Hoe kun je de spraakontwikkeling van je kindje stimuleren?
Het kan eigenlijk geen verrassing meer zijn dat spraakontwikkeling een dagelijks terugkerend onderwerp is in huize Dude. Wij zijn constant bezig om Alyssa’s spraakontwikkeling te stimuleren, vanwege haar taalontwikkelingsstoornis. Mede dankzij de logopedie die zij krijgt op het dagcentrum gaat ze stapje voor stapje vooruit. Omdat ik als geen ander weet hoe frustrerend het kan zijn als de spraakontwikkeling niet gaat zoals het zou moeten, deel ik graag mijn tips met je.
HOE KUN JE DE SPRAAKONTWIKKELING VAN JE KINDJE STIMULEREN?
Er zijn eigenlijk best veel manieren hoe je de spraakontwikkeling van je kindje kunt stimuleren. Sommige manieren zijn gewoon echt voor de hand liggend, maar er zijn ook manieren waar je misschien niet zo snel aan zou denken. De meest voor de hand liggende manier is door gewoon tegen je kindje te praten vanaf het moment dat ze geboren zijn. Nu hoor ik om mij heen wel eens dat ouders dat lastig vinden, omdat hun kindje het toch niet begrijpt en wat kun je dan zeggen tegen je kindje?! Heel eerlijk gezegd snap ik dat wel. In het begin, toen Alyssa pas geboren was, vond ik dat ook een beetje lastig. Maar je kunt echt gewoon van alles tegen je kindje zeggen. Het gaat namelijk niet om wat je zegt, maar om de klanken en om jouw stem.
BOEKJES LEZEN EN LIEDJES ZINGEN.
Voorlezen, plaatjes kijken en zingen zijn echte aanraders om de spraakontwikkeling te stimuleren. Dat is waarschijnlijk ook geen verrassing. Naast dat het goed is voor de spraakontwikkeling is het ook nog eens heel goed en heel leuk om samen met je kindje te doen. Je kunt tijdens het lezen en zingen nog een stapje verder gaan door ondersteunende gebaren te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan “in de maneschijn”. Maar ook bij losse woorden of korte zinnetjes is het aan te raden om die ondersteunende gebaren te gebruiken. Wanneer je iets voordoet zal je kindje dat eerder begrijpen dan als je het alleen zegt. Op deze manier gaan ze de link leggen tussen het woord en het gebaar en begrijpen ze vaak net wat sneller wat je bedoeld.
GEEF JE KINDJE DE TIJD OM TE REAGEREN.
Verwacht niet gelijk teveel van je kindje. Zeker bij jonge kindjes duurt het even voordat het gene wat jij zegt of vraagt ook echt binnenkomt. Geef ze daarom echt wel even de tijd om te verwerken wat jij zegt of vraagt. Ga dus zeker niet te snel de reactie invullen. Als je dat te vaak doet ziet je kindje ook geen reden meer om zelf antwoord of reactie te geven, want papa of mama doet het toch wel. Nu wil ik zeker niet suggereren dat ouders dit expres doen of omdat het ze te lang duurt. Ik weet uit ervaring dat dat soms automatisch gaat. Erg belangrijk dus om op te letten als je met je kindje praat. Let er bij het praten met je kindje ook op dat er zo min mogelijk achtergrond geluiden zijn, zodat je kindje jou echt hoort en niet afgeleid raakt door bijvoorbeeld de televisie.
LAAT JE KINDJE VERSCHILLENDE ERVARINGEN OPDOEN.
Ga er lekker op uit met je kindje, zoek verschillende omgevingen op waar elke keer weer andere dingen te zien zijn. De kinderboerderij is natuurlijk een super leuk uitje voor jou en je kindje, maar na een aantal keer word het zo gewoon en weet je kindje waarschijnlijk wel wat een koe is. Zoek eens een omgeving op waar je kindje voldoende ziet en waar voldoende uitdaging is. Prikkel zijn of haar enthousiasme om nieuwe dingen te zien en te leren. Praat samen met je kindje over alle nieuwe dingen die hij of zij ziet. Lees er eventueel naderhand een boekje over of zoek er plaatjes van.
PAS OP MET WOORDEN VERBETEREN.
Als je kindje net een beetje begint met praten is het soms lastig om gelijk te begrijpen wat hij of zij bedoeld. Je kindje zegt bijvoorbeeld “die oodje” om duidelijk te maken dat hij die boterham wil. Als eerste reactie zul je misschien willen zeggen “nee dat is geen oodje, dat is een boterham”. Dat is een logische reactie, maar pas er wel mee op. Je kunt dan beter zeggen “Oh, wil jij die boterham”. Het moet namelijk wel leuk blijven voor je kindje om te praten. Als er steeds gereageerd word met “nee, zo zeg je dat niet” dan gaat de lol er snel vanaf. En het zorgt voor een vervelende ervaring voor je kindje. En dat wil je natuurlijk niet, je probeert je kindje immers te helpen.
GEBRUIK CORRECTE WOORDEN.
“Isse woef” klinkt natuurlijk ontzettend schattig en je weet heel goed dat je kindje een hond bedoeld, maar toch is het verstandig om daar niet in mee te gaan. Het gevaar bestaat dan namelijk dat je kindje constant woef zal blijven zeggen als hij een hond bedoeld. Je kan dan beter zeggen “Ja, goed zo. Dat is een hond”.
SAMEN SPELEN.
Sowieso is het natuurlijk ontzettend leuk om samen met je kindje te spelen. Tijdens het spelen kun je van alles benoemen, bijvoorbeeld “mag mama de bal”. Naast dat samen spelen de spraakontwikkeling van je kindje stimuleert, is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van fantasie. Laat je kindje ook zeker met andere kindjes spelen, kindjes kopiëren heel erg. En als je kindje met een ander kindje speelt die al wat verder is met praten dan leert jouw kindje daar ook weer heel veel van.
HEB JE TWIJFELS OVER DE SPRAAKONTWIKKELING VAN JE KINDJE?
Elk kindje heeft zo zijn eigen tempo, dat is met alles zo. Maar als je niet weet of de spraakontwikkeling wel goed loopt, of als je echt twijfelt, dan adviseer ik je om even contact op te nemen met het consultatiebureau of de huisarts. Het kan namelijk zijn dat je kindje toch wat achterloopt en hoe eerder je dat weet, hoe eerder je daar advies en hulp bij kunt krijgen. Zodat de achterstand weer snel ingehaald kan worden, of er een plan gemaakt kan worden om de spraakmoeilijkheden aan te pakken.
Wat doe, of deed, jij om de spraakontwikkeling van je kindje te stimuleren?
Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en Twitter