prikkelgevoelige kinderen
Special Needs Kids

Hoe vier je sinterklaas met prikkelgevoelige kinderen?

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat wij hier regelmatig te maken hebben met overprikkeling. Dat is normaal gesproken al vrij lastig, maar in december is dat net een tikkeltje erger. Daarom vieren wij alle feestdagen niet zo uitbundig, want dat is echt too much voor onze prikkelgevoelige kinderen. Afgelopen zondag vierden wij alvast sinterklaas en in dit artikel vertel ik je hoe wij dat deden.

ZOVEEL SPANNING.

Al ver voor het sinterklaas is worden kinderen, en dus de ouders, al helemaal gek gemaakt met allerlei sinterklaas toebehoren. Pepernoten, chocoladeletters, marsepein en al die andere vreterijen. Vanaf dat moment draait zo goed als alles om sinterklaas. Dit was ook het eerste jaar dat Alyssa zich echt bewust was van schoentje zetten en cadeautjes krijgen. De hele dag was het “sinneklaasje hè” en “sokela (chocola) eten”. Er was geen ontkomen meer aan. Op de gewone dagen viel het nog wel mee, maar als ze haar schoentje had gezet was zo onder de indruk van wat er in haar schoen zat. Daar werd ze zo wild van!

Nadia heeft er ook echt naar toe geleefd. Ze gelooft al een aantal jaar niet meer in sinterklaas, maar zodra de intocht was geweest merkte je heel goed dat ze nog wel getrokken word door de magie van sinterklaas. En toen begon de surprise stress. En wat zou ze zelf voor surprise krijgen op school? Om nog maar te zwijgen over de cadeautjes die ze thuis zou krijgen. 

NIET WACHTEN TOT 5 DECEMBER.

Net als zoveel gezinnen hebben wij niet gewacht tot vandaag om pakjesavond te vieren. Aan de ene kant was het natuurlijk ook veel makkelijker om het in het weekend te vieren. Dan is er meer tijd en hoef je geen rekening te houden met school of opvang de volgende dag. Voor ons was het ook makkelijker om het al eerder te vieren, omdat de spanning en drukte anders te veel zou worden voor onze prikkelgevoelige kinderen. 

NIET TEVEEL POESPAS.

Om de overload aan prikkels zoveel mogelijk te voorkomen hebben wij afgelopen zondag, gezellig met mijn ouders, pakjesmiddag gevierd. Wij hebben het expres niet zo groot aangepakt. Dus geen buurman geregeld die even hard op het raam zou bonzen en ook geen buurman die een zak cadeau’s in de gang of schuur zou zetten. Nee, wij hebben de cadeau’s op tafel gezet en om de beurt mocht iedereen één van haar cadeautjes uitpakken. Uiteraard met wat lekkers te drinken en te snoepen erbij. 

 

prikkelgevoelige kinderen

 

De cadeautjes die ze kregen, en dat waren er niet zoveel, zorgden er voor dat ze van gekheid even niet meer wisten wat ze als eerste moesten doen. Nou ja, Alyssa wist het wel. Ze heeft onder andere  een chocoladeletter gehad en tja chocolade is life 😉 

NIET TEVEEL CADEAUTJES.

Met sinterklaas krijgen de meiden nooit zoveel cadeautjes. Aan de ene kant is dat omdat ze met kerst ook cadeautjes krijgen en aan de andere kant heeft dat toch ook echt weer met het gevaar op overprikkeling te maken. Als ze veel cadeautjes in één keer krijgen dan raken ze al het overzicht kwijt. Dan weten ze gewoon niet meer wat ze moeten doen en waar ze zich mee bezig moeten houden. Met als gevolg dat ze een soort van kortsluiting in hun hoofdjes krijgen. Dat klinkt misschien raar en niet aardig, maar het is wel echt zo. Stel jezelf eens voor dat je in korte tijd ontzettend veel nieuwe kleding, sieraden en nieuwe schoenen voor je neus krijgt. Dan raak je zelf ook een beetje van de wap. Zo is dat dus ook bij onze meiden. 

GEZELLIGHEID TEN TOP.

Onze pakjesmiddag was absoluut een succes. Het was ontzettend gezellig. Er was regelmatig een “Wauw, dat wilde ik al hebben” te horen en er werd flink gelachen en gesnoept. Ondanks dat er niet heel veel cadeautjes waren, zijn de meiden echt wel goed verwend. Allebei hun koppies straalde als ze een cadeautje open hadden gemaakt. En die blik in hun ogen.. ja, daar doe je het voor!

 

Hebben jullie al sinterklaas gevierd? Of staat dat voor vandaag op de planning?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.