moeder zijn is niet altijd leuk
Persoonlijk,  Special Needs Kids

Moeder zijn is niet altijd leuk!

Kinderen zijn een verrijking van ons leven. Ze laten ons de mooiste en bijzondere momenten ervaren en leren ons om van de simpele en kleine dingen te genieten. Echt, ik zou het moederschap voor geen goud willen missen. Nou ja, meestal dan.. want moeder zijn is niet altijd leuk..

SLAPELOZE NACHTEN EN ONTPLOFTE LUIERS.

Als je kindje pas geboren is, dan is het logisch dat je nachten enorm gebroken zijn en dat je soms helemaal niet slaapt. Die slapeloze nachten neem je voor lief, want je kindje moet gewoon echt wennen aan de grote wereld waar hij zich ineens in bevindt. Met liefde troost en knuffel je je kindje tot hij dan toch in slaap valt, want ja dat doen moeders (en vaders) nu eenmaal. Maar om te zeggen dat die slapeloze nachten leuk zijn? Nee, absoluut niet. Op een gegeven moment heb je zelf ook gewoon even een paar uurtjes slaap nodig. En als dat dan niet lukt.. tja dan is het even niet zo leuk om moeder te zijn.

En als je kindje dan ein-de-lijk slaapt, zul je altijd zien dat daar die onheilspellende geur is. De geur die je verteld dat jouw lieve slapende kindje, als het even tegenzit, binnen een paar minuten weer wakker is, want die geurende luier kun je echt niet laten zitten. Als je heel veel geluk hebt, dan slaapt je kindje er toch wel doorheen. Als je minder geluk hebt heeft de luier meer inhoud dan je dacht en moet je kindje helemaal verschoont worden (we kennen allemaal de spuitpoep wel, toch?). Zeg dan maar dag tegen je slaap en “even snel” de luier verschonen. Tja, op zo’n moment is moeder zijn ook niet altijd even leuk.

DE PEUTERPUBERTEIT.

Ik ben 2 dus ik zeg nee! En nu ben ik 3 dus ik doe het lekker nie! Zo fijn die peuterpuberteit. Oké, even eerlijk toegeven.. de peuterpuberteit heeft ook zo zijn voordelen. In deze fase gaan ze steeds meer dingen zelf doen, zelf ontdekken en als iets dan lukt.. dan zijn ze rete-trots! Maar.. ondanks dat het natuurlijk superfijn is dat ze meer zelf gaan doen zorgt het ook wel voor vervelende situaties. Picture this: je kindje is het niet eens met de kleding die je voor hem gepakt hebt.. hallo drama! Je kan dan vaak zo hoog of laag springen als je wilt, maar de peuter gaat het je dan echt niet makkelijk maken. En zo slim als ze zijn, doen ze dit vaak als je gewoon echt geen tijd hebt.

De grenzen opzoeken, en er gewoon overheen gaan, niet luisteren en heuse driftbuien. Had ik al gezegd dat de peuterpuberteit o zo fijn is? (Voor de duidelijkheid, ja dat was dus sarcastisch) Zo klein als ze zijn, ze hebben er gewoon een talent voor om je zo af en toe tot waanzin te drijven en het bloed onder je nagels vandaan te halen. Die momenten zorgen er ook voor dat het niet altijd leuk is om moeder te zijn.

KLEINE KINDEREN KLEINE ZORGEN, GROTE KINDEREN GROTE ZORGEN.

Dit zei mijn moeder altijd en over het algemeen klopt het ook echt (uitzonderingen daargelaten). Als ouder zijnde maak je je regelmatig zorgen, echt over alles! Zeker als je kindje iets mankeert, dan word je soms gewoon gek van de zorgen en weet je echt even niet meer waar je het zoeken moet. Ik heb dat zelf nu met onze jongste dochter. Ze heeft echt extreem last van overprikkeling waardoor ze ’s avonds pas heel erg laat in slaap valt. We proberen echt alles, maar we hebben de oplossing nog niet gevonden. En dat weinige slapen van haar, daar maak ik me wel zorgen over. Als een jong kindje je al zoveel zorgen kan laten maken (niet bewust! Nee, je kindje doet het niet expres!) hoe gaat dat dan als ze groter zijn? Nou, ik kan je vertellen.. de zorgen blijven. Ook dat hoort bij het moederschap. Dat is ook weer 1 van die dingen waardoor het soms gewoon niet leuk is om moeder te zijn.

JE KRIJGT ER ZOVEEL VOOR TERUG!

Ondanks de (vele) momenten dat je het even niet meer weet, de momenten dat je uit pure wanhoop wel een potje met je kindje mee kan huilen krijg je er ook zoveel mooie dingen voor terug. Ik noem bijvoorbeeld maar een dikke vette knuffel of kus die je zomaar uit het niets krijgt. Of als je ’s avonds nog even bij ze gaat kijken en ze heerlijk liggen te slapen. Van dat soort momentjes zorgen er dan vaak ook wel weer voor dat je alle dingen die het moederschap minder leuk maken direct weer vergeet. 

 

Wat vinden jullie de moeilijke of vervelende kanten van het ouderschap?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

Uitgelichte afbeelding van Daniel Trapman Fotografie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.