Onze ervaring met een verzwaringsdeken.
Zo’n verzwaringsdeken, is dat niet veel te zwaar voor een kinderlijfje? Dat is het eerste dat ik de ergotherapeut vroeg toen ze voorstelde om een verzwaringsdeken uit te proberen voor de slaapproblemen van Alyssa. Toch besloten we om het uit te proberen. In dit artikel vertel ik je over onze ervaring met een verzwaringsdeken.
WAT IS EEN VERZWARINGSDEKEN PRECIES?
Een verzwaringsdeken is er voor zowel kinderen als volwassenen. De deken geeft een constante diepe druk wat een goede nachtrust zou moeten bevorderen. Vooral kinderen en volwassenen met ADHD, Autisme en prikkelverwerkingsproblematiek kunnen hier baat bij hebben. De deken is, zoals de naam al verklapt, verzwaart waardoor je een constante diepe druk krijgt. De diepe druk geeft een veilig en geborgen gevoel (je kunt het vergelijken met het inbakeren bij een baby) waardoor je beter kunt ontspannen en rustiger in slaap kunt vallen.
WAAROM EEN VERZWARINGSDEKEN?
Als je mijn blogs vaker leest dan weet je dat Alyssa zowel slaapproblemen als prikkelverwerkingsproblemen heeft. Ze komt niet in slaap zonder hulp en als die hulp er even niet is, of als het haar te lang duurt dan overprikkeld zij zichzelf. Op een of andere manier heeft Alyssa een constante stroom aan prikkels nodig. Krijgt ze die niet, dan zoekt ze die zelf op. En dat doet ze dus niet alleen overdag, maar ook als ze naar bed moet. Dus je kunt je vast wel voorstellen dat het enorm lastig is om Alyssa op tijd te laten slapen.
De ergotherapeut kwam met het voorstel om eens een verzwaringsdeken uit te proberen. Eerst gewoon tijdens de momenten dat Alyssa naar de ergotherapeut ging. Regelmatig kregen wij filmpjes van het effect van de deken op Alyssa. Je zag haar dan redelijk rustig en ontspannen liggen. Het was alleen lastig te beoordelen of ze het gewoon fijn vond om even rustig te liggen, of dat de deken echt een positief effect had. De ergotherapeut gaf ons de optie om de verzwaringsdeken een tijdje te lenen, zodat wijzelf uit konden testen of het Alyssa echt kon helpen.
ONZE ERVARING MET EEN VERZWARINGSDEKEN VOOR ALYSSA.
Aangezien wij zo ongeveer wel alles wilden proberen om Alyssa beter te laten slapen besloten wij dat we het aanbod van de ergotherapeut graag aannamen. Wel nadat wij zeker wisten dat het veilig was, want dat was voor mij gevoelsmatig wel even een dingetje.
De eerste avonden lieten we Alyssa onder de deken liggen op de bank, om alvast tot rust te komen voordat ze naar boven moest om te gaan slapen. En dat werkte prima! Zodra ze de deken zag wist ze precies wat de bedoeling was. Ze ging lekker op de bank liggen en liet mij haar onderstoppen. Ze lag dan zeker 10 minuten lekker rustig op de bank (en dat is voor Alyssa echt lang!). Je zag haar over-alertheid echt dalen. Maar… zodra het tijd was om naar boven te gaan was al de rust alweer weg. Daar baalde ik wel even van, want onbewust had ik toch wel gehoopt dat het zou helpen. Want dan zou ik haar er niet onder hoeven leggen om echt te slapen. Noem het overbezorgd of wat je wilt, maar dat vond ik gewoon een eng idee.
SLAPEN ONDER DE VERZWARINGSDEKEN.
Op Alyssa’s kamer hebben we een camera hangen dus vanaf beneden kan ik haar in de gaten houden als ze in bed ligt. Dat kwam nu wel heel goed uit, want ik moest er toch aan geloven om Alyssa onder de verzwaringsdeken te laten slapen.
De ergotherapeut had al uitgelegd dat de deken niet hoger dan schouderhoogte mocht i.v.m. bewegingsvrijheid. Wederom wist Alyssa precies wat de bedoeling was en ging rustig onder de deken liggen. Ik had de deken over haar gewone deken gelegd, omdat ik de verzwaringsdeken weg zou halen zodra ze in slaap was. Het leek uren te duren voordat ze sliep, maar dat kwam meer omdat ik constant op de camera keek
HOE GAAT HET SLAPEN NU?
Wij hebben de verzwaringsdeken een maand of 2 gebruikt (we hadden hem te leen) en onze ervaring is wisselend. De ergste lichamelijke onrust was weg wanneer Alyssa onder de verzwaringsdeken lag. En dat was onwijs bevorderlijk voor het inslapen, ze hield zichzelf minder lang wakker. De verbale onrust (het roepen, huilen en zingen en zingen en zingen) was er niet minder door. Om die wat in te perken draaiden wij heel zacht rustgevende pianomuziek voor haar. Die combinatie werkte echt top! Alyssa sliep ineens binnen 30 minuten (!!!) en lag rustig onder de deken. De eerste dagen merkte ik wel dat ze wat onrustiger werd in haar slaap als ik de deken van haar afhaalde.
De eerste paar weken werkte het heel goed. Alyssa ging heel rustig onder de deken liggen en je merkte aan haar houding en beweeglijkheid dat ze er echt rustiger van werd. Er waren zelfs dagen bij dat ze binnen 10 minuten al sliep. Maar zoals het met zoveel dingen is, merkte wij na die eerste weken dat het effect steeds minder werd. Ze leek de deken totaal niet fijn meer te vinden. Zodra de deken over haar heen ging schopte ze ‘m hard weer weg. Op dat moment hebben we besloten om haar niet meer elke avond onder de deken te leggen, maar alleen als ze aangeeft dat ze dat graag wil.
Tegenwoordig gebruiken wij geen verzwaringsdeken meer voor Alyssa, want het werkt voor Alyssa niet altijd even goed. Ondanks dat ben ik er wel een voorstander van. De reden dat het bij Alyssa niet zo goed werkt, is dat er bij haar wel meer speelt dan alleen overprikkeling en problemen met slapen. Ik denk dat als je een verzwaringsdeken overweegt vanwege een onrustig gevoel waardoor je moeilijk in slaap komt, zeker baat kunt hebben bij de deken. Ik weet dat er bedrijven zijn waar je de deken eerst uit kunt proberen, voordat je er een aanschaft.
NOG EVEN DIT..
Als je een verzwaringsdeken aan wilt schaffen voor je (jonge) kind, doe dit dan wel in overleg met een arts of een ergotherapeut. Deze kunnen goed met je meekijken of een deken een goede optie is én welke deken het meest geschikt is. Heb je er al 1? Zorg er dan voor dat de deken niet hoger dan schouderhoogte komt bij je kindje!
HEB JIJ OOIT EEN VERZWARINGSDEKEN OF EEN ANDER HULPMIDDEL OVERWOGEN?
Volg je mij al op social media? Je kunt mij volgen op Facebook, Instagram en Twitter