Marie Kondo – Is iedereen ineens opruim verslaafd?
Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Daar ben ik het 100% mee eens. Het geeft rust en zorgt dat je lekker je dingen kunt doen. Daarom is het belangrijk om al je rommel regelmatig op te ruimen. Maar dat is bij vrijwel niemand een hobby! Tenminste, dat was het.. totdat de opruim goeroe Marie Kondo op netflix te zien was met haar serie “Tidying up with Marie Kondo”. Inmiddels lijkt iedereen ineens wel opruim verslaafd..
MARIE KONDO? WIE IS DAT DAN?
Het is haast onmogelijk dat je nog niet eerder van Marie Kondo hebt gehoord. Oké grapje, want ik had serieus nog niet eerder van Marie Kondo gehoord. Toen een paar dagen geleden als mijn social media tijdlijnen overstroomden met posts en filmpjes over opruimen volgens de konmarie methode ben ik maar eens gaan googelen!
Marie Kondo is een Japanse schrijfster en opruimgoeroe- en specialist. Al sinds Marie een klein meisje was, was ze geïnteresseerd in opruimen en organiseren. Zo ruimde ze op school het liefste van alles netjes op, maar ook thuis. Ze leefde zich als het ware uit in de slaapkamers van haar familieleden.
Haar liefde voor opruimen en organiseren is ze nooit kwijtgeraakt en heeft daar haar werk van gemaakt. Ze heeft een aantal boeken geschreven over haar konmari methode en sinds haar “opruimprogramma” op netflix te zien is, lijkt iedereen er van in de ban te zijn.
HOE WERKT DE KONMARI METHODE?
Volgens Marie Kondo hebben we eigenlijk allemaal veel te veel spullen. We kopen van alles zonder het eigenlijk ook echt te gebruiken en daardoor word je huis een puinhoop! Oké dat is misschien wat overdreven, maar daar komt het wel op neer. Wanneer je aan de slag gaat volgens de konmari methode ben je wel even bezig. Marie Kondo zegt dat je met je hele huis ongeveer 6 maanden bezig bent. Tenminste, als je het echt goed en grondig doet.
Maar goed, hoe werkt het? Normaal gesproken als je begint met opruimen begin je in bijvoorbeeld de woonkamer en ga je door naar de keuken zodra alles in de woonkamer gedaan is. Van ruimte naar ruimte dus. Bij de konmari methode doe je niet, maar ga je per categorie opruimen. Je haalt je kast leeg, pakt elk item vast en vraag jezelf af: “word ik hier blij van?” als het antwoord ja is mag je het houden en anders doe je het weg. Maar voordat je het wegdoet moet je het wel eerst even bedanken! Je begint bij het uitzoeken van kleding, daarna boeken en papieren en zo werk je toe naar de items die sentimentele waarde hebben.
IEDEREEN LIJKT INEENS WEL OPRUIM VERSLAAFD!
Ik hoor heel veel mensen om mij heen zeggen hoe verslavend het programma van Marie Kondo is en hoe erg ze zelf met haar methode aan de slag gaan. Ik heb via YouTube eens wat filmpjes gekeken en ik snap het niet hoor. Begrijp me niet verkeerd, de gedachte achter de hele methode vind ik prima. En ik vind ook dat als je leefomgeving opgeruimd is, dat dat enorm veel rust kan geven.
Maar ik vind de hele aanpak een beetje te zweverig. Het bedanken van je spullen voordat je ze wegdoet gaat mij net een beetje te ver, haha. En de manier van kledingstukken opvouwen? Tsja.. Laten we het er op houden dat ik niet zo’n fan van de uitvoering van de methode ben.
Wat vind jij van de konmari methode? Gebruik jij ‘m of is het voor jou, net als voor mij, een beetje too much?
Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en Twitter