mijn afval avontuur
Persoonlijk

Mijn afval avontuur

Voordat ik zwanger raakte van Miss Mini Dude ben ik in korte tijd veel afgevallen. Binnen een paar weken was er 15 kilo af. Niet door een crash dieet of shakes, maar door een traumatische ervaring kon ik tijdelijk amper eten. En tsja, daar val je van af. Gelukkig duurde die periode niet zo lang, want het is natuurlijk absoluut niet gezond en ik zal het ook niemand aanraden maar mijn lichaam reageerde zo op die rot ervaring. Na die paar weken kwam mijn eetlust weer terug en kon ik weer eten, maar de kilo’s bleven eraf. En dat was ook echt het enigste positieve aan dat alles.

Lees ook: De gevolgen van stress op je lichaam

Mijn gewicht tijdens de zwangerschap.

Dat je tijdens de zwangerschap in gewicht aankomt is natuurlijk geen verrassing, maar toen er aan het einde van mijn zwangerschap ruim 25 kilo aanzat vond ik dat niet zo heel cool. Ik woog toen zo’n 93(!) kilo. Het was natuurlijk voor een goed doel, maar het was geen pretje. Mijn voeten en knieën hadden het op z’n zachts gezegd niet makkelijk. 

 

mijn afval avontuur

 

Mijn haat/liefde verhouding met de weegschaal.

Die 93 kilo hé, oei dat deed toch wel een beetje zeer. De verloskundige zei nog heel leuk “Na de bevalling zijn de eerste 10 kilo er zo weer af joh!” Nou, bij mij was dat dus helaas niet zo. 

Miss Mini Dude is nu 4,5 jaar en ik ben nog steeds niet terug op mijn oude gewicht. En daar baal ik best van. Het is niet zo dat ik er niks aan gedaan heb om op een gezonde manier af te vallen.. Gezond eten, voldoende water drinken, wandelen, sporten. Het gezonde eten in combinatie met sporten ging eigenlijk best wel goed. Na een aantal maanden hoefde er nog maar 5 kilo af om mijn streefgewicht te bereiken en daar was ik natuurlijk super trots op!

 

Niet meer kunnen sporten.

Het ging dus eigenlijk allemaal heel goed. Ik viel af en voelde me heel erg fit. En toen gooide mijn rug roet in het eten. Ik moest stoppen met sporten en gewoon simpel bewegen was eigenlijk al te veel. En omdat ik daar zo van baalde ging het gezond eten ook een stuk minder goed. 

Benieuwd naar mijn rug-drama? Voor Goddess in a box schreef ik er een gastblog over.

Nu, ruim 2 jaar later kan en mag ik nog steeds niet sporten, maar ik heb gelukkig wel een manier beweging gevonden die mijn rug goed aankan en waar ik me fijn bij voel. Ik wandel elke dag ongeveer 30 minuten en fiets 3x per week een heel stuk. Dus ik heb mijn afval avontuur  weer goed opgepakt. Met de nadruk op goed, want in de tussentijd heb ik natuurlijk wel de nodige pogingen ondernomen maar die mislukten steeds. Waarschijnlijk omdat ik teveel bezig was met het niet kunnen sporten in plaats van de dingen die ik wel gewoon kan doen. 

 

mijn afval avontuur

 

Gezonde voeding.

Ik heb me wel eens laten vertellen dat afvallen voor 80% uit voeding bestaat en voor 20% uit sporten. En ik denk dat dat best wel kan kloppen. Oké misschien iets meer dan 20% sporten, maar sinds ik weer goed op mijn voeding let begint het afvallen ook weer op gang te komen. Per week gaat er nu ongeveer een halve kilo af. Dat lijkt misschien weinig, maar het is wel een gezonde manier van afvallen. Het zorgt er namelijk voor dat je, als het even wat minder gaat, minder snel weer aankomt! 

