gezond leven
Lifestyle

Gezond leven | Miss Dude geeft tips

Ik roep echt al tijden dat ik gezonder wil gaan leven, maar op één of andere manier komt het er toch maar niet van. Dat is mijn eigen schuld hoor, ik weet het. Ik neem mijzelf elke keer weer voor dat ik nu echt elke morgen netjes ga ontbijten en 2 liter water per dag zal gaan drinken. Een paar dagen gaat dat goed en dan verval ik weer in mijn oude gewoontes. Herkenbaar?

Gebrek aan motivatie

Nu is het zeker niet zo dat ik een ongezonde levensstijl heb of dat ik moet afvallen, maar om nu te zeggen dat ik goed bezig ben? Mwoah, het kan zeker beter. Meestal begin ik met het maken van een lijstje met producten die ik vaker zou moeten eten (tsja, ik ben nu eenmaal een lijstjes addict) en producten die ik meer zou moeten laten staan. Ik google naar lekkere, gezonde recepten, print ze uit.. en vervolgens doe ik er niks meer mee. Ik ben dus duidelijk niet voldoende gemotiveerd.

 

Gezond leven lijstje

 

Overload aan informatie

Mijn gebrek aan motivatie komt deels doordat ik door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer zie. Bijna maandelijks is er wel weer iets nieuws wat super gezond- of juist ongezond is. Zo zijn er veel mensen die roepen dat aardappelen en brood niet passen binnen een gezonde levensstijl. Tegelijkertijd zijn er ook weer veel mensen die het tegenovergestelde beweren. Tja, schiet mij maar lek.. Welke producten zijn nu wel goed en welke niet? Ik kan natuurlijk zelf ook wel bedenken dat veel water drinken gezond is en chips en snoep juist weer ongezond zijn.

Bruin brood blijkt ongezond te zijn, omdat er een kleur aan toegevoegd word om het gezonder te laten lijken, Dat is dus een prima voorbeeld van “waar zijn we nou helemaal mee bezig”. Mijn ouders leerden mij altijd dat ik netjes mijn boterham op moest eten, omdat brood gezond is en bruin brood is beter dan wit. In die tijd waren er was er veel minder onderzoek gedaan naar wat wel en wat niet goed is. Maar, in hoeverre zijn al die onderzoeksresultaten te vertrouwen? Het ene moment is brood slecht en een aantal maanden later is er weer een onderzoek waaruit blijkt dat brood toch wel gezond is. Nu heb ik brood als voorbeeld genomen, maar dit geldt voor heel veel producten.

Gezond leven is duurder..

Oké hier zullen sommige mensen het niet mee eens zijn, maar als ik in de supermarkt loop en de prijzen van verse producten vergelijk met bijvoorbeeld producten in blik of pot.. Tja, de verse producten zijn 9 van de 10 keer toch duurder. En ik weet best dat je er wat voor over moet hebben en dat je dan wel bespaard als je ongezonde dingen laat liggen. Maar dat is hier in huis dus al lastig, want de kids willen af en toe ook gewoon een lekker koekje, snoepje of een chippie. En dat moet ook gewoon kunnen vind ik. En daarbij komt dat als ik met allerlei gezonde producten thuis kom, Daniël me vrijwel direct vraagt: “Ga je nog naar de winkel voor bier en chips?” Tja, daar gaat mijn plan om gezond te doen 😉

Ik kwam online ook verschillende nieuwsartikelen tegen over de voorgenomen verhoging op het lage btw tarief op  dagelijkse boodschappen, waaronder groente en fruit. Wait what? Overal zijn er campagnes om gezonde voeding- en levensstijl te bevorderen..  omdat een groot deel van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht en dan worden de prijzen omhoog gegooid?! Misschien ben ik te simpel ofzo, maar ik snap er geen reet meer van. Er zijn zoveel mensen afhankelijk van een voedselbank, omdat ze door wat voor reden dan ook zelf geen of weinig boodschappen kunnen betalen. Gezond eten komt er op die manier uit te zien als iets voor mensen met voldoende geld.. als je moet rondkomen met een klein budget, dan heb je dus eigenlijk gewoon pech? Dat kan toch niet.. Maar goed, ik dwaal een beetje af.

Tips voor gezond(er) leven,  alá Miss Dude

Om weer terug te komen op waar deze blog eigenlijk over gaat. Ik ben een echte “gezonder leven- beginner”. Ik ga sowieso niet met hypes mee, dat werkt bij mij namelijk echt niet. Wel heb ik een aantal tips voor je die bij kunnen dragen aan een gezond(er) leven. Ready? Daar komen ze..

♥ Begin je dag met een voedzaam ontbijt. Of dat nou brood is of yoghurt met fruit of wat dan ook..
♥ Drink voldoende water, tenminste 2 liter. Als je net als mij moeite hebt met water drinken, kan je ook eens wat fruit aan je water toevoegen, of komkommer.
♥ Eet 3 maaltijden per dag en maximaal 3 tussendoortjes. En nee dan heb ik het niet over snoep of chips, Daniël!
♥ Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, minimaal 30 minuten. Hoe je dat dan het beste kan dan is natuurlijk aan jezelf. Wees creatief, doe bijvoorbeeld een gezellig dansje met je partner of kids.
♥ Wees niet te drastisch, heb je een keer zin in een frietje met mayo, neem die dan ook gewoon. Jezelf alles ontzeggen zorgt er alleen maar voor dat je aan niks anders meer kan denken. Zolang je dat frietje niet dagelijks neemt, kan dat best.

 

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over gezond leven en eventuele tips en adviezen. Laat het mij in een reactie weten!

Wil je op de hoogte blijven van Miss Dude Blogging? Volg mij dan op FacebookInstagram of Twitter

16 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.