veranderen in 2019
Selfcare

Hoe hou je die fijne flow vast?

Op sommige dagen lijkt alles heerlijk soepel te lopen. Je huis ziet er niet uit alsof er een bom ontploft is en je zit boordevol inspiratie voor dat belangrijke project waar je zo druk mee bezig bent. Kortom, je zit gewoon in een fijne flow! Je bent heerlijk ontspannen en doet je ding, totdat.. Tja, totdat de dagelijkse afleidingen de kop op steken. Balen, maar zo gaat dat nou eenmaal. Hoe je dan toch die fijne flow vast kunt houden? Ik vertel je in dit artikel hoe ik dat doe.

Hoe hou je die fijne flow vast?

Het gebeurd mij momenteel helaas regelmatig dat ik door de kleinste afleiding die fijne flow kwijt ben. Dan ben ik net lekker bezig met een artikel als er een app-je binnenkomt. Om dan toch productief bezig te zijn negeer ik dat app-je, maar mijn nieuwsgierigheid wint het dan toch. Dan kijk ik even snel op mijn telefoon en poef weg is mijn inspiratie. Herkennen jullie dat?

 

fijne flow

 

Verdeel je dag in tijdsblokken.

Dat ik erg van het plannen ben zal waarschijnlijk geen verrassing meer zijn 😉 Maar de laatste paar weken pak ik het maken van een planning anders aan dan ik gewend was. Ik maak nu tijdsblokken in mijn planning. Zo plan ik huishoud-uren, werk-uren en gezin-uren in. Dat komt misschien een beetje dwangmatig over, maar zo erg is het ook weer niet. Voor mij werkt het echt super. Op deze manier kan ik tijdens het werken aan een artikel niet afgeleid worden door de gedachte dat ik eigenlijk nog had moeten stofzuigen. Of dat ik ineens nog een boodschap moet gaan doen. Tijdens mijn werkuren kan ik dan gewoon helemaal focussen op het schrijven van artikelen. Tenminste, als mijn telefoon niet binnen handbereik ligt 😉

Niet teveel in 1x willen aanpakken.

Herken je dat? Ben je met iets bezig en dan schiet er ineens iets in je hoofd voor een totaal andere taak. Het is ontzettend verleidelijk om dan gauw even een opzet te maken voor die andere taak. Toch is dat niet verstandig. Als je met meerdere taken tegelijk bezig bent word het een chaos en zie dan nog maar eens die fijne flow vast te houden. Ik schrijf dan even snel dat nieuwe idee op een papiertje en ga dan snel weer verder met waar ik mee bezig was. 

Ga niet te lang aan één stuk door.

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want als je in die fijne flow zit wil je natuurlijk alles eruit halen wat er in zit. Maar toch is het verstandig om af en toe even een korte pauze in te lassen. Waarom? Omdat je als je alleen maar door wilt gaan last kunt krijgen van vervelende klachten zoals branderige ogen en hoofdpijn. Hoe productief het ook lijkt, alleen maar op het toetsenbord typen en naar een beeldscherm staren is niet zo lekker voor je lichaam. En na een korte pauze ben je vaak ook veel productiever dan wanneer je alleen maar door gaat.

Dat is pech, fijne flow weg..

En soms, soms is de fijne flow gewoon echt helemaal weg. Dan kun je op je hoofd gaan staan en een potje gefrustreerd gillen, maar zo krijg je de flow echt niet terug. Dan kun je dus twee dingen doen. Of je laat je humeur en gevoel beïnvloeden door het kwijtraken van die fijne energie of je legt je er bij neer. Dat laatste is overigens de beste optie, voor zowel jezelf als je omgeving. Ook al is dat de beste optie, soms valt dat niet mee. Ik heb de afgelopen weken best een chaotische tijd gehad en als ik dan even lekker in de flow leek te zitten deed ik er alles aan om die vast te houden. Zonder succes overigens, want alles wat ik probeerde zorgde voor meer chaos in mijn hoofd. 

Dan maar even gewoon helemaal niets doen.

Om weer even de rust te krijgen heb ik daarom maar even mijn eigen “zorg voor voldoende me-time” advies opgevolgd. Ik heb een heel weekend alleen maar leuke en fijne dingen met mijn gezin gedaan. Even niet nagedacht over een nieuw artikel of over die deadline voor een opdracht. Eerst was het even onwennig, maar wat was het fijn. Even helemaal terug naar de basis. Niet van alles doen omdat het moest, maar gewoon omdat ik daar zin in had. Het leverde mij niet alleen de nodige rust op, maar na dat weekend zat ik weer vol positieve energie en die flow was er ook weer.

Dus daarom zou ik het je zeker adviseren om af en toe, als het even niet lijkt te lukken, even terug naar de basis te gaan. Even afstand nemen en je tijd en energie steken in de dingen waar jij blij van word en energie van krijgt.

 

fijne flow

 

Wat doen jullie om in die fijne flow te blijven?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.