Qua voeding probeer ik ook weer niet té streng voor mijzelf te zijn, want dat werkt gewoon niet. Dan hou ik het hooguit 2 weken vol en dan verval ik weer in oude gewoontes. En nu zal ik niet gaan beweren dat het altijd goed gaat hoor, maar daar hebben we dan weer een cheatday voor 😉  Eén keer in de week, meestal op zaterdag, neem ik gewoon iets lekkers te snacken en een drankje erbij. En die ene dag in de week is overigens al een hele prestatie, want voorheen gingen er in huize Dude de nodige zakken chips per week leeg.. *oeps* Maar sinds een week of 4 is dat dus verleden tijd. 

 

Wat doe je dit keer anders?

Voorheen waren water drinken en ontbijten echt mijn grootste obstakels. Het water  drinken heb ik echt op moeten bouwen, eerst 1 liter daarna 1,5 liter en nu zit ik (bijna) elke dag op 2 liter water. Al moet ik wel zeggen dat het me beter afgaat op warme dagen. Het ontbijten gaat ook steeds beter, zodra de meisjes naar school zijn ga ik er even goed voor zitten om te ontbijten. Vaak zijn dat 2 crackers met iets van pindakaas en een glas thee. Direct ontbijten als ik mijn bed uitkom dat lukt gewoon echt niet. Verder eten wij nu 1x per week iets uit de frituurpan (geloof me, dat is echt vooruitgang), meer groenten en vooral veel gevarieerder. De tussendoortjes zijn ook een stuk gezonder, denk aan kwark met fruit en rozijntjes, crackers met kaas en komkommer, een stukje worst of een plakje kaas. En het dagelijks wandelen draagt ook echt bij aan het afvallen en het zorgt ervoor dat ik me een stuk fitter voel. 

Sinds half april ben ik ruim 2 kilo kwijt, nog 6 te gaan!

 

Zijn jullie ook bezig met afvallen of gewoon gezonder leven en heb je tips voor gezonde snacks of maaltijden? Laat het dan weten in de reacties. 

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

11 Comments

 • Lodi

  Hier het zelfde, ik mag niet meer sporten, maar bleef wel eten als ik deed wanneer ik wel aan het sporten was. Ik heb mijn patroon echt om moeten gooien en probeer door wandelen aan mijn beweging te komen. Dat water drinken herken ik helemaal. Succes, de eerste kilo’s zijn er af, goed hoor!

 • Karlien

  ik ben niet echt actief aan het afvallen, maar ik sport wel intensief 7 dagen in de week, dus vanzelfsprekend heeft dit wel een impact op mijn lichaam. Verder zweer ik bij veel protein eten en qua snacks kies ik snel voor groenten zoals een paprika of zo

  liefs
  Karlien

 • Mariëlle

  Ik denk dat het belangrijk is als je minder kan bewegen om te kijken naar hetgeen je eet. Als je hetzelfde blijft eten met minder beweging is het logisch dat je dik word. Minder bewegen, betekent niet helemaal niet bewegen. Uiteraard zijn er dingen die je niet kan, maar wat zijn de dingen die je wel kan? Succes met de eerste kilo’s miss. Komt vast en zeker wel goed!

 • sophia

  Wat fijn dat je het zo eerlijk en uitgebreid beschrijft! Ikzelf probeer te letten op gezondere snacks maar probeer ook vooral in balans te leven. I need my chocolate a day 😀

 • Sylvahna.nl

  Heel goed bezig! Ik heb in maart The Whole 30 gedaan. Dat was heftig, maar was wel 5 kilo afgevallen. Nu heb ik dat er eigenlijk net zo hard weer aanzitten. Super zonde eigenlijk. Ik ga hier wel weer mee starten. Wil ik eigenlijk maandag al wel gaan doen, maar zoiets vergt wel iets meer voorbereiding helaas, haha. Dus misschien volgende week!

 • Eke

  Ik ben er dus wel van overtuigd dat meer bewegen een groter effect heeft dan voeding. Maar er dan even van uitgaande dat je normaal eet. Want als je normaal eet en je gaat meer bewegen gaat het echt hard en kun je ook nog eens cheaten.

 • Beebs and Moms

  Ik ben ook bezig met afvallen maar het blijft vallen en opstaan lijkt wel. Ik ga all-in, wordt verleid door BBQ en Wijn en Snoep en moet mezelf weer onder de oksels grijpen. Irritant ook wel…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!