Alyssa en mama
Special Needs Kids

Help, mijn kind is overprikkeld

Overprikkeling, iedereen heeft er weleens last van. Je hebt het druk. Er zijn teveel dingen waar je je mee bezig moet houden, waardoor je wat sneller geïrriteerd bent omdat je even niet meer weet hoe je het allemaal moet gaan doen. Voor ons volwassenen is het soms al erg lastig, hoe zou dat dan zijn voor een kind?

Het is woensdagmiddag, Alyssa zit op haar speelkleed te kijken naar de spullen die in haar kast staan. Daniël en ik zitten aan tafel koffie te drinken.. We kijken wat Alyssa aan het doen is. Ze lijkt zich op haar eigen manier prima te vermaken. De radio staat zachtjes aan en Daniel en ik praten over van alles en nog wat. Ineens begint Alyssa heel hard te gillen en wild over de grond te rollen.

Hoe vreemd het misschien ook klinkt, wij kijken hier niet gek van op. Dit gebeurd namelijk heel vaak.

 

Overprikkeling of gewoon druk?

Alyssa word uit het niets ontzettend druk. Ze gaat rondrennen, schiet ineens heel hard in de lach óf ze raakt in zich zelf gekeerd. Alles lijkt ineens even te veel te zijn. Op het eerste gezicht lijkt ze gewoon even een gekke, drukke bui te hebben. Maar als je goed oplet zie je dat het wat meer is dan gewoon druk gedrag.

Bij Alyssa is er sprake van overprikkeling, ze krijgt te veel prikkels binnen: ze hoort een liedje op de radio, ziet een kruimeltje op tafel liggen, voelt het labeltje van haar trui kriebelen.. tegelijkertijd ziet ze haar speelgoed op het kleed liggen én de kat rondlopen. De geur van de koffie die wij drinken ruikt ze en dan ineens ziet ze buiten ook nog een vogeltje vliegen. Al deze prikkels trekken haar aandacht en ze kan het niet loslaten. Het zorgt ervoor dat ze gespannen en geïrriteerd raakt, niks is dan meer goed. Ze gaat om alles huilen, maar is moeilijk te kalmeren. Ze heeft op zo’n moment echt last van alles en iedereen, inclusief haarzelf.

 

Overprikkeling te lijf gaan.

Er is op internet voldoende informatie te vinden en tips voor het begeleiden van een kind wat overprikkeld is.Veel van die tips zijn gericht op communicatie, zo word er vaak genoemd dat je met je kind op een rustige manier moet praten. Op zich een hele goede tip, alleen werkt dat voor ons niet aangezien Alyssa niet kan praten én gesproken taal ook niet altijd begrijpt.

Het heeft even geduurd, maar met behulp van een ergotherapeut hebben we een aantal goede manieren gevonden om Alyssa op zo’n moment te kalmeren.

 

Zingen

Alyssa reageert heel sterk op muziek, als ze overprikkeld is neem ik haar bij mij op schoot en zing een aantal liedjes voor haar. Ze kijkt me dan met grote ogen aan en je ziet als het ware de spanning wegtrekken. Ze wiegt zichzelf dan zachtjes heen en weer totdat ze weer ontspannen is. Dit werkt bijna altijd!

 

Sensopatisch materiaal

Sensopatisch materiaal zoals klei of verf helpen Alyssa ook heel goed om te kalmeren. Ze voelt het materiaal, laat het door haar vingers glijden waardoor ze afgeleid raakt van al het andere om haar heen. Ze gaat er helemaal in op. Wel is het belangrijk om op zo’n moment goed in de gaten te houden dat ze niet te veel in zichzelf gekeerd raakt.

 

overprikkeling

 

Rustige, prikkelvrije omgeving

Als het zingen, of het aanbieden van sensopatisch materiaal niet helpt zit er eigenlijk nog maar 1 ding op. Alyssa uit de situatie halen en haar even meenemen naar de gang. Daar laat ik haar even flink boos zijn. Ik ga dan zelf op de grond zitten in kleermakerszit en probeer haar dan op afstand te sussen. Na een paar minuten ploft ze zelf ook neer op de grond en zit mij dan eigenlijk alleen maar aan te kijken. Ik glimlach naar haar en ze voelt op dat moment dat het goed is. Ze komt op mijn schoot zitten en stopt uitgeput haar duim in haar mond. Zo blijf ik dan even een tijdje met haar zitten.

 

Overprikkeling voorkomen?

Helemaal voorkomen lukt niet, je hebt immers niet alles zelf in de hand. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen de prikkels in de hand te houden (de volgende punten zijn voortgekomen uit mijn eigen ervaring, ik ben geen expert)

  • Zorg voor voorspelbaarheid.
  • Maak de dag overzichtelijk door bijvoorbeeld een planbord (met pictogrammen of foto’s/plaatjes)
  • Zorg voor voldoende rustmomenten.
  • Wissel drukke en rustige activiteiten af.
  • Beperk mogelijke afleidingen 

 Hebben jullie ervaring met overprikkeling bij een kindje of misschien wel bij jezelf? Wat helpt jou (of je kindje) om weer te kalmeren?

 

Wil je op de hoogte blijven van Miss Dude Blogging? Volg mij dan op FacebookInstagram en Twitter

 

13 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.