kinderen en huisdieren
Special Needs Kids

Kinderen en huisdieren, hoe blijft het leuk voor beide?

Kinderen en huisdieren zijn niet altijd de beste combinatie. En toch hebben veel gezinnen een huisdier. In sommige gevallen was het huisdier er al voordat de kinderen geboren werden. En anderen nemen juist een huisdier omdat dat zo leuk is voor de kinderen. Ondanks dat het leuk is, zijn er toch wel wat zaken waar je rekening mee moet houden zodat het voor het huisdier en je kindje leuk blijft.

Huisdieren hebben een positieve invloed op kinderen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van het hebben van een huisdier op kinderen. De uitslagen van die onderzoeken komen vrijwel allemaal op het zelfde neer. Het hebben van een huisdier is om diverse redenen goed voor je kind. Het leert je kind bijvoorbeeld verantwoordelijkheidsgevoel en vaak bied een huisdier ook troost als je kindje zich niet fijn voelt. (Dat effect hebben huisdieren overigens niet alleen op kinderen) En wat dacht je van zelfvertrouwen? Het zorgen voor een huisdier draagt bij aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Als je kindje ziet dat het goed gaat met het huisdier, dan geeft dat je kindje een goed gevoel.

Zijn kinderen en huisdieren altijd een goede combinatie?

Van te voren denken we meestal dat het allemaal wel goed zal gaan. Dan zien we het al helemaal voor ons, onze kinderen en huisdieren gaan elkaar super lief vinden en worden echte maatjes. Onze kinderen zullen ons dierenvriendje niet pesten en ze zullen elkaar ook zeker met rust laten. Helaas is de realiteit vaak net iets anders. Vooral jonge kinderen zijn nog onvoorspelbaar en kunnen de signalen die een huisdier geeft niet interpreteren. En grenzen kennen jonge kinderen vaak helemaal nog niet. Ze gaan door met hun spel terwijl de hond of kat er al helemaal klaar mee is. 

Nadia en Tigo.

Wij hebben al jaren een kat, Tigo. Die hebben we in huis genomen voor Nadia, omdat wij haar een harig knuffelvriendje gunde. Over het algemeen is dat altijd wel goed gegaan. Tigo is namelijk een makkelijke kat, hij vind het prima om aangehaald te worden of als Nadia bij hem wil liggen. Er is alleen 1 ding waar Tigo absoluut niet blij van word.. hij houd er absoluut niet van als je aan zijn buik zit en optillen vind hij al helemaal niks. Oké, er zijn dus 2 dingen die hij niks vind. Er zijn zeker wel momenten geweest dat Nadia net even te hard knuffelde, of iets deed wat hij niet fijn vind. En ondanks dat wij haar waarschuwde en bij Tigo weghaalde haalde hij wel eens uit.

 

kinderen en huisdieren

 

Alyssa en Tigo.

Alyssa en Tigo zijn samen een heel ander verhaal. Over het algemeen laten ze elkaar prima met rust. Zodra Alyssa begon te kruipen hebben we haar geleerd hoe ze Tigo moet aaien, maar echt heel boeiend vond ze het niet. Als Alyssa weer eens op de bank in slaap viel, dan ging hij rustig bij haar liggen. Tegenwoordig vind Tigo, Alyssa een beetje te druk. Als ze bij hem in de buurt komt dan rent hij gauw weg. En ja, Alyssa wil dan wel eens achter hem aan rennen. Vaak komt hij dan bescherming bij ons zoeken, want hij weet dat wij Alyssa dan bij hem weghouden. Of dat wij samen met Alyssa bij hem gaan zitten om hem te aaien. En dat vind hij dan wel prima. 

 

kinderen en huisdieren

 

Kinderen en huisdieren, hoe zorg je ervoor dat het voor beide leuk blijft?

Het is sowieso heel belangrijk dat je goed de tijd neemt om kinderen en huisdieren aan elkaar te laten wennen. Soms gaat dat wennen heel snel, maar als je een wat schuwer huisdier hebt, dan kan dat best even duren. Leer je kind daarom hoe hij met het huisdier om moet gaan. Wat mag wel en wat mag absoluut niet. Dat geldt overigens ook voor je huisdier. Vooral honden hebben er nog wel eens een handje van om in het gezicht te likken en niet alle kinderen vinden dat even fijn. Duidelijke grenzen voor zowel je kind als je huisdier is dus heel belangrijk.

Een ander heel belangrijk punt is dat je kinderen huisdieren nooit alleen moet laten. Ja, dat weten we natuurlijk allemaal wel, maar toch doen we het (onbewust) best vaak. En ook al lijken ze de beste vriendjes te zijn, een dier kan je nooit 100% vertrouwen. Als hij ergens van schrikt, of als je kindje hem per ongeluk pijn doet dan kan dat hele vervelende gevolgen hebben.

Huisdieren zijn eigenlijk net kleine kinderen.. ze willen vaak gewoon je aandacht. Daarom moet je er voor zorgen dat je je aandacht ook gewoon een beetje verdeeld. Je wilt namelijk niet dat je huisdier of je kindje jaloers gedrag gaat vertonen. En wat dacht je van speeltjes? Kinderen hebben vaak ontzettend veel speelgoed. Om te voorkomen dat de hond of de kat zijn tanden in het speelgoed van je kindje zet, is het verstandig om ook voor je harige vriend wat speelgoed aan te schaffen. En wees dan ook duidelijk naar beide, je huisdier mag niet aan het kinderspeelgoed komen en andersom natuurlijk. 

 

Hebben jullie huisdieren? Hoe gaan jullie kindjes met jullie huisdier om?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.