Kalknagels
Lifestyle

Hoe kom je van kalknagels af?

Kalknagels zijn een redelijk bekend probleem, toch? Voordat ik zwanger werd van Alyssa had ik ze zelf nog nooit gehad. En daar was ik best wel blij mee. Want een kalknagel ziet er niet alleen nasty uit, maar het zorgt ervoor dat je nagel helemaal broos word. Tijdens mijn zwangerschap was daar ineens zo’n nasty kalknagel. Echt dudes, ik baalde er vreselijk van!

HOE ONTSTAAN KALKNAGELS?

Kalknagels worden ook wel schimmelnagels genoemd. En dat is niet zo vreemd, want de kalknagels worden veroorzaakt door een huidschimmel. Deze huidschimmels worden overgedragen van mens tot mens, maar ook van dier tot mens. Of van omgeving tot mens. Dus eigenlijk maakt het niet uit waar of met wie je bent, het overdragen van de schimmel is haast onvermijdelijk.

 

De schimmels die kalknagels veroorzaken behoren in verreweg de meeste gevallen tot een schimmel uit de groep dermatophyten. Deze schimmels zijn voornamelijk aanwezig in vochtige ruimtes als sauna, zwembad, sportschool en douche. (BRON )

 

VIES, NASTY, BAH EN GEWOON VERVELEND.

Veel mensen, inclusief moi, schamen zich voor hoe hun teennagels eruit zien. Zoals ik al zei zijn mijn voeten sowieso al niet moeders mooiste, maar met een kalknagel is het al helemaal drama. Een kalknagel ziet er gewoon vies uit. De verkleuring van de nagel kun je nog wel verbloemen met een leuk nagellakje, maar als je nagel dikker word en gaat afbrokkelen is dat wel anders. En om ze dan maar te verbergen in warme sokken en schoenen is ook weer zo wat. In de herfst en winter is dat trouwens nog wel te doen, maar het mooie lente en zomer weer wat is aantocht is wil je dat echt niet.

HOE KOM JE ER VANAF?

Helaas is er geen middeltje waarmee je binnen no-time van een kalknagel afkomt. Er zijn bij de apotheek en drogisterijen wel een aantal middelen verkrijgbaar die beloven dat ze je van je kalknagel afhelpen, zoals bijvoorbeeld Naloc, Nailner en Scholl. Deze middelen moet je langdurig gebruiken en ze helpen ook niet altijd. Het is ook best lastig om de kalknagel van buitenaf te behandeling, want de infectie zit van binnen.

De huisarts kan medicijnen voorschrijven om er van af te komen. Het vervelende van die medicijnen is dat ze bij veel mensen hele vervelende bijwerkingen geven én deze moet je ook lang slikken. Als ik me niet vergis duurt de behandeling met medicijnen zeker 3 maanden. Bij mij gaven de medicijnen zulke vervelende bijwerkingen (misselijkheid, buikpijn, vieze smaak in mijn mond) dat ik er mee gestopt ben. Ik had ook niet echt het idee dat het hielp.

Maar goed, ik wil er dus wel vanaf. De kalknagel is overigens een hele tijd weggeweest, maar helaas pindakaas.. dat vieze ding is weer terug. Nu zijn er ook best wat huis, tuin en keuken-middeltjes die bij veel mensen wel helpen en die ik wil gaan uitproberen.

HUIS, TUIN EN KEUKENMIDDELTJES.

Als je bij Google “huismiddeltjes tegen kalknagels” intypt komt er een waslijst aan internetsites tevoorschijn met diverse middeltjes. Ik heb er een aantal uitgekozen die veelbelovend klinken en die ik dus wil gaan uitproberen. Van de middeltjes is overigens geen bewijs dat het echt werkt, maar baat het niet, dan schaad het niet 😉

Tea tree olie

Tea Tree olie bevat natuurlijke bestandsdelen die schimmels tegen gaan. Meng 1 tot 3 theelepels tea tree olie met water en smeer dit 2x per dag op de kalknagel. Binnen een week kun je al verschil zien.

Sudocrème

Smeer dagelijks een dikke laag Sudocrème op de kalknagel en dek het af met een gaasje (of pleister). De ingrediënten in de crème doden de schimmel en laten je nagel er weer mooi en gezond uitzien. Blijf het op de nagel smeren totdat je verbetering ziet. Ik heb wat ervaringen gelezen waarin mensen vertelden dat er binnen 2 weken al veel verbetering zichtbaar was.

Appelazijn.

Het zuur in appelazijn is een actief bestanddeel dat kan helpen om de schimmel te elimineren.  Dit middel zal helpen de pH-waarde van je huid te reguleren, waardoor de omstandigheden die schimmels nodig hebben om zich te verspreiden veranderd worden. Meng gelijke delen water en appelazijn en laat je nagel 15 tot 20 minuten in het mengel weken.

Naast deze middeltjes is het natuurlijk ook heel belangrijk om je voeten goed te verzorgen. Nu schijnt het dus zo te zijn dat je je voeten niet te vaak met zeep moet wassen. Dat tast namelijk het beschermende laagje aan. Dat wist ik dus echt niet. Beter zou zijn om alleen water te gebruiken. En uiteraard is het belangrijk om je voeten goed af te drogen en dagelijks schone sokken aan te trekken.

 

Hebben jullie nog tips om van kalknagels af te komen? Of ervaring met een huismiddeltje?

Volg je mij al op social media? Ik ben te vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

9 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.