Kids talk | Hoe gaat het met Alyssa?
Special Needs Kids

Kids talk | Hoe gaat het met Alyssa?

Het is alweer even geleden dat ik een specifiek artikel schreef over miss mini dude herself, Alyssa! Ze komt natuurlijk wel vaker ter sprake in mijn blogs, maar vandaag gaat het even helemaal om haar. Ik denk zelfs dat “Kids talk” een terugkerend onderdeel gaat worden. Niet elke week natuurlijk, maar wel wat regelmatiger. En natuurlijk gaat dat dan niet alleen over Alyssa, Nadia komt dan zeker ook aan bod. Maar zoals ik al zei, vandaag vertel ik jullie hoe het nu met Alyssa gaat. 

Alyssa op het orthopedagogisch dagcentrum.

In september vorig jaar schreef ik al dat Alyssa was gestart op een orthopedagogisch dagcentrum; stichting Lentekind. We zijn nu bijna een half jaar verder. Waar wij het eerst echt spannend vonden, zijn wij nu juist erg blij dat ze daar naar toe gaat. Alyssa vond het vanaf de eerste dag allemaal wel prima en gelukkig is dat nu nog steeds zo. Inmiddels gaat ze er 3 dagen in de week naartoe en heel eerlijk gezegd is dat ook wel nodig. Alyssa heeft echt de structuur en het ritme nodig wat ze daar aanbieden. Thuis proberen wij haar natuurlijk ook die structuur te bieden, maar helemaal hetzelfde dat gaat natuurlijk niet. 

 

Kids talk | Hoe gaat het met Alyssa?

 

Alyssa krijgt op het dagcentrum ook 1x per week logopedie in verband met haar taalontwikkelingsstoornis. Waar we eerst een voorwerp moesten laten zien om duidelijk te maken wat wij bedoelden, maken wij, en op het dagcentrum, nu gebruik van foto’s en simpele gebaren. Alyssa gebaart zelf nog niet echt, maar ze begrijpt ze wel steeds beter. Overigens gebruiken wij de gebaren om taal te ondersteunen. 

Het blijft ons overigens verbazen dat het praten zo moeilijk gaat, terwijl het zingen wel steeds beter gaat. De liedjes zingt ze steeds duidelijker en anderen horen nu ook duidelijk wat ze zingt.

Kleine stapjes vooruit.

Als ik nu kijk naar wat Alyssa de afgelopen tijd heeft geleerd ben ik ontzettend trots. Voor een buitenstaander lijkt het waarschijnlijk alsof ze zo goed als niet heeft geleerd, maar mini stapjes zijn ook stapjes! Zo werd Alyssa een paar maanden geleden ontzettend boos, driftig en verdrietig als ze ergens mee moest stoppen. Nu gebruiken wij het gebaar voor “klaar” en leggen haar daarmee uit dat het echt tijd is om te stoppen. En dat accepteert ze dat bijna altijd zonder boos te worden. Ook snapt ze het nu steeds beter als je zegt dat ze even moet wachten. Tijdens het douchen doet ze ook steeds meer zelf en bij het aankleden probeert ze ook steeds meer om het zelf te doen. 

Typische Alyssa-dingen.

Elke ouder zal het wel herkennen, dat je kindje iets doet en dat je dan denkt: “Ja, dat is typisch voor mijn kindje”. Nou, Alyssa heeft momenteel echt veel van die typische dingen 😀

  • Als ze muziek luistert, moet haar elastiek uit d’r haar
  • Voor de spiegel, of voor het raam, oefent ze haar diva houding. Inclusief verwaand gezicht!
    Volgens Daniel heeft ze dat van mij.. Verwaande blik? Ik? Nee joh 😉 
  • Tijdens het zingen van een liedje doet ze minimaal 2x haar vinger voor je mond en zegt shhttt, terwijl ze wel wil dat je door gaat met zingen. 
  • Toetje eten met de lepel op z’n kop.
  • Als ze je aandacht wil trekt ze een gekke bek (helaas kan ik deze gekke bek niet laten zien, want als ik er een foto van wil maken stopt ze)
  • Alyssa kan niet gewoon bij zitten zonder even aan je oorlel te trekken.

Kids talk | Hoe gaat het met Alyssa?

 

Nu zou ik nog uren door kunnen gaan met vertellen hoe het met Alyssa gaat, maar de belangrijkste dingen heb ik nu wel benoemd denk ik. Want, ze doet het gewoon ontzettend goed en ze is dezelfde clown en boevige mini dude die ze een half jaar geleden ook al was. En dat gaat hopelijk ook niet veranderen. De volgende Kids talk zal in het teken staan van Nadia ♥

 

Hoe gaat het met jullie (en jullie kids)? 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.