niks doen is soms best oké
Selfcare

Niks doen is soms best oké

Er zijn van die dagen dat je zoveel (vaak van jezelf) moet doen, dat je niet eens meer weet waar én hoe je moet beginnen. Op die dagen is er eigenlijk maar 1 ding waar jij je mee bezig zou moeten houden. En dat ene ding is: he-le-maal niks! Niks doen is soms namelijk het beste wat je kunt doen en in dit artikel vertel ik je waarom dat is.

DRUK, CHAOS EN GEEN ZIN!

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar als ik mijzelf te veel druk op leg dan word ik daar enorm chaotisch van. En laten we het er op houden dat chaos en ik nou niet echt de beste vrienden zijn. Zodra dat chaotische gevoel mij bekruipt dan word mijn zin om nog iets te gaan te doen steeds kleiner. Herkenbaar?

Zeker in deze tijd, waarin we zoveel mogelijk thuis (moeten) zijn, voor en met de kinderen merk ik dat ik sneller chaotisch ben en daardoor niet de dingen gedaan krijg die ik zou willen doen.

NIKS DOEN IS SOMS BEST OKÉ!

Wat doe jij dan in zo’n situatie? Voorheen ging ik dan toch maar gewoon doen wat ik moest doen. Met als gevolg dat ik de volgende dag weer opnieuw kon beginnen. Dat schoot dus niet op. Gevoelsmatig was het ook niet helemaal oké. Of beter gezegd, helemaal niet oké. Nu pak ik het daarom toch net even iets anders aan.

Ik ben er namelijk achter gekomen dat de wereld niet vergaat als ik even een dagje niks doe 😉 Eerder schreef ik al een artikel over het nemen van een mom-time dag, waarom ik van mening ben dat dat best een goed idee is. Dat was voor mij eigenlijk ook het begin. Daardoor merkte ik dat niks doen soms best fijn en goed is.

EN WAAROM IS DAT DAN ZO OKÉ?

Aha, daar gaan we. Zit je er goed voor? Komt tie.. omdat jij het waard bent om zo af en toe even toe te staan dat je tot rust komt. Ja, jezelf toestaan is hierin een belangrijk onderdeel. Want weet je, we zijn gewoon te streng voor onszelf en we verwachten gewoon teveel van onszelf. En daardoor zijn we soms gewoon te moe of te uitgeblust om nog iets te kunnen doen. En dat is dus niet de bedoeling.

Niks doen is sowieso goed om even helemaal op te laden. Even helemaal tot rust komen. Even geen mama of papa zijn, even geen werknemer en even geen partner van. Nee, gewoon even alleen jij. Jij en je gedachten en gevoelens. Want door regelmatig even helemaal niks te doen leer je jezelf enorm goed kennen. Nu kan dat in het begin best wat confronterend zijn, maar je leert er altijd wat van. En, wat ook wel een fijne en handige bijkomstigheid is, is dat je tijdens het niks doen vaak de beste ideeën krijgt (denk maar eens aan die geniale ingevingen die je krijgt terwijl je onder de douche staat 😉 ).

HOE DOE JE DAT DAN, DAT NIKS DOEN?

Tot zover het makkelijke gedeelte, haha. Niks doen klinkt zo heerlijk simpel, maar we weten bijna allemaal wel dat het eigenlijk een hele opgave is. Ik kan je geen stappenplan geven over hoe je dat moet gaan aanpakken.. wat ik wel kan doen (en ook ga doen) is je vertellen hoe ik het aangepakt heb.

Het zal je vast niet verbazen dat het niet gaat werken als je tegen jezelf zegt “nu moet ik dus niks gaan doen”. Ik deed dat dus eerst wel, haha.. oeps. Maar dat werkt juist averechts. Net als gelijk een hele dag niks doen.. zeker in het begin gaat dat gewoon niet werken. Want na een tijdje, als het je al direct lukt om niks te doen, ben je er wel klaar mee.. dan heb je geen idee wat het nut ervan is en wat je dan moet doen. Want niks doen moet je natuurlijk niet té letterlijk nemen.

 

niks doen is soms best oké

 

BEGIN KLEIN.

Ik maakte in het begin nog wel eens de fout om mijzelf te dwingen om niks te doen. Dat werkt niet, ik dacht de hele tijd “oké en nu?” Dat was zonde van mijn tijd. Oké helemaal nutteloos was het niet, want ik kwam er dus achter dat ik het anders aan moest pakken.

Vanaf dat moment ben ik begonnen met het inplannen van “niks doen” momenten. In het begin duurde zo’n moment hooguit 20 minuten. Langer hield ik het niet vol. Mijn gedachten dwaalden af naar alles wat ik in die tijd ook had kunnen doen. Maar die 20 minuten waren wel heel waardevol. De ene keer zat ik even buiten in de tuin met een kop koffie, de andere keer zat ik gewoon op de bank met een zacht muziekje op de achtergrond.

BEDENK WAAR JE JE TIJD AAN WILT BESTEDEN.

Zoals ik al zei moet je niks doen niet te letterlijk nemen. Volgens mij is het ook niet mogelijk om echt helemaal niks te doen.. je doet altijd wel iets. Bedenk van te voren waar je je niks doen tijd aan wilt besteden, want niks is vervelender dan dat je tijdens jouw moment een beetje verveeld om je heen kijkt. Dat is niet alleen zonde van je tijd, maar het hele effect van het moment is dat ook weg.

TRAIN JEZELF.

Dit klinkt misschien een beetje overdreven en dwangmatig, maar dat is het niet. Alle dingen waar je pas mee begint moeten even in je systeem komen. En dat kun je doen door jezelf te trainen. Niks ingewikkelds, maar gewoon regelmatig een niks doen momentje pakken. Zorg ervoor dat je inplant zodat je je er eventueel op voor kunt bereiden (en dat je weet wat je in dat momentje gaat doen). Wanneer je dit zo’n 2 weken elke dag doet zul je merken dat het heel gewoon word.

HET HOEFT ECHT NIET ELKE DAG.

Je hoeft heus niet elke dag zo’n moment te pakken, want sommige dagen heb je het niet echt nodig en doe je gewoon lekker je ding. Op die dagen zou ik je juist ook niet aanraden om die lekkere flow in te ruilen voor niks doen. Want dat zou ook weer zonde zijn.

Probeer zelf aan te voelen wanneer je het nodig hebt om gewoon even niks te doen. En doe het dan ook als je denkt dat je het nodig hebt, je zult er jezelf dankbaar voor zijn, want niks doen is soms best oké ♥

 

“DOE JIJ WELEENS HELEMAAL NIKS?”

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.