ontspanningsoefeningen
Selfcare

Deze ontspanningsoefeningen helpen mij in stressvolle tijden

Dudes, het is gewoon alweer december. Nog een paar weken en dan is het jaar alweer voorbij. Bizar gewoon hoe snel een jaar kan gaan! Voor de meeste mensen is december dé maand waar ze al tijden naar uitkijken. Voor mij is het een maand die ik liever over zou slaan. December staat voor mij gelijk aan stress situaties. Maar gelukkig heb ik een aantal ontspanningsoefeningen die mij helpen als mijn stress-level omhoog schiet. Waar de stress vandaan komt en welke ontspanningsoefeningen mij helpen vertel ik je in dit artikel.

DECEMBERSTRESS.

December is dé maand vol gezelligheid, lekker eten en drinken, cadeautjes en vrienden en familie (al zou elke maand natuurlijk vol moeten zitten met liefde, vriendschap en gezelligheid). We vieren sinterklaas, kerst en natuurlijk oud&nieuw! Hoewel het onwijs gezellig klinkt allemaal, ben ik altijd blij als december weer voorbij is. En deze keer heb ik het niet over de spanning en prikkels die deze maand met zich meebrengt voor de meiden..

Nee, ik heb het over vuurwerk! Ik ga er niet een heel diepgaand verhaal van maken, maar vuurwerk bezorgt mij stress. Vroeger had ik er nooit last van, maar sinds wij een van wel heel erg dichtbij konden “genieten” van die pokke knallers ben ik op zijn zachts gezegd geen fan. Af en toe een knal gaat nog wel, maar goed we weten allemaal dat het niet bij 1 knal blijft.

WAT DOE IK ALS DE STRESS TE HEFTIG IS?

Er zijn gedurende de hele maand momenten dat de vuurwerk-stress gewoon even heel erg heftig is (gek genoeg is de ergste stress over op het moment dat er legaal vuurwerk afgestoken mag worden). De eerste jaren kon ik die stress absoluut niet handelen. Het eerste jaar viel ik door die stress in een paar weken tijd 15 kilo af. En ondanks dat dat ideaal lijkt 😉 is het natuurlijk helemaal niet goed.

Zodra de decembermaand voorbij was, was de stress ook weg. En tegen de tijd dat het jaar weer bijna voorbij was, was het er weer. Daarom ben ik op zoek gegaan naar oefeningen die de ergste stress kunnen verminderen. En die ik gewoon, waar ik dan ook was, kon gaan doen.

DEZE ONTSPANNINGSOEFENINGEN HELPEN MIJ IN STRESS-SITUATIES. 

Wanneer je de spanning in je lichaam op voelt komen, betekent dat dat je ademhaling ook veranderd. Daarom is het belangrijk om goed op je ademhaling te letten. Nu klinkt dat natuurlijk heel makkelijk, maar als je je gespannen voelt zijn er nog maar weinig dingen echt makkelijk.

ONTSPANNINGSOEFENING 1: ADEM RUSTIG IN EN UIT.

Leg je hand op je buik om zo je ademhaling goed te kunnen voelen, en zodat je je er goed op kunt concentreren. Adem rustig in door je neus, hou je adem even vast bij je buik en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal dit tot je de spanning uit je lichaam voelt stromen. Bij mij was dat meestal na 10 keer.

ONTSPANNINGSOEFENING 2: DOE EEN STAPJE TERUG MET FIJNE MUZIEK.

Muziek heeft een helende werking. We luisteren muziek als we ons niet zo happy voelen, dus waarom zou het niet helpen als we last van stress hebben? Zet een muziekje aan waar jij je fijn bij voelt. Let tijdens het luisteren (of meezingen, dat kan ook goed helpen) op je ademhaling. Zorg ervoor dat deze niet te snel gaat. Probeer niet alleen te luisteren naar de muziek, maar probeer het echt te ervaren. Verplaats je gedachten naar de muziek en laat ze zo je lichaam uit gaan.

ONTSPANNINGSOEFENING 3: CONCENTREER JE OP EEN MANTRA.

Een mantra is een zin of een geluid die jou kan helpen om tot rust te komen. Ik geloofde hier eerst absoluut niet in. Ik kreeg deze tip van iemand die ik van school kende. Zij zweerde erbij en aangezien ik alle hulp kon gebruiken ben ik het gaan proberen. De eerste keren voelde ik mij zo lullig, want dit sloeg toch nergens op?! Maar na een tijdje merkte ik dat mijn zin mij toch hielp. Ik werd er rustiger van.

Op momenten van erge stress zeg ik mijn zinnetje tegen mijzelf en ik herhaal deze een aantal keer. Eigenlijk is het gewoon de kracht van positief denken, want het ene moment voel ik me onwijs gestrest en nadat ik mijn mantra een aantal keer gezegd heb ben ik een stuk rustiger. Nu ik dit zo typ twijfel ik enorm of ik mijn zin zal delen of niet, want ergens is het wel erg persoonlijk. Maar aan de andere kant.. ik schrijf dit artikel om een ander (eventueel) te helpen.. so here it goes:

“Ik ben sterker dan dit.. ik kan dit aan”

Deze zin heeft mij uit veel stress-situaties geholpen. Vaak in combinatie met de ademhalingsoefening. Klinkt het gek om dit zo tegen jezelf te zeggen? Ja, in het begin zeker. Maar het hielp mij en dat is het belangrijkste, toch?!

WAT DOE JIJ ALS JE GESPANNEN OF GESTREST BENT?

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.