gevolgen van stress
Selfcare

Gevolgen van stress op je lichaam

Stress.. we hebben er allemaal wel eens last van. Of het nou komt door een deadline op het werk, sociale verplichtingen of gewoon heel simpel omdat je weer eens in de file staat. Het is bij iedereen bekend dat stress voor de nodige lichamelijke klachten kan zorgen, zoals hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen en slapeloosheid. Heel vervelend allemaal, want de klachten zorgen er ook nog wel eens voor dat je je zorgen gaat maken. En dat verergerd de stress alleen maar, hallo vicieuze cirkel! 

WAT IS STRESS PRECIES?

Stress is een vorm van emotionele of mentale spanning die z’n uitwerking heeft op het lichaam.

 

Stress brengt ons lichaam in staat van paraatheid. Het zorgt ervoor dat het lichaam zich klaarmaakt voor actie. Het hart gaat sneller kloppen, de ademhaling gaat sneller en onze spieren spannen zich aan. Deze lichamelijke reacties worden in gang gezet door het hormoon adrenaline. Door deze lichamelijke voorbereidingen kunnen we bedreigingen , die op ons afkomen, weerstand bieden. 

 

FUNCTIONELE STRESS VERSUS ONGEZONDE STRESS.

Vaak word er gedacht dat stress slecht is, maar dat is dus niet altijd zo. Stress kan namelijk heel erg functioneel zijn. We hebben allemaal wel een beetje spanning nodig om goed te functioneren, om geprikkeld en gefocust te blijven.  Die hoeveelheid spanning zorgt ervoor dat wij kunnen presteren. Denk maar eens aan dat sollicitatiegesprek voor die leuke baan die je ontzettend graag wilt hebben. Was je tijdens dat gesprek helemaal ontspannen? Of had je toch wel klamme handjes en gierden de zenuwen door je lijf? Dat zorgt er dus voor dat je alert bent. Meestal trekt de spanning weer weg zodra je klaar bent. 

Als de spanning niet wegtrekt en langdurig aanhoud is er geen sprake meer van functionele stress. Dan is er sprake van ongezonde stress en kan het zelfs chronische stress worden.  En dat heeft op zijn zachts gezegd een hele nare  uitwerking op je lichaam. Maar hoe weet je nou dat je last hebt van ongezonde stress? Want als ik even naar mijzelf kijk, ik ben nogal geneigd om spanning te lang te laten doen. Met als gevolg dat ik er zelf niet meer uitkom. 

Signalen van ongezonde stress kunnen zijn:

· Je bent langere tijd al snel geïrriteerd en snauwerig.
· Je kunt je slecht concentreren, en raakt door het kleinste dingetje afgeleid. Ook heb je moeite om je iets te herinneren en je hebt malende gedachten die je niet kunt stoppen.
· Je bent moe. ’s morgens word je moe wakker en dat blijf je tot je ’s avonds weer naar bed gaat. Zelfs al krijg je voldoende uren slaap ( BRON )

DE GEVOLGEN VAN STRESS OP JE LICHAAM.

 De meest bekende lichamelijke klacht bij stress is toch wel hoofdpijn en dan met name een hard kloppende pijn in je hoofd en het gevoel dat er een strakke band om je hoofd zit. Deze word vaak veroorzaakt door spanning vanuit je nek en je schouders. Deze hoofdpijn word ook wel spanningshoofdpijn genoemd. 

Stress gaat bij veel mensen, zoals bij mijzelf, ook gepaard met maag en darm klachten. Zo viel ik een aantal jaar geleden binnen 3 weken ruim 15 kilo af. Hoe dat kwam? Na een incident had ik zoveel last van stress en angst dat mijn spijsvertering helemaal verstoort was. Door de stress kreeg mijn spijsvertering geen aandacht en dat gaf een mega druk op mijn maag, waardoor ik constant misselijk was en niet meer kon eten. (Dat is overigens weer helemaal goed gekomen hoor!) 

Stress veroorzaakt de nodige onrust in je lichaam waardoor er ook slaapproblemen kunnen ontstaan. De rusteloosheid zorgt ervoor dat je niet in slaapt kunt komen, ligt dan in bed en wil niks liever dan slapen.. Maar je blijft maar nadenken en piekeren. Als dit (te) lang duurt leidt dit tot slaapproblemen. Je lichaam krijgt dan niet de rust die het zo hard nodig heeft en dat leidt dan weer tot lusteloosheid en somberheid. Waardoor je dan vaak in een negatieve spiraal komt.

 

Lees ook: tips voor een goede nachtrust

 

Dit zijn natuurlijk maar een paar van de lichamelijke klachten. Als je een lichamelijk probleem hebt wat gepaard gaat met veel spanning is het hoog tijd om er wat aan te doen. Blijf er niet mee lopen, want vanzelf gaat het niet over, het zal dan waarschijnlijk alleen maar erger worden. 

 

gevolgen van stress
afbeelding geëmbed van funny.allwomenstalk.com

 

TIPS, TIPS, TIPS!

Stress te lijf gaan is niet simpel en het is ook niet zo 1,2,3 gedaan. En soms lukt het je ook niet zelf of alleen. Maar aangezien het vaak toch moeilijk is om hulp te vragen heb ik wat tips voor je verzameld die je kunnen helpen om de boel te relativeren en om een begin te maken met het aanpakken van je stress. 

 

•PRAAT EROVER MET IEMAND DIE JE VERTROUWD•

Het opkroppen van je gevoelens en emoties werkt het gevoel van stress alleen maar in de hand. Praat erover met je partner of je bestie. Vertel hem of haar wat je dwars zit en wat je voelt. Vind je het toch eng en ben je bang dat je emoties de overhand gaan nemen, schrijf dan van te voren op wat je kwijt wilt. Dat kan je dan net even een beetje houvast geven, of een trap onder je kont om hem of haar die zo dichtbij je staat te vertellen wat er allemaal speelt.

 

•ADEM IN, ADEM UIT•

Veel mensen vinden ademhalingsoefeningen maar een beetje zweverig. Maar, echt als je zo stijf van de stress of spanning staat kan een ademhalingsoefening absoluut verlichting bieden. Een ademhalingsoefening die mij altijd goed geholpen heeft is focussen op je uitademing. Hoe doe je die? Leg je hand op je buik, concentreer je op je hand en voel tijdens het in- en uitademen de bewegingen. Las een korte pauze in tussen het uitademen en het inademen in. 

 

•WEES EENS WAT LIEVER VOOR JEZELF•

Laten we eerlijk zijn, we zijn echt niet altijd even makkelijk voor onszelf. Wij zijn zelf onze grootste criticus. Op momenten dat je jezelf helemaal chill voelt kun je dat best handelen, maar als je last hebt van stress is dat echt funest. Dus daarom, wees eens wat liever voor jezelf. Leg de lat (tijdelijk) wat lager en neem de tijd voor jezelf.

 

•KOM IN BEWEGING•

Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam. Het is minstens net zo goed voor je geest. Door te bewegen wordt het stressniveau in je lichaam verlaagd én komt het zogeheten gelukshormoon, Serotonine, vrij. Serotonine is een neurotransmitter die een kalmerende inwerking heeft op onze stemming en emoties. Na een flinke wandeling of fietstocht voel je je vaak weer wat beter. Het is natuurlijk geen directe oplossing, maar dagelijks even goed bewegen kan je dus wel helpen om je stress aanzienlijk te verminderen. En een pluspuntje; het is ook hartstikke goed voor je conditie! 

 

Wat is jouw ultieme anti-stress tip? Deel ‘m in de reacties ♥

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en Twitter

 

13 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.