gebarentaal
Kids Talk

Gebarentaal, niet alleen voor doven-en slechthorenden!

Bij gebarentaal denk je hoogstwaarschijnlijk aan doven of slechthorenden. Dat is best logisch. Maar wist je dat gebarentaal ook heel goed ingezet kan worden om de taal- en spraakontwikkeling bij je kindje te bevorderen? Ik wist dit eerst ook niet, want ik had geen reden om mij er mee bezig te houden. Totdat wij erachter kwamen dat Miss Mini Dude een taalontwikkelingsstoornis heeft. Een vriendin gaf als tip om eens naar gebarentaal te kijken. En dat heb ik gedaan, er ging echt een wereld voor mij open.

Gebarentaal, niet alleen voor doven- en slechthorenden!

Ik dacht dus eerst, net als zovelen, dat gebarentaal alleen maar voor doven-en slechthorenden was. Bij het audiologisch centrum gaven ze dat gebarentaal in de toekomst misschien een optie zou zijn voor Alyssa. Maar met meer dan die uitspraak kwamen ze niet. Ik had zelf wel wat dingen opgezocht en geprobeerd, maar Alyssa leek er totaal niks van te begrijpen. Waarschijnlijk legde ze de link niet tussen mijn handen en mijn woorden, of ik deed het gewoon niet goed. Dat kan natuurlijk ook, want het is echt niet zo makkelijk. 

Na een tijdje hebben we het, met behulp van het dagcentrum, toch weer opgepakt. Wij volgden een cursus bij de logopediste om de basisgebaren onder de knie te krijgen. De logopediste vertelde dat gebaren juist heel nuttig zijn voor kindjes die nog niet (goed) kunnen praten. Kinderen begrijpen visuele informatie vaak sneller en beter. En als je een gebaar gebruikt zeg je het woord dat je gebaart ook langzamer waardoor je kindje meer tijd krijgt om te luisteren naar de klanken van het woord. 

Gaat ze dan nog wel gewoon praten?

Deze vraag krijg ik best vaak als ik vertel dat wij gebarentaal gebruiken voor Alyssa. En het is ook zeker geen rare vraag. Ik was eerst ook een beetje bang dat ze dan helemaal geen woorden zou gebruiken, maar alleen gebaren. Gelukkig is dat is dus niet zo. De gebaren ondersteunen de gesproken taal en zorgen ervoor dat Alyssa beter de link kan leggen tussen het gesproken woord en het voorwerp. En wanneer ze het gesproken woord goed begrijpt en zelf goed kan zeggen zal het maken van dat specifieke gebaar steeds meer afnemen. Het is een beetje te vergelijken met een dreumes die brabbelt. Op het moment dat die dreumes begin te praten, word het brabbelen steeds minder. 

Maar dat is nog niet alles..

Naast het bevorderen van de taal en spraakontwikkeling van je kindje, kan het gebruiken van gebaren nog een héle fijne functie hebben. Ouders van peuterpubers en dreumessen, even goed opletten!!!

Op het moment dat je lieve spookje de peuterpuberteit bereikt (wat in sommige gevallen echt al op jonge leeftijd is) is het niet altijd even gezellig. Je kindje wil van alles, maar heeft misschien nog niet de communicatievoorwaarden om aan jou duidelijk te maken wat er is of wat hij of zij wil. In die gevallen kunnen gebaren ook echt uitkomst bieden. Gebaren geven duidelijkheid, zowel voor jou als voor je kindje. Jullie kunnen elkaar beter begrijpen, waardoor de frustratie flink verminderd kan worden en soms zelfs een driftbui kan voorkomen. Klinkt goed, toch? 

Wel even goed oefenen!

Zoals ik net al even vertelde is het leren van gebarentaal echt niet iets wat je “even” doet. Het is echt een kwestie van goed oefenen en vooral niet te moeilijk nadenken als je een gebaar oefent. Tijdens de gebarencursus die wij gevolgd hebben dacht ik echt te moeilijk over de gebaren. Ik moest bijvoorbeeld het woord “bus” gebaren. Nou.. haha wat een gedoe was dat! Ik zat naar het plaatje te kijken en dacht echt “wat, ehm, hoe moet ik dit gebaren” maar eigenlijk was het vrij simpel. Niet nadenken maar gewoon doen, laat je handen uitbeelden wat je ogen zien. Wij hadden een map met plaatjes waarop stond hoe het gebaar eruit ziet en dat was wel even lastig. Maar gelukkig zijn er op internet echt ontzettend veel filmpjes te vinden waar de gebaren voor gedaan worden. Zo heb ik zelf een gebaren woordenboek-app van ISignNGT op mijn telefoon. dat is echt een aanrader als je er over denkt om gebaren te gaan gebruiken! 

 

gebarentaal
Voorbeeld van de uitleg van een gebaar uit de app van ISignNGT

 

 

Gebruiken jullie weleens gebaren?

 

Volg je mij al op social media? Je kunt mij vinden op FacebookInstagram en Twitter

 

Dit vind je misschien ook leuk...

14 Reacties

 1. Het lijkt me lastig om gebarentaal te leren, hopelijk werkt het ondersteunend voor Alyssa.

  1. Het is indd ook niet zo makkelijk. Voor Alyssa werkt het heel goed. Het helpt haar bij het leren van nieuwe woorden

 2. Ik denk het wel. Soms gebruik ik onbewust mijn handen om wat ik zeg kracht bij te zetten. Maar is natuurlijk geen gebarentaal.

 3. Mijn beide schoonouders zijn slechthorend/doof. gebarentaal vind ik zelf erg lastig, dus wij articuleren heel duidelijk bij het praten.

  1. Gebarentaal is ook heel lastig! Goed articuleren helpt ook heel goed.

 4. Vroeger samen met mijn groot zus gebruikten wij eigen gebaren taal zodat onze ouders snappen niet. Dat is natuurlijk niet echt gebarentaal

 5. Wat lijkt het me enorm lastig en wat knap dat je het aan het leren bent. Heel fijn dat het de spraak ondersteund! Wel heel erg fijn dat het uberhaubt bestaat, mooi hoor!

 6. Ik heb zeker respect voor mensen die gebarentaal kunnen of dit leren.

 7. Ik gebruik onbewust heel veel gebaren. Mijn vriend wijst me er regelmatig op. Niet dat de gebaren iets betekenen. Maar ik vind het wel interessant om te lezen dat gebaren de taalontwikkeling kunnen ondersteunen.

 8. […] zichzelf bezig is. Ze zingt hele dagen en kan niet zomaar stoppen als daar om gevraagd word. En praten? Ja, dat gaat steeds beter, maar mensen die niet dicht bij ons staan vinden het maar vreemd. Want ze […]

 9. […] was ook het jaar dat wij gebarentaal zijn gaan gebruiken voor en met Alyssa in de hoop dat dat het communiceren makkelijker zou maken. […]

 10. […] over de beperkingen van onze meiden, dan krijg ik daar altijd reacties op. Of het nu gaat over gebarentaal of hoe wij omgaan met de onze puber die steeds meer zelfstandigheid wil. Jullie lezen dit graag. […]

 11. […] voor uit. Haar geklets werd iets duidelijker en er kwamen wat meer woordjes (ondersteunt met simpele gebaren). En toen brak daar de Corona crisis uit. Daar gaat haar vooruitgang dacht ik nog. Maar tegen alle […]

 12. […] echt niet de enige manier om duidelijk te maken dat je iets wilt.. of juist niet wilt. Ooit van ondersteunende gebaren gehoord? Ook daarmee kun je een heel eind komen. En het klopt dat Alyssa ook niet zelfstandig […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.