Kids Talk en Selfcare
Lifestyle,  Selfcare

Goed voor jezelf zorgen, hoe dan?

Yep, daar is ze weer hoor, met haar “goed voor jezelf zorgen” en “me-time” geklets! ja, ik hoor het je denken. Wen er maar vast aan (of niet, kan ook natuurlijk), want over dit onderwerp zal ik regelmatig gaan schrijven. En dat doe ik, omdat het zo belangrijk is om van jezelf een prioriteit te maken. Ik weet dat het allemaal heel makkelijk klinkt en ik weet ook dat het in de praktijk vaak toch een moeilijk dingetje is, ondanks dat we allemaal weten dat het super belangrijk is. Misschien heeft dat ook wel te maken met dat we soms gewoon even niet weten hoe dat dan moet?

WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK OM GOED VOOR JEZELF TE ZORGEN?

 Ehm, waarom niet? Tja, inkoppertje toch. Maar even serieus. Heel kort gezegd ga je al je dagelijkse dingen echt niet lang volhouden als je niet goed voor jezelf zorgt. Je raakt vermoeid, gestrest en vaak ook onzeker “waarom lukt het iedereen wel en mij niet?” In sommige gevallen leidt dat er ook toe dat je jezelf gaat verwaarlozen met alle gevolgen van dien. En dat is foute boel!

WAAR DENK JIJ AAN BIJ GOED VOOR JEZELF ZORGEN?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Vraag het aan tien mensen en je zult tien verschillende antwoorden krijgen. En dat is prima! We zijn immers allemaal uniek en vinden andere dingen belangrijk. Het belangrijkste is ook eigenlijk dat we weten waar we aandacht aan willen besteden en dat dan ook daadwerkelijk doen. Want goed voor jezelf zorgen betekend niet alleen voldoende eten en drinken, warme kleding aantrekken als het buiten koud is en jezelf schoonhouden. Het betekend ook dat je tijd moet besteden aan dingen waar jij blij van word. Want zonder regelmatig een ontspanningsmoment in te lassen, doe je de dagelijkse dingen alleen omdat het moet. 

GOED VOOR JEZELF ZORGEN, HOE DOE JE DAT DAN?

Een belangrijk punt is toch wel dat je inziet dat je het verdiend en het waard bent om voor te zorgen. Ja, ik besef mij dat het er misschien een beetje vreemd staat, maar beter kan ik het niet zeggen. We zijn vaak erg druk dat het er als het ware bij inschiet, of dat we denken dat het ontzettend veel tijd kost. En tijd, tja daar hebben we vaak al zo weinig van. Maar weet je, goed voor jezelf zorgen of beter gezegd lief zijn voor jezelf hoeft helemaal niet zoveel tijd in beslag te nemen. Vind je het toch lastig om de tijd te vinden? Doe het dan zoals ik het doe. Ik plan namelijk minimaal 2x per week een half uurtje in voor mijzelf. Dus hop hop, pak je agenda of je planner erbij en maak een afspraak met jezelf!

 

Goed voor jezelf zorgen

 

Eh.. oké, maar wat moet ik dan gaan doen? Dat is dus het mooie.. niks moet. Tijdens die afspraken met jezelf kun je doen wat jij graag wilt doen. Je zou bijvoorbeeld, als je een buitenmens bent, lekker een stuk kunnen gaan wandelen of fietsen. Of je gaat even lekker de stad in om iets leuks voor jezelf te kopen, combineer dat dan met even lekker wat drinken op een terrasje.. effe lekker mensen kijken. Want ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik doe dat dus eigenlijk bijna nooit. 

Kun je zo snel even niks bedenken wat je kunt gaan doen in die momenten voor jezelf? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Waar heb ik behoefte aan?
  • Wat geeft mij positieve energie?
  • Waar word ik blij van?
  • Wat heb ik altijd al eens willen doen?

Aan de hand van je antwoorden kun je een activiteit uitkiezen die op dat moment het beste bij je past. Mijn tip is, begin klein. Zeker als je toch moeite hebt om van jezelf een prioriteit te maken. 

TIPS OM JE WAT VERDER OP WEG TE HELPEN.

Ook tijdens je dagelijkse routine kun je goed voor jezelf zorgen. Tuurlijk ontkom je er niet aan dat je het erg druk hebt met dingen die je misschien niet zo leuk vind, maar je kunt jezelf ook afvragen of die dingen echt noodzakelijk zijn om gelijk te doen. Vraag jezelf eens af wat er gebeurd als je die ene taak niet direct doet. Als het echt niet kan wachten dan zit er natuurlijk niets anders op, maar vaak kun je best wel even wat verschuiven, en soms.. soms kan je ook wel eens gewoon ff wat schrappen.

Maar goed, ik zou je nog wat tips geven. Hier komen ze:

  1.  Zeg eens wat vaker “JA!” tegen leuke en gezellige dingen.
  2. Zeg eens wat vaker “Nee” tegen dingen die je eigenlijk niet wilt doen.
  3. Wees niet zo streng voor jezelf. Ben je ’s avonds te moe om die berg wasgoed weg te werken? Ach, morgen weer een dag, die berg was loopt echt niet weg.
  4. Maak een “hier word ik blij van”-lijstje. Heel handig voor je volgende date met jezelf. En dikke kans dat al die blije dingen je een glimlach bezorgen. 
  5. Heb je een baaldag of zit je gewoon even niet zo lekker in je vel? Laat dat dan toe. Je kan namelijk wel heel geforceerd blij gaan doen, maar dat vreet energie en je word er echt niet gelukkiger van. 

In mijn artikel van volgende week ga ik wat dieper in op de verschillende vormen van voor jezelf zorgen. Dus zorg ervoor dat je die niet mist ♥

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

11 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.