Healthy food
Lifestyle

Healthy Food | Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

Wel of geen brood, chiazaadjes of toch maar spelt. Healthy food,  zo wat elke maand is er wel weer iets nieuws op het gebied van gezonde voeding wat helemaal 100% het beste voor je zal zijn. Dat ene product dat vorige maand helemaal geweldig was, blijkt dan nu ineens toch niet zo geweldig te zijn. Volg jij het nog? Ik niet en daarom ging ik op zoek naar hoe het nou eigenlijk zit met gezonde voeding. 

 

SUPERFOODS

Healthy food
afbeelding geëmbed van healthbytes.me

Er is geen exacte definitie van superfoods, maar het word door aanhangers omschreven als “voedingsmiddelen met buitengewone hoeveelheden goede voedingsstoffen en antioxidanten”. Ze zijn daardoor niet alleen gezond, maar zouden ook een geneeskrachtige werking hebben.  Hm, ik vind het nog maar vaag. Wanneer mag een voedingsmiddel een superfood genoemd worden? En wat doen die superfoods dan eigenlijk?

De bekendste superfoods zijn toch wel Goji bessen, Quinoa, Tarwe gras, Oloë vera en Chia zaad. Er worden heel veel gezondheidsvoordelen toegeschreven aan deze producten, zoals bijvoorbeeld dat het goed is het immuunsysteem en een gezond gewicht en ook tegen veroudering. Maar ehm, er is nergens wetenschappelijk bewijs te vinden voor deze beweringen.. Dus wat maakt deze producten nou beter en gezonder dan bijvoorbeeld spinazie of boerenkool?

 

De term superfood mag overigens in de EU allen officieel gebruikt worden als er een officiële verklaring met een duidelijk medisch voordeel aan het product wordt bijgevoegd en er uit wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk is gebleken dat er daadwerkelijk een heilzame werking aan is verbonden. (BRON)

 

Tsja, volgens mij is er nergens echt bewijs te vinden dat er überhaubt een echte superfood is. Maar dat betekent natuurlijk niet dat deze voedingsmiddelen niet gezond zouden zijn. Want gezond zijn ze absoluut. Tenminste, als je ze toepast in een gezonde levensstijl. Want jezelf volstoppen met alleen deze producten is natuurlijk ook niet goed. 

Lees ook: Gezond leven | Miss Dude geeft tips

BROOD

Healthy food

 

Brood maakt je dik! Echt, dat is alles wat ik de laatste tijd hoor. Terwijl er juist altijd werd gezegd dat brood juist zo gezond is. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik een haat-liefde verhouding met brood heb. Vroeger was ik zo’n slechte broodeter. Dat ging zelfs zo ver dat ik mijn brood altijd stiekem weg probeerde te gooien. Ik dacht dat moeder daar nooit achter zou komen. Yeah right! Moeders komen overal achter 😉

We zijn vrijwel allemaal opgegroeid met de bekende boterhammen met pindakaas, hagelslag of een lekkere plak kaas. We wisten niet beter dan dat brood gezond voor je is. Tegenwoordig lijkt het wel een trend om brood totaal uit je voedingspatroon te schrappen. Waarom is dat eigenlijk? Is brood nou ineens ongezond? 

Brood zit vol vitamines die ontzettend goed voor ons zijn;

Vitamine B:  aanmaken van energie en het afbreken van vetten, suikers en eiwitten.
Calcium: goed voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden én noodzakelijk voor een goede werking van de spieren.
IJzer: helpt bij het vervoer van zuurstof door het lichaam en dienst als onderdeel van rode bloedlichaampjes.
Magnesium: onmisbaar voor de stofwisseling en nodig voor groei- en herstel van cellen.
Zink: helpt bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel.
Kalium: gunstig effect op de bloeddruk. En zorgt er (samen met Natrium) voor dat zenuwprikkels goed worden geleid. (BRON)

GEZOND, OF TOCH NIET DAN?

Dat klinkt mij toch allemaal heel gezond in de oren. Waarom zou brood dan ongezond zijn? Er zijn een aantal redenen waarom het als ongezond en onnodig bestempeld word. Een van die redenen is dat alle vitamines die in brood zitten ook in groenten en fruit zitten, waardoor je brood net zo goed uit je voedingspatroon zou kunnen schrappen. Een andere reden is dat er door fabrikanten allerlei “troep” in  brood word gestopt om er voor te zorgen dat het brood dat wij in de winkel kopen, er mooi uit ziet. Er is overigens wel een reden die brood voor sommige mensen ongezond maakt.. In brood zitten gluten, als je glutenintolerantie (Coeliakie) hebt, dan is brood inderdaad niet goed voor je! Over het algemeen is brood dus helemaal niet zo ongezond, zolang je naast je boterhammen ook voldoende groenten en fruit eet en voldoende drinkt. 

 

MELKPRODUCTEN

Healthy food
afbeelding geëmbed van gezondheidsnet.nl

Melk is goed voor elk, maar niet voor kleine Jan want die doet er plasjes van.. Hoe vaak hebben we dat vroeger niet gehoord? Ik weet niet beter dan dat melk heel gezond is en dat we het nodig hebben voor onze botten en tanden. Maar net als bij zoveel andere producten word er nu volop gezegd en geschreven dat melk(producten) helemaal niet zo goed voor ons zijn. Dus, hoe zit dat dan?

Ja, dat is een goede vraag. Er gaan heel veel verhalen rond dat melk niet goed zou zijn vanwege de vele hormonen die er in zitten en er word ook beweerd dat het de kans op prostaat kanker verhoogd. En aan de andere kant zou het juist de kans op darmkanker weer wat verkleinen. Ook word er gesteld dat je melk helemaal niet nodig hebt om aan de aanbevolen hoeveelheid calcium en vitamine D te komen. Een ander punt waarom er zoveel word geroepen dat melk ongezond is, is vanwege de lactose die er in zit. Er zijn veel mensen die niet zo goed tegen lactose kunnen (lactose intolerantie). Tja, het lijkt me vrij duidelijk dat melk niet je beste vriend is als je lactose intolerant bent.

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan om de vraag “is melk nu wel of niet gezond” te beantwoorden. Maar ik vraag me sterk af of we daar ooit echt een goed en eerlijk antwoord op gaan krijgen.

 

MIJN PERSOONLIJKE CONCLUSIE

Ik ben natuurlijk geen expert of voedingsdeskundige of wat dan ook, maar na alles wat ik over al deze voedingsmiddelen heb gelezen kom ik tot de volgende conclusie: Zullen we maar weer gewoon gaan doen? Over elk willekeurig voedingsmiddel is zowel positief als negatief nieuws te vinden. Sowieso is alles waar “te veel” voor staat niet goed voor je. Ik denk dat een glaasje melk bij je boterham echt geen kwaad kan en je hoeft echt geen Goji bessen te eten om gezond bezig te zijn. Een appel is ook gezond. Wil je gezond eten en drinken? Zorg dan voor gevarieerde voeding en drink voldoende water. En ja, zo af en toe een schaaltje chips, een wijntje of frietje kan echt geen kwaad.

 

Hoe denken jullie over gezondheidshypes en alle tegenstrijdigheden over gezonde voeding? Ik ben benieuwd naar jullie reacties ♥

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

17 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.