mindfulness
Selfcare

Mindfulness, hoe werkt dat dan?

Mindfulness, dat is ook echt zo’n term die te pas en te onpas word gebruikt tegenwoordig. Het idee van een mindful leven klinkt voor mij een beetje dubbel. Aan de ene kant klinkt het heel mooi en rustgevend, maar aan de andere kant klinkt het ook weer super zweverig. En ja, ik ben toch meer down to earth. Omdat het toch mijn interesse gewekt heeft, ging ik maar eens op zoek naar wat mindfulness eigenlijk is én hoe dat dan werkt. 

Wat houdt mindfulness eigenlijk in?

 

“Mindfulness is een beoefening ontstaan uit het Boedhisme, waarbij de aandacht opzettelijk in het nu gehouden wordt, op basis van moment tot moment-veranderingen. Het versterkt de kracht van herkenning en karakteriseert zich door nieuwsgierigheid, openheid en acceptatie” BRON

 

Simpel gezegd houdt mindfulness in dat je je volledig bewust bent van het huidige moment zonder afleidingen en oordelen. Dat je echt geconcentreerd bezig bent met het gene wat er zich op dat moment afspeelt. Mindfulness leert je dus eigenlijk om bewust te zijn van wat je doet, op het moment dat het je doet. Doordat je bewuster met het huidige moment bezig bent, is er minder ruimte om te piekeren en zul je minder stress ervaren. Maar dat is niet het enige voordeel wat het je kan bieden. Andere voordelen zijn:

 •  Verhogen van je focus en concentratie.
 • Vergroten van je creativiteit.
 • Verbeterd je relaties.
 • Meer mentale veerkracht

 

Hoe werkt het dan precies?

Om te beginnen is het goed om te beseffen dat mindfulness niet iets is wat je even doet. Het is een manier van leven. Maar hoe begin je? En hoe pak je het aan? Net als bij alle andere nieuwe dingen is het eigenlijk gewoon een kwestie van oefenen. Op internet zijn er heel veel oefeningen te vinden waar je mee kunt beginnen, maar ook zijn er fijne apps voor. Zo zit er op mijn iPhone een gezondheid-app, waar ook het onderdeel mindfulness tussen zit. (Deze app staat standaard op de iPhone) Vind je het toch lastig om echt zelf te beginnen? Dan zijn er ook (individuele) mindfulness-trainingen die je kunt volgen. 

Er zijn meerdere methoden die gebruikt worden om meer mindful te worden. de twee meest gebruikte methoden zijn concentratie oefeningen en meditatie.

 

Concentratie oefeningen.

Concentratie oefeningen worden toegepast om je te leren hoe je je focus kunt aansturen. Het doel hiervan is m je te leren hoe hoe je je helemaal kunt afsluiten van alle andere gedachten. In het begin start je met je helemaal te focussen om een object, bijvoorbeeld een kaars. Hoe ziet de kaars eruit? Wat voor vorm en kleur heeft de kaars, hoe voelt de kaars aan en heeft de kaars een bepaalde geur? In een later stadium ga je je focussen op je gedachten.

 

mindfulness

 

Meditatie 

Meditatie komt meestal aan bod wanneer je de concentratie oefeningen onder de knie hebt. Mindfulness meditatie is een vorm van meditatie waarbij je heel bewust aandacht schenkt aan het hier en nu. Tijdens de meditatie train je je hersenen om echt onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken. Je leert hiervan om de prikkels die binnenkomen te filteren. Op de belangrijke zaken leer je jezelf focussen en de minder belangrijke, of zelfs onbelangrijke, zaken die laat je voor wat het is. 

 

Mijn ervaring met mindfulness.

Ondanks dat mindfulness heel fijn en rustgevend klinkt is het niks voor mij. Ik ben een tijdje geleden echt op zoek gegaan naar oefeningen en kwam terecht op een website voor gratis online cursussen. daar bieden ze ook een cursus mindfulness aan en ik ben daar aan begonnen. De theorie word naar mijn idee goed uitgelegd en er komen ook echt oefeningen aan bod. De eerste oefening die ik moest doen was de “rozijnenoefening”. Bij deze oefening pak je een rozijntje, doe je je ogen dicht en concentreer je je op het rozijntje. Hoe voelt, ruikt en proeft de rozijn? Voor deze oefening moet je echt de tijd nemen en het rozijntje echt waarnemen.

Tsja, ik vond het maar vreemd. Vond het zelfs lachwekkend, dus nee.. het was niks voor mij. Misschien had ik toch door moeten zetten. maar ik vind dat je ergens wel open in moet gaan en dat lukte mij niet. Natuurlijk zijn er veel meer oefeningen, maar ik ben afgehaakt. Zoals ik eerder al zei, ik ben toch meer down to earth. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat mindfulness niet werkt, maar voor mij is het niks. 

 

Ben jij bezig met mindfulness? 

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

2 reacties

 • Layla

  Ik heb een paar maanden geleden meditatie geprobeerd en ik vond het best fijn. De meditatie oefeningen die ik deed waren niet bepaald dezelfde dan die dat je nu beschrijft, maar het was ook om meer geconcertreerd te zijn. De rozijnenoefening of dergelijke oefeningen kwamen niet voor.

  Ik ben stilletjes aan gestopt met meditatie, maar misschien probeer ik het later wel opnieuw. Oefeningen zoals de rozijnenoefening zou ik zelf ook niet kunnen doen, meteen zou ik een slappe lach hebben (op m’n eentje, jaja). Een dikke proficiat voor degene die het wel kunnen.

  • missdudeblogging

   Er zijn natuurlijk verschillende meditatie oefeningen. Het idee achter de oefeningen (zowel meditatie als concentratie) vind ik echt heel mooi, maar de rozijnen-oefening zorgde ervoor dat ik toch afhaakte. Die oefening zorgde ervoor dat ik het indd niet meer serieus kon nemen. Misschien dat ik het over een tijdje nog eens probeer, maar dan sla ik die oefening toch maar even over denk ik 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.