Persoonlijk

Is het al januari?

Vandaag zijn we gewoon alweer in de laatste maand van 2017 beland! De maanden zijn weer voorbij gevlogen. December is  voor mij altijd een maand waar ik een haat-liefde verhouding mee heb. Ik kijk altijd uit naar de sfeer en gezelligheid die de feestdagen met zich mee brengen, het extra lekkere eten en drinken en de leuke meezing liedjes op de radio. Ondanks dat de decembermaand veel leuke dingen en gezelligheid met zich meebrengt, zorgt het ook echt voor stress en overprikkeling. Ik zal daarom blij zijn als het weer januari is..

 

Afbeelding afkomstig van tekstplaatjes.us

 

Sinterklaas stress
Vooral voor Nadia is december een zware maand. Of nouja, voor ons.. omdat Nadia gespannen is voor sinterklaas, kerst en oud&nieuw. Nadia gelooft (thank god!) niet meer in sinterklaas, maar als ze een zwarte piet ziet gaat ze er weer helemaal in op. Dat geeft natuurlijk niet, maar het zorgt voor veel spanning bij haar. Want wanneer mag ze haar schoen zetten? (thuis, op school, bij haar moeder) om nog maar te zwijgen over het sinterklaasfeest op school, waarvoor ze een cadeautje moet kopen en een surprise moet maken. Een terugkerende vraag is dan ook wanneer ze haar schoen mag zetten. En ze checkt ook regelmatig wanneer we thuis nou sinterklaas vieren.. Ik zal bij zijn als sinterklaas weer voorbij is.
Het enige wat Alyssa er echt van begrijpt is dat ze af en toe iets te snoepen in haar schoentje vind 😀 Op het dagcentrum zijn ze nu begonnen met het thema sinterklaas. Thuis horen we Alyssa wat sinterklaasliedjes zingen en zei ze vanmorgen, na het zien van een foto van sinterklaas, sinkaasje (sinterklaas). En daar blijft het gelukkig bij.

 

Kerst stress
En als sinterklaas dan voorbij is gaan we naar het volgende prikkel opwekkende gebeuren.. Kerst.
Ik ben zelf opgegroeid met de ultieme kerst gezelligheid. Een opgetuigde kerstboom vol met gekleurde lichtjes, nepsneeuw op het raam, hele kerstdorpjes op de kasten en cadeautjes onder de boom. Hartstikke gezellig! Ook maakte mijn vader met kerst de meest lekkere gerechten klaar. Ik vond het altijd onwijs leuk en keek er elk jaar weer naar uit.
Ik vind kerst nog steeds heel gezellig, maar aangezien zowel Nadia als Alyssa heel erg prikkelgevoelig zijn houden wij het een stuk rustiger. Wij hebben niet zoveel kerstversiering en een kerstboom staat er bij ons ook niet elk jaar. De cadeautjes die wij voor kerst kopen leggen wij soms bij mijn ouders onder de kerstboom, of we verstoppen ze in een kast. Want zodra Alyssa cadeautjes ziet wil ze ze direct openmaken. Logisch natuurlijk, maar toch niet helemaal de bedoeling. En mocht je nu denken dat wij haar dat gewoon ff moeten afleren.. Tsja, was het maar zo simpel.
Mijn ouders hebben hun huis wel helemaal kerst-proof gemaakt. De meiden vinden het geweldig om al die lichtjes en versieringen te zien, dus ze gaan er ook regelmatig naar kijken. Even een uurtje bij opa en oma is dan ook lang genoeg om niet overprikkeld te raken door alle lichtjes en drukte.

