kind vind alles eng
Special Needs Kids

Mijn kind vind alles eng, wat nu?

 De meenste jonge kinderen kennen geen angst, ze klimmen overal op en springen er net zo hard weer vanaf. En dat vieze, ranzige spinnetje? “isse lief”. Wij ouders proberen onze kinderen vaak te beschermen, omdat ze zelf gewoon (nog) niet in staat zijn om gevaar te zien. Maar er zijn ook kinderen die juist niet gaan klimmen en klauteren, of die heel hard wegrennen als ze dat zelfde spinnetje zien. Sommige kinderen vinden alles eng. Hoe ga je daar al ouder mee om?

MIJN KIND VIND ALLES ENG!

Opgroeien en allemaal nieuwe dingen ontdekken is natuurlijk ook niet niks. Het is dan ook logisch dat er dingen zijn die je kindje gewoon echt eng vind. Denk bijvoorbeeld aan de eerste keer naar de peuterspeelzaal gaan, of voor het eerst zonder zijwieltjes fietsen. Wij ouders zijn er bij die eerste keren bij, om ons kind er doorheen te helpen. Om ze te begeleiden en ze ervan te verzekeren dat het echt niet zo eng is. Meestal is de angst na een aantal keer al een stuk minder en voor je het weet is er niks meer van die angst te merken.  

Helaas is het niet altijd vanzelfsprekend dat de angst van je kindje in korte tijd over is. In sommige gevallen blijft de angst heel lang en heel extreem hangen bij je kindje. Wat kun je dan het beste doen? Hopen dat het toch vanzelf overgaat? Je kind duidelijk maken dat het nu klaar moet zijn? Ik denk dat daar niet echt een eenduidig antwoord op is, want elk kindje is anders en jij als ouder kunt het beste inschatten of de angst echt is. 

HOE GAAN WIJ OM MET ANGST BIJ DE KINDEREN?

Miss Mini Dude heeft niet echt last van angsten, tenminste voor zover wij dat in kun schatten. Ze kan niet tegen bepaalde geluiden en zit veel met haar vingers in haar oren, maar dat heeft meer met overprikkeling te maken dan met angst (even afkloppen!).

Miss Puber Dude heeft, toen ze jonger was, weleens last van angsten gehad, maar dat waren geen dingen die enorm bleven hangen of die extreem waren. Als ze echt bang was probeerden wij het altijd serieus te nemen. We probeerden zo goed mogelijk uit te leggen dat het echt niet zo eng is als het lijkt. Net zoals bijna elk kind heeft ze een tijd last gehad van de “er zit een monster in mijn kamer” periode. We konden blijven vertellen dat er geen monsters waren, maar dat werkte niet. Voor het slapen gaan samen haar kamer controleren? Nope, was ook niet voldoende.. Totdat wij haar kamer met heuse “monsterspray” (wat gewoon water in en plantenspuit was) behandelde, toen was het zo over. 

TIPS VOOR ALS JE KIND ECHT BANG IS.

1. Neem de angst van je kindje serieus, zonder het te groot te maken. Zodra je het groot maakt, zal de angst waarschijnlijk alleen maar toe nemen.
2. Praat met je kindje over wat hij zo eng vind. Bespreek wat er in die situatie gebeurd.
3. Is de angst van je kindje echt zo groot? Verwacht dan niet te veel in 1x keer, maar neem kleine stapjes.
4. Geef je kindje een complimentje als hij iets doet wat hij eigenlijk heel erg eng vind.
5. Leg je kindje uit dat iedereen wel eens ergens bang voor is en dat dat niet erg is.
6. Geef je kindje de mogelijkheid om zelf de nodige stappen te zetten, maar blijf wel op de achtergrond meekijken. Zo laat je je kindje zien dat je er bent als het echt niet lukt.

ALS NIKS LIJKT TE HELPEN.

Blijft de angst echt lang hangen en lijkt niks te helpen? Of past de angst niet bij de leeftijd van je kindje? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Want als er niks gedaan word, dan bestaat het gevaar dat de angst je kindje gaat belemmeren in zijn ontwikkeling en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. 

 

Hoe ga jij om met de angsten van je kindje? Heb je nog aanvullende tips? Vertel ze dan in de comments!

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

2 reacties

  • Angelique

    Hier helpt het voornamelijk als we het voor doen of samen met hem gaan. Hij vertrouwt enorm op ons (natuurlijk) en weet dat wij hem nooit opzettelijk in gevaar zullen brengen. Ook het voor doen helpt hem enorm want als mama het durft dan durft Keano het zeker! Zo heeft hij al veel overwonnen gelukkig.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.