Dus we zijn niet helemaal gestopt, maar geven er onze eigen draai aan.. dat vind onze portemonnee een stuk leuker!

 

ZOU KOOLHYDRAAT ARM ETEN WAT VOOR JOU ZIJN?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

 

 

 

 

5 reacties

 • lodi

  Ik heb altijd geleerd dat aardappelen, brood en volkoren pasta/zilvervlies rijst niet ongezond zijn. De jus of het beleg die je er op doet kunnen ongezond zijn. Ik eet als ontbijt altijd yoghurt met muesli, als lunch een broodje met een salade ( of een volkoren wrap) en bijzet avond eten komen ook aardappelen, al neem ik hier niet veel van, ze zijn bij mij toch als vullers, zou ik alleen groente en vlees eten, dan krijg ik ’s avond trek, nu niet en eet na het avondeten niks meer. Bij mij geeft vooral het zoeken naar balans en lekker wandelen het beste resultaat. Leuk om eens te lezen hoe de menu’s er uit zien, maar vooral het ontbijt zou mij tegen staan ( slagroom in de ochtend of een spinazie smoothie ;( )

  • missdudeblogging

   Aardappelen, brood en pasta zijn op zich ook zeker niet ongezond, maar ze passen niet goed in een koolhydraat arm eetpatroon. De spinazie smoothie heb ik overigens 1x geprobeerd.. en die was voor mij geen succes haha

 • Cynthia

  Wij hebben er hier ook wel vaker van gehoord, maar nooit doorgezet. Een verdrietige portemonnee vind ik een goede reden om te stoppen overigens. Maar toch mooi dat je er na 6 weken toch weer nieuwe gewoontes van overneemt. Dat hebben wij na 1,5 jaar Bodieboosten ook.

   • Jo

    Je gaat voorbij aan het feit dat heel veel mensen khd arm eten om hun gezondheid te verbeteren. Heb je wel eens de site van The New Food door gelezen. En las je daar dan ook dat er veel mensen zijn die hun diabetes hebben kunnen omkeren of dat mensen hun bloeddruk konden verlagen of dat de hoge cholesterolwaarde zo verlaagde dat men geen medicijnen hoeft te gebruiken?
    Dit zie ik niet in je blog terug, beetje jammer.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.