Healthy food
Lifestyle

Healthy Food | Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

Wel of geen brood, chiazaadjes of toch maar spelt. Healthy food,  zo wat elke maand is er wel weer iets nieuws op het gebied van gezonde voeding wat helemaal 100% het beste voor je zal zijn. Dat ene product dat vorige maand helemaal geweldig was, blijkt dan nu ineens toch niet zo geweldig te zijn. Volg jij het nog? Ik niet en daarom ging ik op zoek naar hoe het nou eigenlijk zit met gezonde voeding. 

 

SUPERFOODS

Healthy food
afbeelding geëmbed van healthbytes.me

Er is geen exacte definitie van superfoods, maar het word door aanhangers omschreven als “voedingsmiddelen met buitengewone hoeveelheden goede voedingsstoffen en antioxidanten”. Ze zijn daardoor niet alleen gezond, maar zouden ook een geneeskrachtige werking hebben.  Hm, ik vind het nog maar vaag. Wanneer mag een voedingsmiddel een superfood genoemd worden? En wat doen die superfoods dan eigenlijk?

De bekendste superfoods zijn toch wel Goji bessen, Quinoa, Tarwe gras, Oloë vera en Chia zaad. Er worden heel veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan deze producten, zoals bijvoorbeeld dat het goed is het immuunsysteem en een gezond gewicht en ook tegen veroudering. Maar ehm, er is nergens wetenschappelijk bewijs te vinden voor deze beweringen.. Dus wat maakt deze producten nou beter en gezonder dan bijvoorbeeld spinazie of boerenkool?

De term superfood mag overigens in de EU allen officieel gebruikt worden als er een officiële verklaring met een duidelijk medisch voordeel aan het product wordt bijgevoegd en er uit wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk is gebleken dat er daadwerkelijk een heilzame werking aan is verbonden. (BRON)

Tsja, volgens mij is er nergens echt bewijs te vinden dat er überhaubt een echte superfood is. Maar dat betekent natuurlijk niet dat deze voedingsmiddelen niet gezond zouden zijn. Want gezond zijn ze absoluut. Tenminste, als je ze toepast in een gezonde levensstijl. Want jezelf volstoppen met alleen deze producten is natuurlijk ook niet goed. 

Lees ook: Gezond leven | Miss Dude geeft tips

BROOD

Healthy food

 

Brood maakt je dik! Echt, dat is alles wat ik de laatste tijd hoor. Terwijl er juist altijd werd gezegd dat brood juist zo gezond is. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik een haat-liefde verhouding met brood heb. Vroeger was ik zo’n slechte broodeter. Dat ging zelfs zo ver dat ik mijn brood altijd stiekem weg probeerde te gooien. Ik dacht dat moeder daar nooit achter zou komen. Yeah right! Moeders komen overal achter 😉

We zijn vrijwel allemaal opgegroeid met de bekende boterhammen met pindakaas, hagelslag of een lekkere plak kaas. We wisten niet beter dan dat brood gezond voor je is. Tegenwoordig lijkt het wel een trend om brood totaal uit je voedingspatroon te schrappen. Waarom is dat eigenlijk? Is brood nou ineens ongezond? 

Brood zit vol vitamines die ontzettend goed voor ons zijn;

Vitamine B:  aanmaken van energie en het afbreken van vetten, suikers en eiwitten.
Calcium: goed voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden én noodzakelijk voor een goede werking van de spieren.
IJzer: helpt bij het vervoer van zuurstof door het lichaam en dienst als onderdeel van rode bloedlichaampjes.
Magnesium: onmisbaar voor de stofwisseling en nodig voor groei- en herstel van cellen.
Zink: helpt bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel.
Kalium: gunstig effect op de bloeddruk. En zorgt er (samen met Natrium) voor dat zenuwprikkels goed worden geleid. (BRON)

GEZOND, OF TOCH NIET DAN?

Dat klinkt mij toch allemaal heel gezond in de oren. Waarom zou brood dan ongezond zijn? Er zijn een aantal redenen waarom het als ongezond en onnodig bestempeld word. Een van die redenen is dat alle vitamines die in brood zitten ook in groenten en fruit zitten, waardoor je brood net zo goed uit je voedingspatroon zou kunnen schrappen. Een andere reden is dat er door fabrikanten allerlei “troep” in  brood word gestopt om er voor te zorgen dat het brood dat wij in de winkel kopen, er mooi uit ziet. Er is overigens wel een reden die brood voor sommige mensen ongezond maakt.. In brood zitten gluten, als je glutenintolerantie (Coeliakie) hebt, dan is brood inderdaad niet goed voor je! Over het algemeen is brood dus helemaal niet zo ongezond, zolang je naast je boterhammen ook voldoende groenten en fruit eet en voldoende drinkt. 

MELKPRODUCTEN

Healthy food
afbeelding geëmbed van gezondheidsnet.nl

Melk is goed voor elk, maar niet voor kleine Jan want die doet er plasjes van.. Hoe vaak hebben we dat vroeger niet gehoord? Ik weet niet beter dan dat melk heel gezond is en dat we het nodig hebben voor onze botten en tanden. Maar net als bij zoveel andere producten word er nu volop gezegd en geschreven dat melk(producten) helemaal niet zo goed voor ons zijn. Dus, hoe zit dat dan?

