hoe voorkom je driftbuien
Special Needs Kids

Hoe overleef je driftbuien van je peuter?

Onze kindjes zijn de liefste en leukste van de hele wereld. Ze vermaken zich prima en luisteren kunnen ze ook heel goed! Nou ja, tot ze in de peuterpuberteit terecht komen dan. Want in de peuterpuberteit veranderen ze vaak in ware monstertjes, met de bijbehorende driftbuien..

WAAR KOMEN DRIFTBUIEN VANDAAN?

Zodra je kindje een jaar of twee is zal het last krijgen van driftbuien en ze zijn vaak het meest aanwezig tot je kindje ongeveer 3 jaar is. Daarna zullen de driftbuien langzaam aan gaan afnemen en rond de 5 jaar zijn ze over het algemeen zo goed als verdwenen. Nou ja, niet helemaal natuurlijk.. Want er zit geen leeftijdsgrens aan frustraties die er voor zorgen dat je kindje niet meer weet wat hij of zij doet.

Er kunnen veel aanleidingen zijn voor een driftbui, maar meestal komt het omdat je kindje gefrustreerd is omdat hij of zij niet kan of mag doen wat hij wil. Tijdens zo’n bui gaan als het ware alle remmen los. Je kindje word overvallen door emoties en heeft geen grip meer op zichzelf. Sowieso hebben jonge kinderen nog niet het vermogen om zichzelf onder controle te krijgen, maar tijdens een driftbui kan je kindje eigenlijk niks meer doen dan alleen maar huilen, roepen, schreeuwen of wild om zich heen “slaan”.

Het is voor jou als ouder goed om te onthouden dat de driftbuien echt over gaan. Maar tijdens zo’n bui heb je daar natuurlijk helemaal niks aan. Dus hoe ga je met je driftige peuter om, zonder dat je zelf gillend gek word?

DRIFTBUIEN VOORKOMEN?!

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Oké, je kan een driftbui niet altijd voorkomen want soms lijken ze echt uit het niets te komen. Maar de volgende tips kunnen je wel een handje helpen. En natuurlijk moet je kindje leren wat er wel kan en wat er niet kan.. Om hem daar in te begeleiden zijn deze tips ook ontzettend handig.

  • Leer je kindje duidelijke regels. Leg de regels ook goed uit, zodat je kindje ze ook begrijpt en weet waarom er iets niet kan of mag.
  • Zorg dat je kindje iets te doen heeft. Als hij zich verveeld is de kans op een driftbui stukken groter dan wanneer hij lekker bezig is.
  • Denk goed na of je ja of nee zegt en blijf dan ook bij dat antwoord. 
  • Geef je kindje ook zeker een complimentje als hij goed gedrag vertoont.

HOE OVERLEEF JE EEN DRIFTBUI?

Zoals ik eerder al aangaf, soms is een driftbui niet te voorkomen. Want ze lijken af en toe echt uit het niets te komen.. Als je kindje in een driftbui zit is het belangrijk dat jij zelf rustig blijft. I know, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als jij zelf ook heel boos reageert dan zal dat de situatie niet ten goede komen en je geeft je kindje (onbedoeld) het voorbeeld dat het oké is om te roepen en schreeuwen als je boos bent. En dat wil je natuurlijk niet. Je wilt je kindje leren dat hij best boos mag zijn, maar dat schreeuwen niks oplost.

Blijf bij je antwoord! Als jij nee tegen je kindje zegt vind hij dat meestal niet zo heel leuk. Hij zal dan ook alles uit de kast trekken om toch zijn zin te krijgen. Hoe moeilijk het soms ook is, want na een half uur schreeuwen is de verleiding erg groot om dan toch maar ja te zeggen, blijf dan bij je antwoord. Anders leer je je kindje dat hij best zijn zin kan krijgen als hij maar lang genoeg doorzeurt. 

Alles wat je aandacht geeft groeit, zo ook de driftbui. Als je de mogelijkheid hebt is het aan te raden om het gedrag dat je kindje vertoont te negeren. In openbare ruimten is dat vaak wel lastig, maar thuis kan dat vaak prima. Ga zelf even totaal iets anders doen, in veel gevallen krijgt je kindje door dat jij toch wel je eigen ding doet en dat zijn gedrag geen nut heeft. Dit deed ik vroeger ook bij Nadia, dan ging ik een boekje lezen en dan stopte haar bui en kwam ze rustig naast mij zitten om ook een boekje te lezen. Mocht dat niet helpen kun je, wanneer dat mogelijk is, je kindje even uit laten razen in een andere ruimte. Zorg er dan wel voor dat je kindje zich geen pijn kan doen of dingen stuk kan maken.

NA DE DRIFTBUI.

Na de driftbui, als je kindje weer gekalmeerd is, is hij er meestal wel gelijk klaar mee. En dat kan best irritant zijn, want soms heb je er zelf no wel last van. Toch heeft het vrij weinig zin om het er uitgebreid over te hebben, want dan bestaat de kans dat je weer van voor af aan kan beginnen. Natuurlijk is het helemaal oke om tegen je kindje te zeggen dat je het niet leuk vond, maar veel meer dan dat zou ik je niet adviseren.

Vaak is je kindje ook best wel even moe na zo’n bui. Het kost natuurlijk super veel energie zo’n boze bui. Neem hem dan even lekker bij je, geef een dikke knuffel en ga even samen iets doen. Zo kon je zelf ook het snelste van je frustratie af.

 

Wat is jouw beste tip om te dealen met een driftbui? Deel je tip in de reacties, zo kun je andere ouders misschien wel helpen. 

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.