Zorgintensief gezin
Selfcare

Goed voor jezelf zorgen binnen een zorgintensief gezin

Als je niet goed voor je zelf zorgt, dan kun je ook niet optimaal voor anderen zorgen. Het kan haast niet anders dan dat je deze uitspraak al eens hebt gehoord. Goed voor jezelf zorgen is, zeker nu, belangrijker dan ooit. Maar hoe doe je dat als je constant bezig bent met je zorg intensieve kind(eren)? Goed voor jezelf zorgen binnen een zorgintensief gezin vraagt net even iets meer tijd en aandacht, maar ook daarvoor heb ik wat tips voor je.

JE HEBT HET ALTIJD DRUK BINNEN EEN ZORGINTENSIEF GEZIN.

In eerste instantie denk je misschien dat dat lichtelijk overdreven is, maar dat is het echt niet. Meestal gaat het kind wel naar een dagcentrum of het speciaal onderwijs. Op die momenten zou je misschien denken dat je dan je handen vrij hebt. En dat is natuurlijk ook wel zo, maar die tijd heb je hard nodig om je eigen werk te doen of andere (huishoudelijke) taken die je niet kunt doen als je kind thuis is.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over alle zaken die je moet regelen en waar je zelf echt bovenop moet zitten (indicaties, zorg, hulpmiddelen etc). Of wat dacht je van tijd en aandacht voor (eventuele) andere kinderen of je partner?

De dagen vliegen snel voorbij, het ene moment breng je je kind naar school of het dagcentrum, of waar dan ook heen.. en voor je het weet is het alweer tijd om hem of haar op te halen. Ik weet niet hoe dat voor andere ouders van zorg intensieve kinderen is, maar voor mijn gevoel ren en vlieg ik een slag in de rondte om alles gedaan te krijgen in de tijd dat de meiden op school zitten.

MOE, UITGEBLUST EN ER IS NOG ZOVEEL TE DOEN..

Op een goede dag, zo’n dag waarop je goed uitgerust bent (huh, bestaan die dagen? 😉 )  kun je het vaak best nog wel allemaal geregeld krijgen. Maar laten we eerlijk zijn.. er zijn vaker dagen dat het gewoon even niet lukt. Dat je doodmoe uit je bed komt, de kinderen geen zin hebben om te doen wat ze moeten doen en dat jouw takenlijstje kilometers lang is. Nog voordat je moet beginnen ben je er al klaar mee. Het liefste ga je terug je bed in, maar hoe verleidelijk dat ook klinkt.. je doet het niet. Want je weet dat er nog zoveel moet gebeuren.

MAAK EEN PRIORITEITEN LIJSTJE.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, zeker in drukke perioden is maak je het jezelf zoveel makkelijker om een planning te maken. En dan bedoel ik echt niet dat je je hele dag tot de minuut vol moet plannen, maar plan de belangrijkste dingen in die je op een dag moet doen. Maak een lijstje met al je prioriteiten. Wees hier ook kritisch in; zijn al deze prioriteiten echt zo belangrijk dat ze echt direct gedaan moeten worden?

DOE ELKE DAG ZEKER 1 DING ECHT HELEMAAL VOOR JOU!

Juist omdat je dag in dag uit, van vroeg tot laat, bezig bent met het zorgen voor je zorg intensieve kind en het regelen van alles wat er bij komt kijken is het zo belangrijk dat je ook tijd maakt om iets echt voor jezelf te doen. Dat hoeft echt geen uren te duren, soms is een half uurtje al genoeg om jezelf weer even een energie boost te geven. Besteed die tijd wel echt bewust aan jezelf (dus niet tijdens het luisteren van je favoriete muziek ook nog even snel de was doen).

Zet jouw momentje ook zeker op je prioriteiten lijstje, anders wuif je het weer zo makkelijk weg en dat is dus net niet de bedoeling. Jij bent absoluut ook een prioriteit. Het voelt misschien even vreemd om de boel de boel te laten, maar jij (en je gezin) zullen merken dat zo’n momentje jouw ontzettend goed doet.

CONTACT MET ANDERE OUDERS.

Soms wil  je gewoon even lekker kunnen klagen, zeuren en ventileren om daarna weer door te kunnen. Maar wanneer je dat tegen vrienden doet die niet in een soortgelijke situatie zitten is dat vaak  toch minder prettig. Hoe graag je vrienden je ook willen helpen en begrijpen dat het soms even heel zwaar is. Ze kunnen je toch niet geven wat een andere ouder, die met dezelfde dingen kampt als jij, wel kan.

Dat is ook gelijk een van de belangrijkste redenen waarom ik  ben gestart met het delen van mijn ervaringen. Omdat ik weet dat er heel veel ouders zijn die zich er in herkennen en zich daardoor gesteund voelen. Kleine berichtjes die ik erover krijg veranderen in mooie gesprekken waar ik veel waarde aan hecht, want het is gewoon heel fijn om je zorgen of frustraties kwijt te kunnen bij iemand die het gewoon snapt. Iemand waarbij een half woord vaak al genoeg is.

Hopelijk heb jij iemand waarbij je, zo nodig, je verhaal kwijt kunt. Mocht dat niet zo zijn, schroom dan niet om mij een berichtje te sturen. Ik help, luister en steun je graag! ♥

“WAT IS JOUW BESTE TIP?”

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.