Ja, dat is een goede vraag. Er gaan heel veel verhalen rond dat melk niet goed zou zijn vanwege de vele hormonen die er in zitten en er word ook beweerd dat het de kans op prostaat kanker verhoogd. En aan de andere kant zou het juist de kans op darmkanker weer wat verkleinen. Ook word er gesteld dat je melk helemaal niet nodig hebt om aan de aanbevolen hoeveelheid calcium en vitamine D te komen. Een ander punt waarom er zoveel word geroepen dat melk ongezond is, is vanwege de lactose die er in zit. Er zijn veel mensen die niet zo goed tegen lactose kunnen (lactose intolerantie). Tja, het lijkt me vrij duidelijk dat melk niet je beste vriend is als je lactose intolerant bent.

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan om de vraag “is melk nu wel of niet gezond” te beantwoorden. Maar ik vraag me sterk af of we daar ooit echt een goed en eerlijk antwoord op gaan krijgen.

MIJN PERSOONLIJKE CONCLUSIE

Ik ben natuurlijk geen expert of voedingsdeskundige of wat dan ook, maar na alles wat ik over al deze voedingsmiddelen heb gelezen kom ik tot de volgende conclusie: Zullen we maar weer gewoon gaan doen? Over elk willekeurig voedingsmiddel is zowel positief als negatief nieuws te vinden. Sowieso is alles waar “te veel” voor staat niet goed voor je. Ik denk dat een glaasje melk bij je boterham echt geen kwaad kan en je hoeft echt geen Goji bessen te eten om gezond bezig te zijn. Een appel is ook gezond. Wil je gezond eten en drinken? Zorg dan voor gevarieerde voeding en drink voldoende water. En ja, zo af en toe een schaaltje chips, een wijntje of frietje kan echt geen kwaad.

Hoe denken jullie over gezondheidshypes en alle tegenstrijdigheden over gezonde voeding? Ik ben benieuwd naar jullie reacties ♥

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

15 Reacties

 • Jessica - Foodie Feest

  Ik ben het met je eens, doe maar gewoon! Ik heb zelfs nog nooit chia zaad of goji bessen op en ik ben dol op brood <3. Quinoa vind ik daar in tegen gewoon een lekkere 'graan'soort om voor de afwisseling te eten in plaats van rijst! 🙂 Ik ben vaak op zoek naar lekkere en gezonde gerechten, maar het liefst blijf ik wel zo veel mogelijk bij de 'basic' groenten, fruit en kruiden waarvan we precies weten wat hun effect zijn.

 • Daisy de Vos Burchart

  Het enige waarvan ik geloof dat het niet goed voor je is is suiker!
  Als je alles moet gaan geloven dan kan je het beste aan de sondevoeding gaan 🙁

  Gewoon doen waar je je goed bij voelt 🙂

  En inderdaad doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg 😉

 • Deborah

  Sommige slaan een beetje door. Mijn mening is dat je moet doen waar je je goed bij voelt.
  Zo kwam ik er achter, door mij te verdiepen en het uittesten van de verschillende “diëten” dat ik mijn opgeblazen buik verdween toen ik een paar dagen stopte met het eten van aardappels en brood. Nadat ik twee weken geleefd had op alternatieven bleek ik mij ook nog eens een stuk fitter te voelen. Zo ook met het drinken van melk. Ik had altijd last van mijn maag en darmen na het avond eten. Je eet gewoon te snel, was een standaard antwoord. Toen liet ik de melk achterwege en nu heb ik nergens last van. Mijn zoon heeft het ook. En wanneer wij water ipv melk drinken gaat het een stuk beter. Maar ja, het is allemaal zo lekker he!!

  • missdudeblogging

   Dat heb ik kort ook benoemd, als je niet goed tegen melk of brood kan, dan is het absoluut verstandig om een alternatief te zoeken. Het gaat mij inderdaad een beetje om het doorslaan en op voorhand al hypes volgens. Goed te lezen dat jullie je beter en fitter voelen zonder melk en brood.

 • Mariëlle | Me-licious

  Ben het helemaal eens met wat je schrijft. Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar wat voeding voor jou doet. Brood kan heel gezond zijn voor jou en mij, maar niet voor iemand met een glutenintolerantie bijvoorbeeld. Voeding moet persoonlijk zijn en heeft op een ieder een ander effect.

 • judith

  Ik eet juist bijna geen brood en drink al helemaal geen melk omdat ik er echt heel beroerd van word. Ik ga niet dood, en hoef ook niet naar het ziekenhuis, maar word er gewoon echt ziek van.

 • Lipstickencupcakes

  Ik denk dat vooral een goede balans heel belangrijk is. Dan ben ik daar zelf niet zo goed in moet ik eerlijk bekennen. Of ik ben op een een frietjes are for mietjes dieet of ik eet alles en denl fuck it all 🤔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!