Help, mijn kind is een puber!
Special Needs Kids

Help, mijn kind is een puber!

De puberteit, we kennen het allemaal. Wij zijn allemaal zelf ook pubers geweest en de meeste van ons hopen dat onze kindjes het niet zo bont zullen maken als dat wijzelf deden in de puberteit. Jouw eens zo lieve, gezellige, leuke, vrolijke en schattige lieverdje veranderd in een, uh tsja, wat minder lief exemplaar.. een puber! Helaas, we ontkomen er niet aan. Wij zitten er nu met Nadia ook middenin.. En geloof me, de puberteit is dus echt niet tof!

WAT GEBEURD ER IN DE PUBERTEIT?

Tijdens de puberteit gebeurd er echt ontzettend veel. Het lichaam veranderd door de invloed van hormonen, ze krijgen seksuele gevoelens en gaan zich anders gedragen. Maar ook de hersenen maken in de puberteit overuren, waardoor een puber vaak wat meer moeite heeft met concentreren en het maken van weloverwogen keuzen. 

Ook komt de puber in opstand, luisteren naar papa en mama is niet cool en dat doen ze dan ook echt alleen maar als het moet. Ze zetten zich steeds meer af en focussen zich steeds meer op vriendschappen met gelijkgestemden. Heel logisch en het hoort erbij, maar het zorgt ook vaak voor conflicten. Belangrijk is daarom om de weg naar zelfstandigheid te begeleiden en open en eerlijk te communiceren. Ja, zelfs als ze mega humeurig zijn en eigenlijk niet met je wil praten. 

PRATEN, PRATEN, PRATEN.

Juist omdat de puber zich afzet en op weg is om zijn of haar eigen identiteit te ontwikkelen, is het belangrijk dat je met ze blijft praten. Dat praten is dan wel echt een lastig dingetje, want veel meer als ja, nee, duh en boeit mij niet zal er niet uitkomen. Ze zien jouw vragen of opmerkingen bijna altijd als een bemoeienis waar ze dus echt niet op zitten te wachten. Bij ons thuis zit Nadia in de puberteit en ik heb daar best moeite mee, dus ging ik op zoek naar tips. En ik bedacht me dat ik vast niet de enige moeder ben die het lastig vind. Dus ik deel mijn bevindingen graag..

  • Toon oprechte belangstelling
  • Maak van een gesprek geen verhoor
  • Spreek je puber aan op zijn gedrag
  • Zorg ervoor dat je puber zich veilig voelt
  • Praat terwijl je iets doet (deze werkt hier heel goed!)
  • Geef je puber vertrouwen
  • Wees betrouwbaar, laat zien dat je puber altijd bij jou terecht kan als er hem of haar iets dwars zit

Natuurlijk zijn er veel meer tips die je kunnen helpen om met je puber te praten. Maar met deze tips moet je toch een goed begin kunnen maken. Ik weet in ieder geval dat ik deze tips ga toepassen om de communicatie wat te verbeteren. 

 

Hoe waren jullie in de puberteit? En heb je misschien nog een tip om de puberteit als ouder-zijnde te overleven? Laat het mij weten in de reacties ♥

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

22 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.