Kinderen en beeldschermen
Special Needs Kids

Kinderen en beeldschermen, is het echt zo erg?

Er is al veel over gezegd en over geschreven; kinderen en beeldschermen. Veel ouders vinden het een lastig onderwerp, want hoe schadelijk is het als je kind veel naar een beeldscherm kijkt? En wanneer is het teveel? In dit artikel vertel ik je hoe wij tegen schermtijd aankijken en hoeveel schermtijd onze meiden krijgen.

BEELDSCHERMEN ZIJN NIET MEER WEG TE DENKEN.

Tegenwoordig zijn de verschillende beeldschermen niet meer weg te denken. Waar je in mijn tijd (kuch, ik voel me oud 😉 ) eigenlijk alleen maar een televisie had, val je nu eigenlijk buiten de boot als je niet een laptop, computer, tablet, iPad, smartphone én dus die televisie hebt. Oh en in ons geval is de DS ook echt niet meer weg te denken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje dubbele gevoelens heb bij al die verschillende beeldschermen. Aan de ene kant vind ik ze geweldig! Want waar zou ik, als blogger, zijn zonder mijn laptop en mijn smartphone? Maar aan de andere kant is beeldschermtijd wel een discussiepunt. 

Niet alleen thuis komen kinderen in aanraking met beeldschermen. Waar ik vroeger op school nog netjes alles van het schoolbord over moest schrijven, krijgen kinderen uitgeprinte lesstof en worden er heuse lessen gegeven in en op de laptop of computer. Ik snap het wel hoor, in de digitale wereld waarin we leven ontkomen we er niet aan dat er steeds meer dingen digitaal zullen worden. En scholen spelen hierop in door kinderen vanaf een jonge leeftijd al kennis te laten maken bijvoorbeeld de laptop en diverse apps.

KINDEREN EN BEELDSCHERMEN, IS HET ECHT ZO ERG?

Als je deze vraag aan je kinderen zou stellen, is het antwoord zonder twijfel; nee hoor! Maar ouders denken daar vaak net even anders over. In veel gezinnen is beeldschermtijd dan ook wel een discussiepunt. Ouders zien vaak meer nadelen dan voordelen. Want laten we eerlijk zijn, het gebruik van beeldschermen kan ook een positieve invloed hebben op kinderen. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse apps die je kind kunnen helpen bij schoolse opdrachten zoals taal en rekenen. Maar ook voor jonge kinderen zijn er veel spelletjes die de taalontwikkeling kunnen stimuleren of die je kind kunnen helpen bij het leren herkennen van cijfers en letters. 

Aan de andere kant zitten er natuurlijk ook gewoon best wat nadelen aan. Kinderen willen tegenwoordig steeds meer en steeds vaker een spelletje doen of een filmpje kijken op de tablet of de laptop (of wat voor beeldschermen er ook voor handen zijn). Ik ben van mening dat er niks mis is dat een kind af en toe gewoon even lekker ontspannen een filmpje kijkt of een spelletje doet, maar dan wel met mate! En daar ligt dan ook het probleem.

Met de komst van als die beeldschermen zijn veel kinderen lastiger te motiveren om lekker buiten te gaan spelen of gewoon thuis iets te gaan doen waar geen beeldscherm bij komt kijken. Maar ook verslaving ligt op de loer. Ik weet dat dat misschien heftig en overdreven klinkt, maar het gevaar bestaat gewoon wel. Zeker bij de oudere kinderen, ze worden als het ware meegesleurd in de spelletjes die ze spelen en willen het blijven spelen.

GEZONDHEIDSRISICO’S.

Experts waarschuwen voor de negatieve effecten op de gezondheid die het veelvuldig gebruiken van beeldschermen met zich meebrengen. Eén van de gezondheidsrisico’s is bijziendheid. Bijziendheid is erfelijk, maar kan ook ontstaan doordat kinderen (en uiteraard ook volwassenen) te lang focussen op iets wat dichtbij is. Andere negatieve effecten zijn:

  • overgewicht door te weinig bewegen,
  • verminderde concentratie,
  • problemen met in slaap vallen door het blauwe licht van de beeldschermen,
  • grotere kans op psychische problemen.

Er word gesproken over te veel naar beeldschermen kijken, maar wat is te veel? Er zijn geen echte richtlijnen en iedere ouder moet zelf bepalen wat zij te veel vinden, maar het advies is het volgende:

  • kinderen van 2 tot 4 jaar: max. 30 minuten per dag, 5 minuten per keer,
  • kinderen van 4 tot 6 jaar: max. 1 uur per dag, 5 a 10 minuten per keer,
  • kinderen van 6 tot 8 jaar: max. 1 uur per dag, 30 minuten per keer,
  • kinderen van 8 tot 10 jaar: max. 1 tot 1,5 uur per dag,
  • kinderen van 10 tot 12 jaar: max. 2 uur per dag,
  • kinderen van 12 jaar en ouder: max. 3 uur per dag.

Als ik deze tijden zo zie, dan doen wij het hier thuis toch niet helemaal goed. Of nou ja, wat is goed hè?

BEELDSCHERMTIJD VOOR PUBER EN MINI.

Nadia is nu 14 jaar en voor haar hebben we best strenge regels als het gaat over het gebruik van beeldschermen. Zo mag ze tijdens haar momentje van rust (30 minuten) op haar DS of tablet. Doordeweeks is dat 2x en in het weekend 3x. ’s avonds mag ze altijd ongeveer een uurtje televisie kijken en af en toe speelt ze een spelletje op de laptop. Voor haar zitten we dus best goed qua tijd. Al moet ik wel zeggen dat er soms uitzonderingen zijn. Soms mag ze best wat langer op haar tablet, bijvoorbeeld om net even dat filmpje af te kijken.

 

kinderen en beeldschermen

 

Bij Alyssa is het een ander verhaal. Ze is nu bijna 5 jaar en de tijd dat zij in aanraking komt met beeldschermen varieert echt enorm. Televisieprogramma’s kijkt ze niet, daar raakt ze enorm overprikkeld van. Ze kijkt wel eens mee als de televisie voor Nadia aanstaat, of als wij het nieuws kijken. Maar tekenfilmpjes kijkt ze niet.  Alyssa is meer van muziek. Aangezien wij geen radio hebben, luistert ze muziek via de televisie. Soms is dat een half uurtje, soms een uur. In het weekend kijkt ze toch best vaak naar muziekjes op YouTube (via de televisie). En dat is dan wel langer dan dat uurtje per dag wat er geadviseerd word. Oeps.

 

Hebben jullie thuis afspraken over beeldscherm gebruik? En zit jij zelf veel achter een beeldscherm?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.