 

Hoe vier je dan kerst? 
Waarschijnlijk net als iedereen die kerst viert, alleen net wat minder uitbundig (al is uitbundig ook weer anders voor iedereen). Wij ontbijten ’s ochtends gezellig met allerlei lekkere broodjes en beleg. Vaak staat er dan ook een kleine chocolade kerstman bij de borden van de meiden. We zingen kerstliedjes en kijken gezellig kerstfilms, uiteraard met wat lekkere hapjes erbij. De kerstcadeautjes worden tevoorschijn gehaald (het verschilt per jaar hoe en waar we de cadeautjes uitpakken, want de ene keer vieren we het bij opa en oma ende andere keer gewoon thuis) en dan word er door de meiden flink gespeeld met de nieuwe aanwinsten. ’s avonds eten we dan iets aparts, iets wat we niet zo vaak eten. Meestal gaan we op 1 van de dagen wel gourmetten en de andere dag is het elke keer weer een verassing.
Na de drukke kerstdagen, die wij zo rustig mogelijk houden, is het bij ons thuis echt nodig om daarna weer even goed op de structuur te letten. En net als de structuur en routine er weer een beetje in zit.. Ja dan is het alweer oud&nieuw.

 

is het al januari

 

Het leed dat oud&nieuw heet.
Oud&nieuw vond ik altijd zo leuk, ik stoorde mij ook zeker niet aan alle harde vuurwerk knallen. Helaas is dat nu wel anders, ik ga er niet te veel over uit wijden, maar vuurwerk en ik gaan niet goed samen. Voor Nadia is vuurwerk enerzijds rete-interessant, en anderzijds vind ze het doodeng. Overdag gaat het nog wel, maar zo ’s avonds als Alyssa net op bed ligt, merk je heel goed dat Nadia zich geen houding meer kan geven. Als het aan Nadia lag dan zouden wij Alyssa niet naar bed doen met oud&nieuw, zodat Nadia wat afleiding zou hebben. Maar Alyssa gaat ’s avonds gewoon lekker op tijd naar bed en die slaapt ook gewoon door tot de volgende ochtend 😀
Met Nadia gaan we de hele avond het volgende riedeltje door:
Eva, ik ben moe.
Dan ga je lekker naar bed meisje, ik maak je wel op tijd wakker.
Oké, wel echt wakker maken he?
Ja, ik maak je wakker.
En dan gaat ze naar boven, om 2 minuten later weer aar beneden te komen, want ze kan niet slapen door het vuurwerk. Dan wil ze op de bank slapen, maar heeft dan weer last van Daniel en mij..
En zo gaat dat de hele avond door. Aarggh!
Ik snap het wel hoor, het is ook niet niks. Zoveel feestdagen in 1 maand gepropt, dat is ook vermoeiend. En voor kinderen zoals Nadia is het extra vermoeiend. Op die dagen is alles spannend en de vaste routine is dan toch minder. Maar, na oud&nieuw.. Dan zijn alle feestdagen weer voorbij en kan het normale leven weer beginnen.. I can’t wait!!
Hoe vieren jullie de feestdagen? En ik ben eigenlijk ook wel benieuwd of jullie (kids) ook last hebben van de decembermaand? Laat het mij weten in de reacties. Vind ik leuk! ♥
Wil je op de hoogte blijven van Miss Dude Blogging? Volg mij dan op FacebookInstagram en Twitter

6 reacties

 • Margo

  Ik heb nog geen kinderen maar over kerststress kan ik al meepraten! Voor iedereen cadeautjes vinden die goed zijn, menu samenstellen, met iedereen een gepast moment vinden om af te spreken,… horror 😉

 • Fleur

  December is zeker een maand om naar uit te kijken, maar door alle stress van de organisatie eromheen ben ik ook altijd blij als het weer voorbij is. Mijn kinderen niet hoor, die genieten er volop van

 • Marla

  Wij doen met sinterklaas surprises. Geen kados met kerst. Alleen gezellig eten. Ik werk nachtdienst met oud en nieuw. Dat zijn mijn minst favoriete feestdagen. Ik houd niet van vuurwerk.

 • Debbythechocoholic

  Gourmetten klinkt zo gezellig! Dat doen we soms ook met Kerst.
  Met NYE gaan we ofwel uit, ofwel blijven we thuis om naar het vuurwerk te kijken. Vroeger had ik daar bang van (ik dacht dat het oorlog was ofzo), maar vanaf een bepaald moment vond ik het fascinerend en mooi.
  Je dochtertje klinkt zo schattig trouwens, hoe ze niet kan slapen en steeds naar beneden rent om bij jullie te zijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.